Ekonomija Analiza: Stručnjak za vazduhoplovstvo Petar Vojinović za CdM

Ako Montenegro Airlines propadne, Crna Gora će izgubiti jednu od odlika državnosti

Slovenačka avio-kompanija Adria Airways je bankrotirala, iz Hrvatske stižu vijesti da je pred gašenjem i Croatia Airlines. Neizvjesna je sudbina i crnogorskog nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines-a. Neki stručnjaci tvrde da su nacionalnim avio kompanijama, posebno manjim  regionalnim, dani odbrojani.

Međutim, tako ne misli stručnjak za ovu oblast, Petar Vojinović, autor najčitanijeg regionalnog portala koji se bavi vazduhoplostvom Tango Six.

On u razgovoru za CdM ocjenjuje da će nacionalne avio-kompanije u regiji će zasigurno opstati.

Petar Vojinović
Petar Vojinović

“Odmah da konstatujemo – ne postoji država na Balkanu koja neće uraditi sve što je u njenoj moći da održi svoju nacionalnu avio-kompaniju. Neke države i neke kompanije će biti mudrije i objasniće razloge svojim poreskim obveznicima zbog čega to rade. Koliki su indirektni benefiti povezanosti vazduhom, šta se gubi, šta dobija. Neke države to neće samo naizgled smjeti da rade, dok će u nekim javnost biti politički iritirana. Koji god da je slučaj komercijalni vazdušni saobraćaj je najbrži, najpraktičniji i najbezbjedniji vid saobraćaja. To se nikad neće promijeniti. Ono što poreske obveznike nekad buni i što im smeta su cijene. Karte skoro nikad nisu zaista jeftinije od 150 eura i troškovi operacija u vazduhoplovstvu su ogromni. Opstanak nacionalnih avio-kompanija kao državnih projekata stoji najviše u vještini države da objasni zbog čega su one potrebne i kakvu direktnu i indirektnu korist od njih imaju građani. To se objašnjavanje mora raditi pametno, proaktivno i kreativno”, pojašnjava Vojinović

Na pitanje kako će na dalje funkcionisanje Montenegro Airliniesa uticati dešavanja na svjetskoj naftnoj berzi te može li MA opstati i pod kojim uslovima, Vojinović napominje kako troškovi goriva u nekoj aviokompaniji mogu iznositi do 20 odsto njihovih operativnih troškova.

“Gotovo sve avio-kompanije kupuju gorivo unaprijed, troše sredstava posebno kada je gorivo jeftinije i tako sebe štite od porasta njegove cijene. Naravno, kompanija za to mora biti likvidna i oprezna, jer je na primjer iza nas period sa izrazito niskom cijenom nafte u poređenju sa prethodnom decenijom, na primjer. Uticaj kontrakcije u eurozoni, kad je Montenegro Airlines u pitanju, odražava se praktično u broju poslovnih putovanja i putovanja za godišnje odmore. Da li će se to dogoditi ne znam, da li je počelo da se događa, ne bih rekao. Dokaze o tome imaćemo na kvartalnom nivou po broju putnika ali tu je Crna Gora, na neki način srećna – najpraktičniji i najmasovniji put do njenog primorja je vazduhom. Putevi postoje, ali ne vjerujem da će organizovani turistički čarteri izbjegavati avio-kompanije. Montenegro Airlines  bi svakako želio da dobije veći dio tog kolača, ali za to je potrebna dodatna investicija države u još aviona, a to ne vjerujem da će se skoro dogoditi”, naglašava sagovornik CdM-a.

Montenegro Airlines, kako napominje, u nekom najgorem scenariju opšte sječe troškova poslovnih ljudi i pada aktivnosti u turizmu, sebe može sačuvati dodatnom optimizacijom, pametnim upravljanjem i pozitivnim poslovnim rizicima. Zapravo sve što je aktuelni menadžment na čelu sa Živkom Banjevićem, čovjekom iz ove industrije, do sada i radio.

Sagovornik CdM-a ima jasan odgovor na pitanje kako bi se gašenje nacionalne avio komnpanije odrazilo na ekonomiju Crne Gore koja je turistička destinacija.

