Ekonomija

Akcize na duvan: Punjenje državne kase ili privatnih džepova

Akcize na duvan uskoro bi mogle biti smanjenje nakon što nijesu dale rezultate koje je Vlada očekivala. Moguće smanjenje je najavio i ministar finansija Darko Radunović, nakon što su parametri pokazali da opada legalna prodaja, a da cvjeta ševrc duvana. Pitanje koje se već mjesecima postavlja je da li je povećanje akciza služilo za punjenje državne kase ili džepova pojedinaca koji su zaradili od šverca?

Sagovornici CdM-a različito tumače akciznu politiku. Dok sa jedne strane kažu da nije nelogično povećanjem akciza pokušati puniti budžet, s druge poručuju da je svima jasno da je efekat ovog čina bio katastrofalan, bez koristi za državu i da je punio džepove novokomponovanih biznismena.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun za CdM tvrdi da je dobro da se najavljuje smanjenje akciza ukoliko se rezultati pokazuju da je prvobitna odluka imala negativne efekte.

“Ministar Radubnović spada u grupu menadžera koji odlučuju veoma pažljivo i promišljeno i gotovo nikada ishitreno. Vjerujem da saopštavajući takvu namjeru ima prethodno urađene analize koje idu ka tome da se smanje akcize”, smatra on.

Prema njegovim riječima, nije nelogično da se pokuša povećanjem akciza popuniti budžet.

“Ipak, kada se vide negativni efekti takvog poteza, logično je da se pristupi korekciji tih mjera i da se u ovom slučaju smanjenjem akciza suzbije sivo tržište i da se možda samim tim i poveća obrt. Najava ministra Radunovića je i svojevrsno priznanje loše procjene kada je ranije donijeta odluka o povećanu akciza. Vjerujem da se stanje pažljivo analiziralo, pa u relativno kratkom vremenu imamo i reakciju”, ispričao je Drecun za CdM.

Potpredsjednica Demokrata, ekonomista Zdenka Popović, nema dilemu-efekat povećanja akciza je katastrofalan, kontraproduktivan i bez ikakve koristi za državu.

Zdenka Popović

“Akciznu politiku treba prilagođavati našem standardu i našem tržištu, a usaglašavanje sa standardima EU treba ostaviti za neka bolja vremena kada ćemo ne samo statistički nego zaista i suštinski živjeti po evropskim standardima. Činjenica da su prihodi od akciza na duvanske proizvode za prvi kvartal 2018. godine manji za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine ili za gotovo četiri miliona eura, a podsjećam da su očekivanja bila da će se ovaj prihod povećati za 70 odsto, morala bi dobro da zamisli inicijatore ideje o usaglašavanju akcizne politike sa evropskom”, poručila je ona.

Popović dodaje da je, s obzirom na to da smo imali iskustvo devedesetih kada je cvjetalo sivo tržište naftnih derivata i duvanskih proizvoda, neshvatljivo da se krenulo sa ovakvom akciznom politikom kada je u startu bilo jasno da će doći do značajnog povećanja sivog tržišta.

“Na ovaj način, na dobitku su samo šverceri koji su zaštićeni kao najvredniji rariteti a na gubitku je država zbog smanjenih prihoda, proizvođači duvana, trgovci iz legalnog sektora. Nizak životni standard i slaba kupovna moć i pored stope rasta koja premašuje očekivanja i standard građana koji nije ugrožen, kako tvrde iz Vlade, doveli su do toga da se građani uglavnom snabdijevaju duvanskim proizvodima na sivom tržištu. Ovakva situacija je gotovo nezamisliva u zemljama EU jer njihovi građani imaju odličan životni standard, njihova ekonomija se ne može upoređivati sa našom i imaju jako razvijenu svijest da je patriotizam kada državi plaćate poreze, takse, akcize, a ne da punite džepove tranzicionim dobitnicima i novokomponovanim biznismenima”, zaključila je ona.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ranko
Gost
Ranko

Drzava je sva raspala

11 miliona eura
Gost
11 miliona eura

Vlado dobra je pjesma od aca p.””””malo je sve ovo malo je “””””♩

11 miliona eura
Gost
11 miliona eura

Iz kojeg je filma ono “”””jel znaš dragi kako bih te tuko “”””””” 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

Ranko
Gost
Ranko

Ne isplati se vise kupovat kutije cigareta vec paket krdze sa filterom i flis papirom.

BananaMNE
Gost
BananaMNE

Podignute su da se naprave pare od sverca..evo da vam ja kazem da ne razmisljate..

11 miliona eura
Gost
11 miliona eura

Prodajem jedan stan 100 000 ruskinja mi ga je prodavala 130 000 renoviran.zadnja mi je solucija da idem za albaniju i isprosim albanku. 👍

Iskreno
Gost
Iskreno

Uzmi najjace tablete od tih para

doktor
Gost
doktor

Ne diraj Deja, imaš svog posla.

