Ekonomija

Avio-kompanijama bezbjednost putnika na prvom mjestu

Avio-kompanije koje ostvaruju najveće učešće u crnogorskom aviosaobraćaju ne koriste avione ,,boing“. Predstavnici ovih kompanija su istakli da su im najveći prioriteti sigurnost i bezbjednost putnika i da tome pridaju veliku važnost. Saopštili su da se pridržavaju standarda bezbjednosti koje propisuju relevantne međunarodne institucije iz oblasti sigurnosti vazdušnog saobraćaja, piše Pobjeda.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) zabranila je sredinom ove sedmice letove aviona ,,boing 737-8 maks“ i ,,boing 737-9 maks“ u crnogorskom vazdušnom prostoru, nakon što je Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala u utorak dvije sigurnosne direktive, kojim je suspendovala sve letačke operacije ovih vazduhoplova, nakon tragične nesreće u Etiopiji, kada se prošle sedmice avion tog tipa srušio bez preživjelih.

<<<Crna Gora zabranila letove Boinga 737 Max<<<

Kao mjeru predostrožnosti, EASA je objavila Direktivu o plovidbenosti i obustavila sve letačke operacije svih aviona ,,boing 737-8 maks“ i ,,boing 737-9 maks“ u Evropi. Pored toga, EASA je objavila i Direktivu o sigurnosti i obustavila sve komercijalne letove navedenih modela vanevropskih kompanija koji lete unutar ili iz EU. Tim povodom Pobjeda je pitala avio-prevoznike koliko se ulaže u ispravnost vazduhoplova, odnosno bezbjednost i sigurnost putnika.

Nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz (MA) trenutno u svojoj floti posjeduje tri aviona tipa ,,embraer 195“ i dva aviona tipa ,,foker 100“.

Iz ove kompanije su Pobjedi saopštili da standardi koje propisuju Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore zahtijevaju da se svi avioni moraju održavati na istom nivou sigurnosti, odnosno svi avioni, pa i stariji, podliježu istim standardima kao i novi, tek izašli iz fabrike. Ističu da je sektor održavanja vazduhoplova MA u potpunosti posvećen 24 sata 365 dana godišnje kvalitetnom održavanju aviona, koji, kako navode, dalje doprinosi njihovim sigurnim operacijama.

“Održavanje vrši licencirano osoblje koje ima veliko i dugogodišnje iskustvo u tim aktivnostima, čije znanje i zdravstvena sposobnost se redovno provjerava. Zamjenski djeiovi koji se ugrađuju na avione su sertifikovani, dok procedure održavanja aviona propisuje sam proizvođač i dalje odobrava Agencija za civilno vazduhoplovstvo, prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju”, rekli su iz MA.

Oni dodaju da se pored sektora održavanja, u lancu održavanja nalaze i druge službe kompanije koje vrše interni nadzor i inspekciju njihovih aktivnosti.

Predstavnici MA navode da je kompanija praktično svakodnevno pod lupom nadzornih organa Agencije za civilno vazduhoplovstvo i posredno pod nadzorom Evropske agencije za civilno vazduhoplovstvo, te dodaju da sve te inspekcije imaju za cilj ocjenu da li avio-kompanija može ili ne može da obavlja saobraćaj.

“Drugim riječima, one su eliminatornog tipa i kompanija ne bi mogla da leti ukoliko ne bi prošla takve inspekcije”, kazali su iz MA.

Saopštili su i da su svi avioni koji lete u Evropi, pa i avioni MA, podložni SAFA inspekciji, tijelu Evropske komisije koja ad hok inspekcijama na evropskim aerodromima vrši inspekcije aviona u skladu sa sigurnosnim standardima.

“Rezultati tih inspekcija se dalje prevode u SAFA rejting koji je u našem slučaju u prvoj polovini tabele svih operatera koji rade u Evropi. Mi smo sve prolazili bez većih poteškoća što je rezultat stalnog i predanog rada na održavanju nivoa sigurnosti naših operacija”, naglasili su predstavnici MA.