“Dobro pitanje i ključno pitanje za sve zemlje u regiji i njihove nacionalne avio-kompanije. To je jedan od argumenata onih koji su protiv njihovog finansiranja od strane država – ako ona propadne uskočiće desetine inostranih avio-kompanija i letjećemo na istim rutama, čak i jeftinije. Ne. To ne ide tako. To ćemo sada vidjeti u Sloveniji. Lufthansa grupa i druge avio-kompanije nadoknadiće Adrijino postojanje samo na rutama koje su njima isplative, po njihovim uslovima. To ne mora nužno da odgovara efektivnoj i frekventnijoj povezanosti koja je odlika nacionalne avio-kompanije. Gubite garantovanu povezanost koja obezbjeđuje poslovne i migratorne tokove. Dakle, ako MA propadne, neće biti katastrofa ali će Crna Gora izgubiti jednu od odlika državnosti modernog doba. To nije metal, to nije hvalisanje imanjem avio-kompanije i aviona, već je to povezanost sa najbitnijim evropskim i svjetskim gradovima”, priča Vojinović.

On napominje kako se u posljednje dvije godine pokazuje da je novac poreskih obveznika barem u stručnim i odgovornim rukama. Ističe kako aktuelni menadžment MA ostvaruje rast poslovnih parametara u posljednje dvije godine i posljednji podatak je da je za devet mjeseci ove godine prevezeno pola miliona putnika, što predstavlja rast od 2,5 odsto. Vojinović napominje kako je to pozitivan poslovni rezultat ako se poslovanje MA stavi u objektivni kontekst – crnogorska nacionalna avio-kompanija nema resurse i mogućnosti da se brani, agresivnije i kreativnije od konkurencije iz inostranstva.

“Zamislite vi da vam na tržište uđe 50 inostranih medija sa većim finansijskim resursima? Uzimajući to u obzir i planove da se poslovanje dodatno optimizuje potpunim unificiranjem flote, mislim da poreski obveznici Crne Gore mogu biti zadovoljni jer imaju odgovoran i profesionalan menadžment nacionalne avio-kompanije. Jer ako u ovom biznisu neko krene da troši i da se razbacuje to obično ide u vrtoglavim sumama”, naglašava on.

Kada je riječ o low cost kompanijama i njihovom uticaju na sudbinu nacionalnih avio prevoznika, Vojinović napominje kako low cost avio-kompanije posluju po potpuno novom poslovnom modelu, najbitnije očišćeni od dugova i obaveza prošlosti, kada se porede sa nacionalnim avio-kompanijama.

“Low Cost kompanija neće izaći u susret državi, neće rizikovati da otvori perspektivnu liniju koju je potrebno razraditi bez jasne računice i baziraće svoje poslovanje kako da isključivo pravi profit. To je ideal svakog biznisa, ali manje je poznato da low cost kompanije takođe dobijaju subvencije – na otvorenom tržištu, legalno, od gradova, opština, turističkih zajednica i država. Dakle potrebno je da neko finansira početak, da uloži, jer je vazdušni saobraćaj jako skup. Međutim, jednom kada se low cost kompanija probije na nekom tržištu, ona za te pare garantuje godišnji broj putnika, posluje pod minimalnim troškovima i cijedi svaki mogući euro. Često zaboravljamo da postoje kategorije putnika. Da je moguće monetizovati one koji nemaju problem da plate veću cijenu karte. Uglavnom, nije rješenje da low cost preuzme sva tržišta i izbaci nacionalne kompanije iz posla. Rješenje je da nacionalne kompanije posluju optimalno, odgovorno i realno. Avio-kompanija generiše mnogo deviza na dnevnom nivou, likvidna je, ali i jako skup sport. Zašto bi država Crna Gora prepustila mogućnost da ona zaradi na jednoj trećini tog saobraćaja?”, zaključio je Vojinović u razgovoru za CdM.

Podsjećamo da su u Vladi više puta isticali da je MA i te kako bitan za turističku sezonu Crne Gore, zbog čega ga treba sačuvati.

