Ekonomija

Akcionari Atlas banke pisali Delegaciji EU

Atlas banka

Većinski akcionari Atlas banke a.d. Podgorica poslali su juče pismo  Delegaciji EU u Podgorici u kojem Delegaciju detaljno obavještavaju o navodnim nezakonitim postupcima Centralne banke vezanim za uvođenje privremene uprave i dokapitalizaciju banke.

“Najljubaznije vas molim da učinite što je u vašoj moći da pomognete u očigledno neravnopravnoj pravnoj borbi koju vodimo, a prije svega u smislu vladavine prava i zaštite akcionara iz EU, te da svojim ugledom i uticajem utičete na državne organe Crne Gore u smislu njihovog poštovanja prava i zakona”, ističe se u pismu koje je potpisao Milovan Milošević, advokat kompanija koje imaju većinski udio u Atlas banci, a od kojih neke imaju sjedište u članicama EU.

Ukazuje se da posebnu okolnost predstavlja činjenica da postoje ugovorne obaveze između EU i Crne Gore, zbog čega je EU zainteresovana za vladavinu prava i pravo na slobodno poslovanje, posebno iz ugla slučaja Atlas banke. Taj slučaj je pokazatelj stanja u Crnoj Gori i poštovanja obaveza propisanih poglavljima 23 i 24, ključnih za pristupanje Crne Gore EU.

“Kao što Vam je vjerovatno poznato, Centralna banka Crne Gore je uvela privremene  uprave u dvije banke u vlasništvu akcionara koje zastupam, a potom je takođe oduzela dozvolu za rad i uvela stečaj IBM banci. Čvrsto stojimo na stanovištu da nisu postojali jasni i nedvosmisleni razlozi za uvođenje privremene uprave u ove dvije banke, te da su prava akcionara najozbiljnije ugrožena, kako samim uvođenjem privremene uprave, tako i postupcima i ponašanjem CBCG i drugih državnih organa. Čitav slučaj ima takođe posebnu težinu jer značajan dio deponenata i klijenta Atlas banke ima sjedišete u EU, te oni daljim postupanjem CBCG mogu biti značajno
oštećeni”, stoji u pismu.

Podsjeća se da je Centralna banka 7. decembra 2018. godine uvela privremenu upravu u dvije banke, te postavila privremene upravnike, nakon čega su se akcionari obratili CBCG i najvišim državnim organima sa molbom da se problem sporazumno i uz poštovanje prava riješi. Niko nije odgovorio, a 4. januara 2019. Centralna banka oduzima dozvolu za rad i uvodi stečaj IBM banci.

“Tokom ovih procesa akcionari banke nijesu niti obavještavani niti konsultovani o bilo kom dijelu procesa, iako prava akcionara u privremenoj upravi ostaju na zakonski definisanom nivou, koja privremena uprava  nije poštovala. Posebno zabrinjava način uvođenja privremene uprave koji je izvršen, po priznanju CBCG, uz pomoć “interventnih timova” za šta ne postoji nikakav zakonski osnov, a koja direktno dovodi do narušavanja ugleda banke i nemogućnosti njenog oporavka. Radi zaštite svojih prava, akcionari su inicirali tri postupka pred Upravnim sudom, te jedan postupak pred Privrednim sudom. Samo u jednom postupku je do danas održano ročište, dok se u preostala tri niti jedan sud nije ni oglasio. To posebno napominjem iz razloga što je postupak privremene uprave, kao što ste sami i mogli zaključiti iz primjera IBM banke, hitan i veoma brz, te vremenski ograničen, pa bi bilo kakve sudske odluke morale biti donijete u kratkim rokovima, prije nastupanja nepovratnih posljedica”, kaže se u pismu.

Dodaje se da se na jedinom održanom ročištu desio se presedan da CBCG odbija da dostavi dokaze sudu, koji direktno dovode do uvođenja privremene uprave, a sud takav stav opravdava, onemogućavajući akcionare da dobiju informacije o radu CBCG vezano za IBM banku. Tvrdi se da su od početka procesa akcionarima uskraćivana dokumentacija i informacije iz obije banke, da bi potom uspjeli, nakon podnijetih krivičnih prijava, da dobiju minimalan dio traženih podataka.

“CBCG je 16. januara 2019. objavila javni poziv postojećim akcionarima za dokapitalizaciju, na šta su se akcionari izrazili pozitivno. Uvidom u dostavljene izvještaje privremenih uprava obratili smo se CBCG i Vladi Crne Gore dopisom od 19.02.2019. ukazujući na veći broj propusta, aktivnosti koje prema našem razumjevanju nisu u skladu sa zakonima, kao i neprofesionalnih aktivnosti vezanih za Atlas banku, te jasno iskazali, još jednom spremnost da dokapitalizujemo banku, uz potrebu da nam CBCG i Vlada CG razjasne nejasna pitanja i jasno odrede strategiju i metodologiju izlaska iz privremene uprave, pokriće gubitaka i štete koju je napravila privremena uprava. Ta šteta je evidentna Međutim CBCG i Vlada CG nisu do danas  našli za shodno da nam odgovore nego su, proglašavaju da postojeći akcionari nisu zainteresovani za dokapitalizaciju, pozvali druge zaintesovane investitore da dokapitalizuju banku. Akcionari su zbog toga podnijeli dvije krivične prijave protiv odgovornih lica u CBCG, koje, prema informacijama koje posjedujemo, nisu procesuirane”, zaključuje se u pismu Miloševića.

Send this to a friend