Ekonomija

Air Montenegro održava avione iz građevinskih kontejnera

Air Montenegro

Državna avio-kompanija Air Montenegro obavlja linijsko održavanje vazduhoplova uz pomoć šest građevinskih kontejnera na podgoričkom aerodromu, u kojima skladište alat. Tu povremeno borave magacioneri, kao i mehaničari za održavanje aviona.

“Regulativa za održavanje aviona ne prepoznaje kontejnere, već objekte, odnosno prostorije koje, u odnosu na samu namjenu, imaju definisane zahtjeve koji moraju da budu zadovoljeni. U našem slučaju, navedene objekte koristimo kao magacinski prostor”, rečeno je Pobjedi u Air Montenegru.

Da je korišćenje ovakvih kontejnera za potrebe linijskog održavanja regulatorno dozvoljeno kažu u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV) i dodaju da Air Montenegro nije u obavezi da ima hangar, s obzirom da nema dozvolu za bazno održavanje.

“Prostorije koje organizacija za održavanje koristi moraju ispunjavati zahtjeve iz Pravilnika o kontinuiranoj plovidbenosti vazduhoplova i vazduhoplovnih proizvoda, djelova i uređaja i o odobravanju organizacija i osoblja koji obavljaju ove poslove, i u slučaju konkretno linijskog održavanja, to je moguće obezbijediti korišćenjem adekvatno opremljenih kontejnera “,- rečeno je u ACV-u.

Air Montenegro je početkom avgusta dobio dozvolu ACV za linijsko održavanje, koja je ograničena na 50 sati leta i ciklusa, pa za sve radove iznad tog nivoa angažuju drugu kompaniju. To znači da su, shodno evropskoj regulativi, ovlašćeni za redovno održavanje aviona na dnevnom i nedjeljnom nivou, koje može uključivati rješavanje manjih problema, otklanjanje nedostataka i zamjenu komponenti.

Tada je saopšteno da će državna kompanija dobijanjem dozvole smanjiti troškove linijskog održavanja, koje još nijesu javno saopštili, te da im za taj opseg radova nije potrebno angažovanje domaćih, ni inostranih kompanija.

Međutim, ugovori o linijskom održavanju koje je Air Montenegro ranije sklopio sa dvije slovačke kompanije – Austrian Airlines Technik – Bratislava i Consolidated Aerospace Industries još nijesu raskinuti, a iz domaće firme kažu da su na snazi jer su na obostranu korist.

“Definisani uslovi ovim ugovorima ne produkuju nikakve troškove niti obaveze osim i isključivo po našem specifičnom zahtjevu, tj. samo po realizaciji. Postojeći ugovor nam olakšava i ubrzava reakciju jer su njime već definisani odnosi i uslovi saradnje, a plovidbenost aviona i sigurne operacije su apsolutni prioritet gde je vrijeme reakcije izuzetno važno”, objasnili su iz Air Montenegra.

Bazno održavanje na čekanju

Razlog zbog kojeg Air Montenegro nema dozvolu za bazno održavanje aviona je nedostatak hangara za smještaj vazduhoplova. Oni su do sada više puta bezuspješno pregovarali sa Montenegro erlajnzom (MA) u stečaju o iznajmljivanju hangara na aerodromu u Golubovcima koji je koristila bivša nacionalna avio-kompanija.

Sa MA u stečaju se nijesu dogovorili ni o poslovno-tehničkoj saradnji ni za linijsko ni za bazno održavanje aviona. MA je, naime, krajem avgusta od ACV dobio dozvolu za bazno i linijsko održavanje vazduhoplova koja podrazumijeva 7.500 sati leta ili 7.000 letova, kao i radove do šest godina.

U Air Montenegru tvrde da nemaju eksluzivan ugovor sa bilo kojom organizacijom za bazno održavanje.

“Ova vrsta servisa se ugovora po potrebi i to po principima najbolje ponuđenog kvaliteta usluge, povoljne cijene i vremena potrebnog za izvršenje radova. Kada bude postojala potreba za baznim radovima, organizovaće se, prema pravilniku o nabavkama kompanije, adekvatan proces nabavke “, stakli su iz Air Montenegra.

Hangara ne fali

Na podgoričkom aerodromu je, osim hangara MA, još hangar MUP-a, za koji su u Air Montenegru Pobjedi kazali da ga trenutno ne koriste, iako su mediji pisali da im je besplatno ustupljen.

“Trenutno nemamo potrebu za hangarom MUP-a. Ukoliko se ukaže potreba, razmotrićemo sve opcije”, naveli su u državnoj avio-kompaniji.

Tu je i hangar Vektre aviation u stečaju. On se na posljednjem oglasu iz novembra 2019. godine prodavao za 3,2 miliona eura, sa terminalom i pratećom opremom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Jel air montenegro ili to montenegro?

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Koji pop je zaduzen za odrzqvanje

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Moja noga u taj avion više neće, dok su apostoli tu !!

Stavra
Gost
Stavra

Sve rade samo da totalno prisvoje sve od ma e nece moci

Cica
Gost
Cica

Neće iz inata da angažuju Montenegro Airlines. U Agenciju koja krši propise doveli partijski nestručan kadar, te bog vi pomogao koji letite sa ovim ekspertima.

Send this to a friend