Dug MA prema Aerodromima Crne Gore dostigao je 29 miliona eura, saopštio je prošlog mjeseca izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, ali je i istakao da se nacionalna avio-kompanija mora sačuvati.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giggi
Gost
Giggi

Za te cijene karata trebalo bi da ima svedski sto I spa

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Porcistite i airlaines i zeljeznicu od gospodlja i ljubavnica politicara iz sd i bosnjacke i nece im trebat stecaj!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

svaki dan neka nova vijest, prvo o stecaju zeljeznice sad stecaj Montenegro Airlines-a i nekih drugih jacih firmi ovo mi sve lici da ce mo uskoro proglasit bankrot ko grcka!! a ovamo u plav ulozeno 4mil, u plav ulozeno 6 miliona, u plav se radi projekat od 10 miliona, u plav planirana investicija i ulaganje od 20 mil, a ovamo… Više »

Realno
Gost
Realno

Vazduhoplovstvo je jedno, ekonomija je drugo… MA je nerentabilan od osnivanja… G-dine Popoviću, držite se svoje struke…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Pa istina je da se izmedju danasnjeg Montenegra i ove avio kompanije moze povuci paralela.

Gorbacov
Gost
Gorbacov

ma neka propadne vise da se ne kuka i da mi nemoramo da citamo o propadanju vise..neka me ne voze onim fokerom i super je sve

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Pogledajte pjesmu op nina naj nina naj♩ona me plavuša podsjeća na milanu pogledajte dobra je pjesma.

boris
Gost
boris

a kad ce povecati plate i penzije???? zna li neko?

CrnogoracDPS
Gost
CrnogoracDPS

Sto bi povecali jadan, mi smo vec lideri regiona i svijeta

Bato
Gost
Bato

U Svajcarsku je propao Swiss Air pa ih evo. Prodali Lufthansi i cao. Nego nisu imali onog Djurišića, onaj bi i Svajcarsku uspio ugasit a ne MA

Bzzz
Gost
Bzzz

Ta kompanija je leglo partijskih kadrova Koji nista ne rade a primaju astronomske plate!

Bzzz
Gost
Bzzz

Slovenija nema para da pomaze nacionalnu avio kompaniju,ali mi imamo jer smo mi lideri u regionu u poltronstvu i poniznosti!

boris
Gost
boris

nemoj tako. to je cojstvo i junastvo

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

I ovome dodje kraj..

Balsa
Gost
Balsa

Crna Gora je izgubila obraz i moral a za fiktivnu drzavnost se jos jedino bori mafija zbog jasnih ciljeva. Kukala nam majka sta smo docekali

Slobodan
Gost
Slobodan

Odmah da razjasnimo: Slovenija je odmah rekla da neće spašavati svoju nacionalnu avio kompaniju Adria airways

Objektivno
Gost
Objektivno

Ukoliko MA nije sposobna da posluje po tržinim principima i da bude profitabilna ne treba da postoji. Pogledajte samo Parmalat, Adria airways, PanAm i ostale višedecenijske kompanije…ni jednoj u slučaju bankrota nije država pomogla. Njihovo mjesto su zauzeli oni koji imaju znanje. Crnogorski turizam i građani neće trpjeti jer će umjesto MA doći neko sposobniji, prilagodljiviji i inovativniji i zauzeti… Više »

Maloje
Gost
Maloje

Ako propadne????
ADRIA sleteia Slovwnija propala.

Boris
Gost
Boris

Ionako sve u ovoj drzavi je napravljeno da se izgubi identitet Crne Gore, a MA je ionako samo trosak drzave , bolje da se proda pa da opet nelo ukrade pare, ka do sad

DAKA SU.57
Gost
DAKA SU.57

Dje nalazite ove strucnjake???? , Ako su ovo relavntni strucnjaci , onda smo dotakli dno dna !!!!

DAKA SU.57
Gost
DAKA SU.57

Jak Vam strucnjak, Kakve veze ima visegodisnji gubitas koji e udomio na stotine clanova porodica sistema !! Nema potrebe vezivat MA sa drzavom , i imenom , To ste trebali razmosljati na vrijeme , I jedna Alitalija je propala sa 500 aviona pa se nije desilo nista , :: MA je od pocetka napravljen da siluje sistem i izvlaci novac… Više »

Lander
Gost
Lander

Zasto bi izgubila. Imaju li 3 skandinavske zemlje jednu komaniju SAS? Tako neka se i ove 3 bivse jugoslovenske ujedine i poslovace bolje. Sa Hrvatskom to ima i te kako smisla pa cak i saradnja u turizmu u pravcu zajednicke turisticke ponude (vec se tu nesto radi sa Dubrovnikom, ali moze i sire sa dobrom avio kompanijom koja prati, a… Više »

Ma zezaš
Gost
Ma zezaš

Sa Dubrovnikom se radi tamo da njihovi autobusi dolaze u Kotor sa svojim vodičima i parkiraju se džabe, a naše taksiste kad idu za Dubrovnik hoće da linčuju na aerodrom, a znaju i da maltretiraju na granici. Uglavnom, tu smo se odlično postavili.

