Ekonomija AUTOBUSKI PREVOZNICI I AUTOBUSKE STANICE NAKON OBUSTAVE JAVNOG PREVOZA

Ako Vlada ne pomogne, može doći i do otpuštanja radnika

Obustavljanje javnog prevoza putnika u međunarodnom, međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju autobusima i kombijima katastrofalno utiče na saobraćaj i turizam, poručio je izvršni direktor podgoričke kompanije Božur Radivoje Kovačević. Izvršni direktor kotorske ,Autoboke Veselin Salamadija kazao je izvjesno da će posljedica biti smanjenje prihoda i otežano poslovanje prevoznika i autobuskih stanica, ali daje za sada nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

Obojica očekuju da će Vlada pravovremenim ekonomskim mjerama pomoći prevoznicima i vlasnicima autobuskih stanica da opstanu i sačuvaju radna mjesta, navodeći da kompanije iz ove branše same sigurno neće moći podnijeti teret ove situacije.

“Ako ova situacija potraje to će se loše odraziti na poslovanje autobuskih prevoznika. Na tu mogućnost ne želimo ni da pomislimo, jer to bi pored ove katastrofe sa korona virusom, bila još jedna katastrofa od koje se većina prevoznika ne bi oporavilo. U tom slučaju bi došlo i do otpuštanja radnika što niko od nas ne želi”, kazao je Kovačević Pobjedi.

Naveo je da je Božur prvi privatni prevoznik u Crnoj Gori.

“Poslujemo 30 godina i ne pamtimo da je bila teža situacija od ove”, saopštio je Kovačević i dodao da je prevoznike nakon jako loše zimske sezone i manjeg broja putnika sada zadesila i totalna obustava saobraćaja.

Objasnio je da su rad u preduzeću “Božur“ sada organizovali samo u prvoj smjeni.

“U firmu dolazi jedan zaposleni radi prijema pošte i davanja informacija, jer imamo dosta telefonskih poziva. Naše autobuse sa vozačima smo stavili na raspolaganje Vladi za transport građana koji dolaze iz inostranstva. Isto to su uradili i prevoznici BLT, Vujović, Lalatović i Blu lajn. Ostali zaposleni su poslati kući i čekaju što će dalje biti”, saopštio je Kovačević.

Dodaje da će kompanije iz ove branše teško u ovoj situaciji izmirivati svoje obaveze.

“U naredna dva mjeseca možemo isplaćivati zarade zaposlenima i nećemo nikom davati otkaz. Nadamo se da će ova situacija trajati kraće i da će se polako vratiti normalni uslovi rada i da ćemo uz pomoć države sve ovo lakše prebroditi. Slična je situacija i kod drugih prevoznika”, kazao je Kovačević i dodao da Božur ima 37 zaposlenih, a u sezoni zapošljava 20 dodatnih vozača. Imaju 25 autobusa i održavaju 11 međunarodnih i dvije domaće linije.

Kovačević očekuje da će Vlada pomoći autobuskim prevoznicima. Od mjera koje je Vlada donijela 19. marta iskoristili su moratorijum za otplatu kredita na 90 dana, a biće prinuđeni da, pored kredita koje imaju, iskoriste mogućnost za podizanje kredita kod IRF-a kako bi što bezbolnije izašli iz ove krize. On očekuje da će Crna Gora izaći još jača iz ove situacije.

“Da bi sve ovo brže prošlo i da bi svi počeli normalno da radimo i živimo, treba da poštujemo mjere prevencije koje donosi Vlada. Ostanite doma”, poručio je Kovačević.

Veselin Salamadija, vlasnik autobuske stanice u Kotoru sa 13 zaposlenih, kaže da pošto su mjere zabrane javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju odskora na snazi, za sada je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

“Izvjesno je da će svi prevoznici i vlasnici autobuskih stanica imati negativne finansijske posljedice, što će se odraziti na planove poslovanja i funkcionisanje preduzeća”, kazao je Salamadija.

Naglašava da će tek kada se mjere zabrane stave van snage i kada budu imali jasnu sliku kako teče oporavak tržišta javnog prevoza putnika, moći će da sagledaju mogućnosti nastavka redovnih isplata, kako prema zaposlenima tako i prema državi.

