Ekonomija

Atlas Grupa: Žugić, čuvar Prve banke, će platiti cijenu za kršenje zakona

Atlas Grupa reagovala je na današnje saopštenje Centralne banke Crne Gore da su neosnovane krivične prijave protiv guvernera Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci Tanje Terić i bivšeg privremenog upravnika u Invest banci Montenegro Milana Remikovića, poručujući da je činjenica da su oni počinili krivično djelo, te da će Žugić i svi koji krše zakone za to platiti cijenu.

<<<CBCG: Atlas i IBM banka u poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse<<<

“Umjesto činjenicama, CBCG se služi proizvoljnim konstrukcijama i malicioznim opaskama, napisanim kao da su izašle iz redakcija PinkaM i ostalih tabloida. Time razotkrivaju svoj strah od posljedica gaženja zakona u slučaju Atlas i IBM banke. Činjenice su da su Žugić, Terić i Remiković kršenjem odredbi Zakona o bankama i Zakona o privrednim društvima, zaustavili gotovo sve komercijalne aktivnosti dvije banke, u značajnoj mjeri ugrozili aktivu smanjenjem prihoda i na taj način prouzrokovali štetu po akcionare i po klijente u iznosu od oko 80 miliona eura. Time su počinili krivično djelo”, navodi se u Atlas Grupi.

Činjenice su, dodaju, da je advokatski i tim stručnjaka za finansije Atlas Grupe konstatovao da je postupanje CBCG prilikom oduzimanju dozvole za rad i pokretanju stečaja u IBM Banci sadržalo izrazito i očigledno kršenje više zakona države Crne Gore.

“CBCG i privremena uprava nisu omogućili akcionarima i povjeriocima IBM banke, i pored zvaničnih zahtjeva, uvid u dokumentaciju, čime su onemogućili zainteresovane u postupku da imaju pravičnu mogućnost za osporavanje njihovih akata. To je urađeno namjerno i tendenciozno, sa ciljem da istina vezana za IBM banku ne bi izašla u javnost”, ističu iz Atlas Grupe.

IBM banka je, kažu, u vrijeme uvođenja privremene uprave raspolagala sa najviše likvidnih sredstava od dobijanja dozvole za rad, nivo imovine nije bio niži od nivoa obaveza, što je CBCG u rješenjima navela kao razlog za oduzimanje dozvole.

“CBCG se poslužila neadekvatnim obrazloženjima, u kojima je nejasno i bez ikakvih dodatnih kalkulacija i objašnjenja navela da je imovina banke smanjena za dodatnih osam miliona eura, navodeći da se radi o vrednovanju akcija koje banka ima u posjedu i o kreditima koji nisu adekvatno obezbijeđeni. Pritom, nijesu naveli o kojim kreditima se radi, niti o kakvim otpisima”, naglašavaju u toj grupaciji.

Na taj način su, kako kažu, izveli netačan zaključak da je imovina banke niža od obaveza, iako je riječ o skromnih 103.000 eura.

“To je podatak CBCG. Nijedna od tvrdnji sadržanih u obrazloženju Rješenja, nije utvrđena kao nepravilnost u posljednjim izvještajima kontrole CBCG, neposredno prije uvođenja privremene uprave. To je još jedan od pokazatelja neobjektivnosti i očigledne namjere da se pojedine pozicije imovine IBM banke namjerno potcijene”, navode u Kneževićevoj kompaniji.

CBCG je, ističu, prilikom vrednovanja akcija IBM banke koristila nominalnu vrijednost, a ne tržišnu.

“Tržišna vrijednost je apsolutni standard za vrjednovanje takvih pozicija banke, o čemu se izjasnila i renomirana revizorska kuća, potvrđujući takav stav. IBM banka ponudila je CBCG dodatna obezbjeđenja za svoje loše plasmane u iznosu višem od šest miliona eura neposredno prije uvođenja privremene uprave, ali CBCG nije formalno odgovorila na ponudu. Ta ponuda je usmeno odbijena, čime je CBCG izabrala da banku gura u stečaj, umjesto da prihvati rješenje koje vodi ozdravljenju”, poručuju iz Atlas Grupe.

Tvrde da se Centralna banka, osim manipulacijama, služi i neistinama.

“Nije tačno da nijesu bili obaviješteni da postoji mogućnost da kompanija Kaspia, po osnovu nacrta, a ne punovažne garancije, povuče iz Atlas banke 15 miliona eura. Oni su o tome, kao supervizor, imali informaciju. Većinski akcionari Atlas banke već su saopštili da će učestvovati u dokapitaliaciji, uz zahtjev da se oslobodi blokirani novac deponenata i klijenata i da bivši izvršni direktor Marko Nikolić bude uključen u donošenje poslovnih odluka kako bi zastupao interese vlasnika”, dodaju u Atlas Grupi.

Saopštili su i da Knežević vjeruje da će do 21. februara “hobotnici biti otkinuta glava”, a samim tim i Žugić, “jedan od pipaka hobotnice i zaštitnik Prve banke”.

“Njegova uloga je da čuva Prvu banku, koja se bavi pranjem para i drugim kriminalnim aktivnostima. Biši guverner Ljubiša Krgović smijenjen jer nije htio da ispunjava takve želje prve familije i u CBCG zastupa njihove interese. I guverner Žugić i svi koji sada, pokušavajući da sačuvaju prvu familiju od odgovornosti, krše zakone moraju biti svjesni da će biti suočeni sa svojim činjenjima i da će za to platiti cijenu”, zaključuju u Atlas Grupi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da, da...
Gost
Da, da...

Izgleda su u (familijarnoj i nepotističkoj) CBCG u velikoj nuždi, te su se ovoliko raspisali, umjesto da rade svoj posao i iskontrolišu trule banke po Crnoj Gori. A nije da ih nema.

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

To sve treba kuci poslati.Sto napravise od naroda evo smo kao sinje kukavice,

razocarang i
Gost
razocarang i

Samo zagrebite,malo dublje ucZugicevu biografiju,imali biste sta vidjeti.

Send this to a friend