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Avioni ne mogu lećet sa 222e plate, bez obzira kakvu laznu sliku stvarali o CG koja je no1 u regionu!!

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Đe je milana stjuardesa dobro tresu italijani u avion teško može ko snjima.

Mufon
Gost
Mufon

Doveka…aha!

LSCG
Gost
LSCG

Svako ko se osjeca crnogorcem i postuje tekovine 21 maja treba da besomucno finasira ovu rupu bez dna

Murino Čakor
Gost
Murino Čakor

E ugasila se avio ”nacionalna” avio kompanija sa najskupljim uslugama a najgorim kvalitetom.

xxy
Gost
xxy

gasi se nacionalna avio kompanija ali se stvara nacionalna crkva to je vaznije.

mojsilović
Gost
mojsilović

Dok je Vojinovića nemaju šta brinut.. da su tolike pare turili u željeznicu ne bi pred stečajem bila. Pogledajmo samo naše aerodrume i na šta to liči.

Dragan
Gost
Dragan

Dajte ljudi da odvojimo po 50% od ličnih prihoda za MA… ovi koji rade. Identitet i državnost su najpreči!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mozemo da napravimo novu drzavnu Avio Kompaniju “Žuta Kokoška Airlines” (Yellow Chicken Airlines) da nam bude u sklad sa ostalim drzavnim simbolima.

Mufon
Gost
Mufon

Kako si jadan…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mufon volis Zute Kokoske? Bas prilici ovoj Milogorskoj vlasti, posto na engleskom Yellow Chicken znaci Kukavica, kukavče moj!

Jablanko
Gost
Jablanko

Treba smanjiti cijene karata.Atreba ih napraviti za svaci dzep.Svako ima negdje rodbinu i svak bi cesce putovao da su cijene realne.A ne samo za biznismene i pomorce.E kad se pare vrte e tu je uspjeh.Pa se polako dolazi u plusu sa biznisom.Ali mi ocemo odma preko noci da postanemo bogatasi

Meho
Gost
Meho

Pa od cega onda da se placaju troskovi? Ako let kosta 100 evra po putniku nece da ti naplacuje 50 evra? Sta je onda uradio? Jos nadodaj na to od cega ce da DPS placa svoje uhljebe? Dje da izvlaci novac? Ovde sve rekordi za rekordima iz godinu u godinu i sve u stecaju … pa dje su te pare???

Monarch
Gost
Monarch

Nikada nije bilo karte za svaciji dzep.Bilo je samo koliko putnik moze da plati kartu odnosno klasu kojom putuje.Onaj ko se odluci da putuje zanaci da ima novaca da je plati ili mu je neko drugi platio.

Ne
Gost
Ne

Monatch, to je nekad bilo i sa taksijem, a sad se voze svi, zato sto je 1e voznja tako ne moze sa avionom jer su plate niske nema ljudi koji mogu priustiti let veci od 50e u CC

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Koji dzep? To je nemoguce odje, znas koliko su plate! Sa taksijem je frka kad je račun veci od 1e, a ne sa avionom!

Guillermo
Gost
Guillermo

Olako se Slovenci i Hrvati odriču jedne od odlika državnosti, štaviše dovode je u pitanje. Srbija je već svoje nebo prepustila stranoj kompaniji. BIH je već i zaboravila da je imala nacionalnu avio-kompaniju. Kao i obično, mi spasavamo čast cijelog regiona.

Baranin
Gost
Baranin

Hhahaha, a AirSerbia Srbija, usla u grupu sa Etihadom i imaju vise letova nego ikad ranije, imaju cak let za Njujork. Ne mlati molim te, sve kompanije se raspadaju osim Srbijanske.

Maloje
Gost
Maloje

Oni znaju sta u poslu znači logistika.