Iz kompanije Er Srbija su Pobjedi saopštili da ni ova kompanija nema u svojoj floti avione „boing 737-8 maks“ i „boing 737-9 maks“. Ka aerodromima u Podgorici i Tivtu, srpska nacionalna aviokompanija leti „erbasevima” i ,,ATR-ovima“, a u floti ima ukupno 21 letilicu.

“Da je bezbjednost putnika uvijek na prvom mjestu, potvrđuje i analiza portala za rejting u oblasti civilne avijacije AirlineRatings.com po kojoj je Er Srbija najbolje ocijenjena aviokompanija u regionu u 2018. Naime, u kategoriji bezbjednosti, Er Srbija ocijenjena je sa maksimalnih sedam zvjezdica, a za kompletan proizvod i uslugu sa pet zvjezdica, čime je četvrtu godinu zaredom ostala najbolje ocijenjena avio-kompanija Jugoistočne Evrope”, istakli su predstavnici srpske nacionalne avio-kompanije.

Ni slovenačka kompanija Adria ervejz u svojoj floti nema avione ,,boing“. Ta avio-kompanija održava svakodnevne direktne letove na relaciji Ljubljana-Podgorica-Ljubljana.

“Na letovima ka Crnoj Gori saobraćaju avioni tipa airbus A319, bombardier CRJ900 i CRJ700 kao i ,saab2000”, kazali su Pobjedi iz ove kompanije.

U floti Adria ervejza trenutno je 20 aviona, a prosječna starost flote je 11 godina, što ih, kako ističu predstavnici ove kompanije, čini jednim od prevoznika sa najmlađom flotom.

“Prvi i najveći prioritet Adria ervejza je sigurnost i zato težimo najboljoj optimizaciji i korišćenju naše flote, kao i njenom održavanju”, rekli su predstavnici ovog avio-prevoznika.

Oni su dodali da je njihov prioritet ne samo sigurnost flote, već i njihovih putnika i posade. Predstavnici ove kompanije su poručili da posluju u skladu sa zakonima i zahtjevima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Evropske zajednice.

“Održavanje flote i njihovih sistema detaljno je definisano metodama i učestalošću provjere i servisa od strane proizvođača, koje smo dužni slijediti bez ikakvih odstupanja. Kao rezultat takvog detaljnog održavanja, do 99,5 odsto letova Adria ervejza odvija se bez ikakvih kašnjenja uzrokovanih kvarom ili kvarovima, što nas stavlja u sam vrh, u globalnom smislu, u pogledu pouzdanosti”, poručeno je iz ove avio-kompanije.

Avioni niskotarifne avio-kompanije Viz er iz Podgorice lete za Minhen, Milano i Budimpeštu, a tokom ljeta i za Katovice i Varšavu.

“Viz er ka Crnoj Gori leti samo „airbusom A320“. Kompanija u okviru svoje flote ne posjeduje avione tipa ,,boing 737 maks 8“. U okviru svoje flote imamo avione „airbus A320“, A321 i A321neo”, kazali su Pobjedi iz Viz era.

Predstavnici ove lou kost kompanije naveli su da imaju 109 aviona, čija je prosječna starost četiri do pet godina. Oni su naglasili da je bezbjednost i sigurnost prioritet ove najveće niskotarifne avio-kompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

“Kompanija je nedavno dobila najvišu ocjenu od sedam zvjezdica za bezbjednosni rejting od strane Airlineratings. com, jedine svjetske agencije za bezbjednost i ocjenjivanje proizvoda. Kompanija je 2017. dobila nagradu Najbolja evropska avio-kompanija koju dodjeljuje Aviation 100, ugledna godišnja publikacija koja nagrađuje najistaknutije predstavnike avio-industrije”, naglasili su predstavnici Viz era.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
G s
Gost
G s

Nije bezbijednost nego profit. A kad ljudi izginu to najviše utiče na profit.

Arigato
Gost
Arigato

Samo neka vidim nekoga da vozi boing

Bole
Gost
Bole

Turkish Airlines ?

Send this to a friend