“U ovakvim okolnostima očekujemo angažovanje države i sagledavanja svih mehanizama koji će za cilj imati nesmetani nastavak poslovanja crnogorskih prevoznika i autobuskih stanica”, istakao je Salamadija.

Isiče da u potpunosti razumije i podržava Vladine mjere, navodeći da je svaki vid pomoći od velikog značaja za opstanak crnogorskih prevoznika i normalnog funkcionisanja transportne privrede.

“U zavisnosti od trajanja ove situacije očekujemo da će Vlada pravovremeno donositi ekonomske mjere koje će omogućiti opstanak ovih kompanija i očuvanje radnih mjesta”, izjavio je Salamadija.

Dodaje da su crnogorski prevoznici svakodnevno u komunikaciji sa kolegama iz okruženja i kolegama iz EU.

“Pratimo koje mjere preduzimaju njihove države. Izvjesno je da mjere koje druge države preduzimaju prema svojim prevoznicima mora primijeniti i naša država, jer će u suprotnom doći do gubitka tržišta autobuskog prevoza putnika u međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i globalnog poremećaja u transportnoj privredi”, upozorio je Salamadija.

Prevoznici očekuju dodatni paket mjera

Salamadija je saopštio da pored Vladinih ekonomskih mjera, prevoznici i vlasnici autobuskih stanica, koji su među najpogođenijim, očekuju i dodatni paket mjera, koji će im omogućiti da zadrže sve zaposleni i obnovi prevoz na svim linijama.

“Dodatne mjere će razmotriti i koncipirati Udruženje saobraćaja Privredne komore i prezentovati Vladi”, rekao je Salamadija.

Kod prevoznika i u autobuskim stanicama 3.000 zaposlenih

U Crnoj Gori je 500 licenciranih prevo2mka i u skoro svim opštinama postoji licencirana autobuska stanica.

“Kod svih autobuskih prevozniHa iautobuskih stanica ima više od 3.000 zaposlenih. Bitno je istaći da je za rad transportne privrede, vezano i zavisno više vrsta drugih djelatnosti”, kazao je Salamadija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spuski
Gost
Spuski

Nijeste se vi nesto mnogo pretrgli kada treba da se placa porez drzavi ne prijavljujete pazare kako treba tako da imate pozamasne svote novca nekretnina pokkretnih i nepokretnih pa malo odvojite za radnike koji su vam to sve zaradili budite HUMANI

Raki
Gost
Raki

Ajdvise pustite komentar

Rakoc
Gost
Rakoc

Vala kukate i to prerano i precerano. Taman ko i onaj Purko. Kriza je ljudi , svi to znamo i vidimo , ali tek je počelo. Evo ja sam na birou i samo živimo od izdavanja par soba , a svi znamo kakva je bila ova sezona na sjeveru a sad plus Corona. Ali polako , neće niko krepat od… Više »

Vojo
Gost
Vojo

Vozači kamiona su deficitarni pa se preorjentišite

skejsis
Gost
skejsis

Pogrijesili su sa natpisom na ovaj autobus treba da pise bonzur

Ablek
Gost
Ablek

Pa da, jer treba velika škola, veliko znanje, decenije istraživačkog mukotrpnog rada, da bi se nasula nafta u autobus star 20 godina i da bi se drali putnici? Na doboš!

Veliki vezir
Gost
Veliki vezir

Ne rade nidje busevi pa se i vi primirite .

Lipovo
Gost
Lipovo

Kukaju sve JAKE firme. Obratite se IRF-u, on za vas ima rješenje.

Folender
Gost
Folender

Meni nije jasno kako firme koje rade po 30 godina i prave milionske obrte svake godine, dodju u situaciju da im jedan mjesec nerada dovodi u pitanje opstanak firme.Jos da dodam,sve te gazde imaju po 50 i vise nekretnina,voze auta od 100 hiljada,prave zgrade i cuda nekakva,a ovamo kukaju kako ce dati 10 hiljada eura plata svim zaposlenima ukupno.Posle ovoga… Više »

🤪🤪🤪🤪
Gost
🤪🤪🤪🤪

Ne znam kako mnogi od njih prodju tehnicki pregled….izgleda da ce mnogi koristit situaciju da se ogrebu

Send this to a friend