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Analiza je placena da bi se sakrila nesposobnost rukovodeceg kadra koji iskljucivo zavisi od Vlade.Inace ovaj portal prari uskostrucno osoblje.Nigdje nema bilansa poslovanja kompanije osim hipotetickih projekcija

Maverick
Gost
Maverick

Izgubili smo mi drzavu zbog korupcije, stvorili kriminalni sistem… MA moze u stecaj odma

pero
Gost
pero

OVA PROPALA KOMPANIJA U KOJOJ RADE SAMO KUMOVI, RODJACI I SINOVI I KĆERKE OD RAZNIH POLITIČARA DA JE SREŽE TREBALA JE PROPASTI PRIJE MNOGO MNOGO GODINA, KAKVE VEZE ONA IMA SA NAŠOM DRŽAVNOSTI. TO JE JEDNA PROPALA , OPLJAČKANA KOMPANIJA. KOJOJ SU IZVUKLI SVE PARE I DRŽAVA U NJU ULIVA DESETINE MILIONA SVAKE GODINE KOJE SE OPET IZVLAČE RAZNIM KANALIMA… Više »

Džo
Gost
Džo

Pa ne bi propao da u njega nijesu uhljebi i da ne finansira izbore

rekbu
Gost
rekbu

Lagano je to , golman Zjaka nam cuva drzavnost 😀

Mila K
Gost
Mila K

Koliko nas košta ova dodatna jalova reklama?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Slovenci uvode stečaj u svoju neprofitabilnu avio kompaniju,Hrvatska se sprema da to isto uradi sa svojom,ako je brzo ne proda,Srbija je uspjela da svoju aviokompaniju proda jer je proizvodila velike gubitke,a samo nama domaći vlastodršci u sprezi sa bjelosvjetskim stručnjacima za sve i svašta,a za koje niko čuo nije,savjetuju da i dalje držimo našu gubitašku aviokompaniju koja proizvodi desetomilionske gubitke… Više »

Meho
Gost
Meho

Ali spasices drzavnost 😀 hahaha

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Kakao ga treba poslat u rudnik da radi. Ne bi onda lupetao. Je li Slovenija izgubila što?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nek propanu i bude AIR SERBIA samo 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

hahahahaa
Gost
hahahahaa

Letite li za Prizren? Dogodine? Hahahahahahahahahahahahahahahaha

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dodji kupi kartu, posto AIR SERBIA leti svaki dan u srpskoj Podgorici i Srpskom Tivtu!

dolar
Gost
dolar

Po njemu drzavnost CG zavisi od MA. Ova slika mu je dobra, razmislja uz lap top medju avionima. Vidimo da je slovenija propala
i nestala kao drzava jer je adria otisla u steca. Vezati sudbinu drzave i naroda za jednu propalu kompaniju je za posmatranje.
Putuj igumane i ne pitaj za manastir.

morača50
Gost
morača50

Gotovo vi ovi komentatori da ih pitate znaju l i da voze avion rekli bi DA, a pojma nemaju šta za jednu državu znači avi0kompanija! Gospdin Vojivonić je sasvim u pravu, ali treba objavljivati i koetare ovih levata da vide oni koji to ne znaju kakvih sve mediokriteta ima u u ovoj našoj Crnoj Gori! MA treba da opstane po… Više »

By the way
Gost
By the way

Mora da si zaposlen u MA pa tako govoriš. Što mora da opstane po svaku cijenu ako samo pravi gubitke. Nema logike. Ti sad vidi ko je tu, kako ti kažeš levat.

Mauls
Gost
Mauls

Krhka državnost, koja se oslanja na dva aviona i izumišljenu istoriju. Kralj Nikola neđe jednom reče: ,,Živjeli moji mili Crnogorci, živjelo naše milo srpstvo!”

Mufon
Gost
Mufon

Mauls, ooooooo, kako da ne!