11 miliona eura
Gost
11 miliona eura

Kako se loše osjećam poslije špageti i školjki 😃😃😃😃😃

Hornet
Gost
Hornet

E slusaj naslova, ono, bas tesko i misteriozno pitanje hahahaah

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Jasno kao dan ….pitajte svakog pusaca u pg zna se koja cegareta je kojeg kriminalca ili politicara….pa ne padaju sa neba kao ni droga nego neko snadvijeva sitne dilrre ..

Musa
Gost
Musa

Sramno, spoj političara i mafije

Point
Gost
Point

Niko ne brine za zdravlje ljudi bitno je da se puni budžet. na Island od 2025 potpuna zabrana prodaja cigareta oni brinu o svom narodu a ne kako će budžet napuniti od cigareta.

Danilo
Gost
Danilo

Šta bi sa onim švercovanim cigaretama Iska Boljevića.Rekoše da je vrijednost tih cigareta 4 miliona eura i svi ućutaše.

Isko
Gost
Isko

Na sigurnom su. Liše mene.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Isko je stari saradnik …nikad ne pada uvijek utece prije pocetka akcije …zaljevo komerc iz bara cuvena firma za prasak….kukala nam majka kad on dovodi investitore u duvanski kombinat …

Jovan
Gost
Jovan

Namjerno je dozvoljen šverc kako bi se napunili novčanici pojedinaca koji su izgubili novac zbog raznih poroka.Država je mogla da je htjela da suzbije sivo tržište sa nekoliko akcija.Zna se ko su veliki šverceri još od devedesetih.

Vukasin D.
Gost
Vukasin D.

Punio se na vrijeme paralelni budžet za izbore.

Stari
Gost
Stari

Ovdje 90 posto nazovi naroda pati za svercom i devedesetim.40 posto i dalje svercuje i nesto mulja.Liderski nema sta.Jedino zalim djemi zivot prodje u nadi dace se stanje popraviti.Normalnom i postenom se povraca od svega

Pjer
Gost
Pjer

Valjda je jasno svakome

ash
Gost
ash

A gospođo Zdenka znate li koliko košta liječenje jednog raka pluća? Jeste li tu uradili analize i procente? Ili ćete ostaviti to za neka druga vremena kad nam plata bude kao u EU, što je nikad. Sram vas bilo gospođo.

Danilo
Gost
Danilo

Druže,pobrkao si lončiće.Tu analizu treba da prave ovi što su omogućili šverc.Da sve ide u legalne tokove bilo di dovoljno novca za bolje zdravstvo i kvalitetnije liječenje građana.

Kemo
Gost
Kemo

E kuku nama kad ovako razmišljamo.Kako nam je zatrovan mozak.Vidiš li jadan da para nema jer sve ode u privatne džepove.Švercuje gdje ko stigne a od poreza i akciza se finansira zdravstvo i sve ostalo.Što bi ova gospođa radila analizu te vrste,dovoljno je što je ukazala đe ide novac!!

Kenan H
Gost
Kenan H

Jes, gradjani EU imaju kulturu plaćanja poreza i “vole” da plate akcizu jer su patriote.. Nije to u pitanju nego tamo nemaju izbora, šverceri se odmah hapse i srogo kažnjavaju (preprodavci bi odmah progovorili ko ih snabdijeva da im zaprijete zatvorom)

Vukasin D.
Gost
Vukasin D.

Decun je nacionalni penzioner i lako mu je filozofirat. A je li Radunovic promišljen čini mi se da nije.Izgleda da je zaboravio odiseju sa cigaretama i Jugobanci kada su u przun završili i on i Kalezicka.

Prevrtljivac
Gost
Prevrtljivac

Ne znam je li i on, kao i šef mu, jedno veče zaspao kao Srbin a probudio se kao Crnogorac?

Kejn
Gost
Kejn

Umjesto da zatvore nelegalne prodavce, oni smanjuju akcize… umije li iko u drzavi raditi svoj posao? Koliko je tesko naci nelegalnog prodavca cigara?

Ne shvatam
Gost
Ne shvatam

Drzava radi bas ono sto je i htjela. Trebalo je insfinansirati izbore na crnom trzistu i to je uradjeno povecanjem akcize, cime su gradjani poceli masovno da kupuju cigarete na crnom trzistu. Crno trziste takodje je pod apsolutnom kontrolom drzave, kao sto je uvijek i bilo (za zaboravne, vidjeti korijen Milo/Momir podjele). Sad kad se to zavrsilo, idemo opet u… Više »

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Kuda ulaze ti švercovani cigari?..Možda sa neba padaju?… Kolilo dnevno? .Kažite nam..Nesposobna Vlado…Ali prije bih rekao,sposobna za svoje dzepove.

Lova
Gost
Lova

Cvjeta šverc u mafijasku zemlju

Beti bup
Gost
Beti bup

Projekat je prošao sada ih mogu i smanjiti.Gluplje opozicije nema ni u Africi.

Send this to a friend