Ekonomija

Air Montenegro duguje Aerodromima 616.000 eura

Air Montenegro

Air Montenegro duguje 616.000 eura Aerodromima Crne Gore za pružene aerodromske usluge, pokazuju dokumenta u koja je Pobjeda imala uvid.

Dug je napravljen za nešto više od dva mjeseca, tačnije od 10. juna kada je nova državna avio-kompanija počela sa komercijalnim letovima. Predstavnici Air Montenegra juče nisu odgovarali na pitanja Pobjede zbog čega ne izmiruju dug Aerodromima, te kada i kako planiraju da ga plate.

Odgovor nisu dobili ni na pitanja ima li Air Montenegro potpisan ugovor sa Aerodromima o pružanju usluga prihvata i otpreme vazduhoplova i putnika, kao i po kojoj im se cijeni obračunavaju aerodromske takse.

Na upit Pobjede nisu odgovorili ni u Aerodromima, a listu je nezvanično rečeno da trenutno pregovaraju sa državnom avio-kompanijom o poslovnoj saradnji, te da se zbog toga sada ne mogu oglašavati ovim povodom.

Izvjestan gubitak

Kompletni finansijski pokazatelji poslovanja Air Montenegra nijesu poznati javnosti, ali dug koji je već napravljen za aerodromske usluge ne ide u prilog priči izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije Predraga Todorovića o sjajnom startu i impresivnim rezultatima.

Todorović se početkom ove sedmice pohvalio da je Air Montenegro za dva mjeseca prihodovao dva miliona eura i prevezao 40.000 putnika. Saopštio je i da kompanija želi da bude samoodrživa, te da je funkcionalna i postavljena na zdravim osnovama.

Prijavljena potraživanja u stečajnom postupku od 93,3 miliona eura pokazuju da je aktuelna Vlada za godinu pomogla novu državnu avio-kompaniju iznosom koji je jednak trećini ukupne državne pomoći date Montenegro erlajnzu tokom 26 godina, od osnivanja 1994.

Nije jasno na koji način Todorović planira da ostvari samoodržiovost kompanije jer je izvjesno da će Air Montenegro poslovati u gubitku, samo je pitanje koliko će on iznositi.

Neplaćanjem duga Aerodromima rukovodstvo Air Montenegra nastavilo je lošu praksu prethodnika u Montenegro erlajnzu (MA), i pored kritika koju je nova vlast upućivala na račun vođenja bivšeg nacionalnog avio-prevoznika. MA je na kraju 2018. Aerodromima dugovao 28 miliona eura za aerodromske usluge, a u maju ove godine prinudno su naplatili 9,4 miliona eura, posredstvom javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića.

Za godinu 30 miliona pomoći

Air Montenegro osnovan je 8. februara, od kada mu je država pomogla sa 25 miliona eura. Kapital nove nacionalne avio-kompanije određen je na 30 miliona eura, koliko se Vlada obavezala da uplati nacionalnom avio-prevozniku do kraja prve godine rada.

Kompaniji su 14. januara uplaćena četiri miliona eura za osnivanje. Mjesec kasnije, 16. februara, Vlada kupuje dva aviona Air Montenegru, tipa embraer 195, za 21 milion eura. Te avione prethodno je iznajmljivao Montenegro erlajnz. Deset dana nakon toga, Vlada objavljuje da je Air Montenegru preusmjereno još 15 miliona eura, na ime osnivačkog kapitala.

Još tri miliona eura Air Montenegro dobio je 15. aprila. Oni su tada od Vlade tražili četiri miliona eura za obezbjeđivanje sredstava za funkcionisanje kako bi što ranije počeli sa obavljanjem djelatnosti, ali su im isplaćena tri miliona jer država još nije bila usvojila budžet. Nova tranša od tri miliona eura Air Montenegru je preusmjerena 1. jula.

Krajem juna Air Montenegru je odobrena kupovina i trećeg embraera 195, za 5,36 miliona eura, koliko će se iz osnivačkog kapitala uplatiti brazilskoj BNDS banci. Taj avion kupio je bio MA, ali kako ga nije otplatio do kraja dogovoreno je da ga otkupi Air Montenegro.

Državnu pomoć primao je i MA, ali njen ukupan iznos nikada nije javno saopšten. Nakon otvaranja stečaja, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore prijavio je 93,3 miliona eura potraživanja na ime državne pomoći, ali to stečajna uprava nije priznala. Prijavljena potraživanja pokazuju da je aktuelna Vlada za godinu pomogla novu državnu avio-kompaniju iznosom koji je jednak trećini ukupne državne pomoći date MA tokom 26 godina, od osnivanja 1994.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Barka
Gost
Barka

Impresivni rezultati, ekspertski…

Expert007
Gost
Expert007

Kako da duguje?
To je “0”eura kompanija.

Boban
Gost
Boban

Ako gledamo da su dugovanja jedne avio kompanije prema jednom aerodromu tolika da je to godisnja plata sa bonusima dirktora te kompanije, onda to i nije strasno.
Al ako pogledamo da je dug te kompanije prema tom jednom aerodromu 616hiljada i to samo za dva mjeseca, onda je to stvarno užas!
Pa oni izgleda ništa ne placaju ACG!

E drzavo
Gost
E drzavo

Zabraniti im da slijecu..

Cema
Gost
Cema

Neće dat uraaaa 😂😂😂😂😂

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Sprdnja sto se napravi, najgore od svega sto nidje ne mozemo poci a da ne radimo konekcije preko AirSerbie i Beograda, ugasise MA sa kojim si moga dje oces, ovi sire Balkansku mrezu , Banjaluka, BG

CDMarko
Gost
CDMarko

Dovedite stecajnu upravu iz MA, da ih spase koliko mogu ili da ih preuzmu skroz…

Festadjun
Gost
Festadjun

Ma to nije moguće, nju sad vode eksperti

Rex Sclavorum
Gost
Rex Sclavorum

Osvjezilo, a?

boki
Gost
boki

sta je ovo? za dva mjeseca ??? a direktor 6000 eur plata i bonusi ,a firma u dugovima!!! Izgleda da ce ispasti da je onaj stari Montenegroairlines bio odlican .Ima li drzave da reaguje!!!????

Send this to a friend