DPS Njemačka
Gost
DPS Njemačka

Jes, oni će krast, a ja ću mojim parama drzavnost branit

dajka
Gost
dajka

Pa jes, dok je SDP vodio babe i strine u Barselonu besplatno, moglo se. Od tada nas i prati prica o nesvrsishodnosti . Bordovi mlatili dobre plate ni za sta. E, sad dtiglo na naplatu.

swansea
Gost
swansea

Odlika državnosti je briga o građanima i njihova zaštita. U državi i van države. Ovo je država čija vlast strahovito zadužuje generacije radi sopstvenog komfora i promocije(40 km autoputa u ništa) i usput nepovratno uništava jedini resurs – prirodu. Ova država po karakteru ne spada u Evropu nego u okruženje Turkmenistana, Uzbekistana, Nagorno Karabaha. MA je kompanija pijavica, uhljeba i… Više »

Meho
Gost
Meho

Eto i ti radis protiv drzavnosti i jos si vjerovatno cetnik 😀

swansea
Gost
swansea

Ako je prvi komentar bio protiv države, evo i drugi – to bi bio četnički dio jednačine hehe… Pola krivice snose Aerodromi CG. Budući da su pod okriljem države, i za njih važi sve prethodno što i za MA. Imaju lagodan položaj, misle da je dovoljno utovarit i istovarit kofere, nakrcat gorivo, izbačit taksiste na ulaz i napravit kafić u… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kakav diletant. A zasto ne bi drzava ako joj je do povezanosti osnovala novu kompaniju tipa Ryanair ili easyJet I uposlila samo osnovno osoblje I uspistavila letove na komercijalnoj osnovi. Cudi me sto se Vukotic Mao Ce Veselin ne buni protiv uplitanja drzave

Toni
Gost
Toni

RyanAir posluje uz najniže moguće troškove. Tu ne spadaju mladi aktivisti vladajuće partije, članovi familija, kumovi, prijatelji i ljubavnice… Isto tako se ne posluje sa namještenim dobavljačima, nego se traže najpovoljniji. Sve u svemu, nije to baš dobar koncept za našu državu.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Kakve su im cijene ne bi me cudilo da propanu

Joxim
Gost
Joxim

Glupi Slovenci. Ostaće bez države,a još im naši nisu rekli.

Migo
Gost
Migo

Da nije linije sa “zloglasnim” Beogradom tek onda propast..

Mufon
Gost
Mufon

Ma, koji Bg? Dovodi cice na kruzere.

Montenegro100
Gost
Montenegro100

A ako ne propane , imacemo simbol ???🐴🎶🌴😃

Settl
Gost
Settl

Koja joj je druga odlika? Korupcija, kriminal, lopovi u tužilaštvu, sudstvu, vladi

Dule
Gost
Dule

Nijesam siguran da je Slovenija manje drzava nego sto je, bez nacionalne avio kompanije. Uvijek su bili racionalni i ekonomični i to im se vidi. Nama će razni promaseni dokazi drzavnosti doci galave!

Beka
Gost
Beka

Bukvalno. Slovenija je drzava u kojoj bi vlast pala sutra da se pare bacaju kao sto se radi sa MA. Ali ovdje cim im neko spomene nesto ovako, i izbija mogucnost legalne kradje , odmah se krene o drzavnosti. Napisite ovakav clanak u Sloveniji pa da vidite koementare. I zato je Slovenije tu gdje jeste a CG tu gde jeste.

Nena
Gost
Nena

A koji crna kompanija sa tri aviona

Ranebe
Gost
Ranebe

Ako je to opasnost za drzavnost,ostavite jedan avion,dva pilota,pet stjuardesa,direktora…a ostali kuci…da ne finansira narod crne gore dzabaljebarose koji imaju nenormalno viskoke plate a nista ne rade!

viki
Gost
viki

davno je to propalo nego se zaduzuju kreditima pa peglaju stvar…nije to domaćinski ali eto…još ih nagradimo stanovima i kreditima…

Anonimni
Gost
Anonimni

MA nas skuplje izlazi no auto put

Palisad
Gost
Palisad

Zar je mali neovisni montenegro ima?!

vjecna da je
Gost
vjecna da je

najveca opasnost po crnu goru su politicari lopovi koji su korumpirani i dovode nesposobne kadrove koji unistavaju sve sto dohvate….nije do drzave ni do kompanija do ljudi je ….

Ibro
Gost
Ibro

Pa vazduhoplovni MA uglavnom lete poluprazna a turiste u CG prevoze druge avio kompanije. Ali mi ćemo da budemo pametniji od Slovenaca i Hrvata i da sipamo so u more i tako spašavamo nacionalni ”ponos” MA! Pametnije je taj novac ulagati u neke druge projekte nego puniti jamu bez dna!

