Ekonomija

Alternativa pokrenula tužbu zbog dodijeljenih stanova

Ilustracija

NVO Alternativa Crna Gora pokrenula je slučaj protiv osoba koje su dodijelile stanove i kredite za 96 crnogorskih funkcionera.

“Želimo da crnogorsko Tužilaštvo pokrene izviđaj slučaja dodjele stanova i kredita državnim službenicima po povlašćenim uslovima. Naime, na osnovu zvaničnog izvještaja Vlade Crne Gore i njene stambene komisije objavljeni su podaci o 96 javnih funkcionera koji su dobili kredite i stanove po povlašćenim uslovima. U nekim slučajevima krediti i stanovi su podijeljeni po netržišnim uslovima, po vrlo niskim kamatnim stopama i ratama, na štetu Budžeta Crne Gore”, navodi se u tužbi Alternative.

Ističu da Vlada Crne Gore i njeni organi nijesu ovlašćeni za vršenje bilo kakvih finansijskih usluga prema fizičkim licima, pa samim tim ne mogu davati novac, kredite i stanove po uslovima koji nijesu tržišni.

“Jedina institucija koja je nadležna za davanje pomoći u Crnoj Gori je Centar za socijalni rad, na osnovu Člana 73. Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Maksimalni iznos pomoći siromašnim ljudima trenutno je 50 eura”, ističu oni.

Navode i da Vlada Crne Gore nije sertifikovana od strane Centralne banke za dodjelu bilo kakvih finansijskih pozajmica, kredita i novčanih sredstava.

“Time je nanesena šteta budžetu Crne Gore i grubo je prekršen Zakon. Ako vladina tijela mogu da dijele kredite i stanove, zašto postoje banke u Crnoj Gori? Molimo Vas da pod hitno pokrenete izviđaj i utvrdite činjenice vezane za ovaj slučaj”, navode u ovoj NVO.

Alternativa Crna Gora će pratiti ovaj slučaj.

“Molimo Vas da nam osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama date informaciju da li je neko u Tužilaštvu bio korisnik sličnog kredita ili stana, da bi imali adekvatnu pravnu informaciju i da bi djelovali u skladu sa njom”, zaključuje se u dopisu Alternative Tužilaštvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana
Gost
Mirjana

Jadnoga naroda.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tužilaštvo je vlasništvo Milogoraca ovo je privatna država

Ratko
Gost
Ratko

Zaista sramota. Umjesto da stotinak podstanara riješi stan. Neka su moji po sto puta, ma je ovo velika sramota.

daka
Gost
daka

zasluzili su stanove. a ako mene pitate zasluzili su tri jer su im plate male kolko rade ti jadni napaceni ljudi. sjetite se dje je bila cg prije 10 godina a dje sad

BUDIBOGSNAMA
Gost
BUDIBOGSNAMA

Jes, moj Daka, jes, i po milion-dva da im se daa da imaju za trošak. Zadužili su nas.

konevolicrn...
Gost
konevolicrn...

Koliko je takvih,nazovi zaslužnih sudija i tužilaca,,dobilo stanova od primorskih opština?

Send this to a friend