Nagual
Gost
Nagual

Adria Airways nije slovenačka kompanija nego njemačka.. Slovenačka je bila dok ne nijesu prodali.. Mogao bi novinar bar malo da se informiše

Matematičar
Gost
Matematičar

Sutra se zaključao

anoniman
Gost
anoniman

propale su i mnoge firme i fabrike koje su hranile i gradile ovu drzavu i gradove pa moze i montenegro erlajns

Nagib
Gost
Nagib

Apsolutne budalastine.Propade Adria Airways ,pa se Slovenija drzi vrlo fino.Propade Al Italiya ,pa se u Italiju niko ne uzbudi,Pan American odavno,pa se u Usa niko pocesao nije,i Air Bosna i Air Srpska,kao kusur…da ne pominjemo desetine i stotine drugih drzavnih i privatnih kompanija….Samo 58 u regionu je propalo zadnjih 25 godina….

Beka
Gost
Beka

Ma naravno, svima je jasno da je ovo prica o tome odakle ce DSP sisati novac poreskih obveznika ako se MA ugasi.

Bokelj
Gost
Bokelj

Svi radnici Montenegro Air.su tuzili kompaniju,svi dobili spor,velike pare.
Kad cete to objavit,da vidimo kolika je suma u pitanju.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Да се уведу додатне акцизе на гориво и алкохол за спас Монтенегро еирлајнса. Наравно директора фирме наградит повишицом и станом приде.

Komsija
Gost
Komsija

Je li realan ovaj naslov???
Unistili su Barsku i Jugoocenaju sa preko 60 brodova.Dvije firme koje su izgradile pola drzave.Ovaj kuka za firmom koja samo talozi gubitke i ima kriminalan odnos prema putnicima.

brko mali
Gost
brko mali

najskuplje je prazno mjesto u avionu, ili spustit cijene i pretvorit kompaniju u low cost (po okriljem drzave sto da ne) ili je ugasit, ovako je rupa bez dna u koju se godisnje baci previse para, koje su potrebno na milion drugih mjesta od bolnica, skola do fabrika (prvenstveno na sjeveru)

Nano
Gost
Nano

Najveća opasnost po državnost Crne Gore je iseljavanje stanovnika na zapad. Kad bi Vlada Crne Gore ulagala u fabrike na sjeveru koliko ulaže u Montenegro Airlines mnogi mi ostali na sjeveru Crne Gore.
Što će nam država kad svi odu, i ostane nas u Crnoj Gori nekoliko desetinehiljada.

Petrana
Gost
Petrana

Ostat ce ” elita”

Palisad
Gost
Palisad

Najveca opasnost i jad je sto svi pricaju ka ti a svi glasaju dps..licemjerstvo..a normalan coek ne moze to da trpi pa ide.i neka odu svi.ostacete samo vi vojnici dps,fino glasajte,kukajte,gledajte zadrugu i citajte cdm i pobjedu..a od malog montenegra ce vam ostati ponositi cetinje,pa se cojkajte gore na neko gumno i pjevajte nidje nebo nije plavo zajedno sa zdravkom… Više »

mišo
Gost
mišo

državo, uloži u fabrike u sjever kako bi Podgorica mogla da prodiše od sjevernjaka

Bokelj
Gost
Bokelj

Koliko je i dosad vlada ulozila u sjever a nista. Jednostavno to je takav mentalitet naroda . Tu nema spasa. Treba dodatno ulagati onamo gdje ce se novac visestruko vratiti. A to je centralni dio drzave i jug.

Air
Gost
Air

Problem je onda sto mnogi gube plate, ne mogu se voziti za Dz vise nidje a nema vise ni bonusa! Za sjevernjake ( irvase) ne daje Niko ni pet para a uglavnom se isjeljavaju bosnjaci i albanci… Kakva je ovo glupost da se poistovjecuje Drzavnost sa bilo kakvom propalom kompanijom! Neodgovorno rukovostvo, bez posledica sta god ko oplacka i eto… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Upravo takva nam je drzavnost. Puna dugova i promasenih investicija koje su samo gore i gore, gradjani placaju a DOS direktori ubistavaju sve drzavno i uzimaju pare. Hvala DPSU.

Migo
Gost
Migo

Nemoj tako ti si neprijatelj ove drzave😀😀😀😀Montenegro odlicno posluje.. U dugove otkad postoje

Send this to a friend