Ekonomija

Ban: SDT da ispita Abazovića i zatraži dokaze za tvrdnje koje je iznio protiv mene

Dejan Ban, Foto: gradski.me

Nakon što je u emisiji ‘Argumenti’ na Javnom servisu odlazeći premijer Dritan Abazović optužio suvlasnika i direktora Pomorskog saobraćaja Dejana Bana da sa jednom organizovanom kriminalnom grupom planira diverziju u zalivu, ta javna optužba naći će epilog na sudu, objavio je Gradski portal.

Do tada liniju Kamenari-Lepetane održava teretni trajekt “Vasilije” koji nema dozvolu za prevoz putnika, a mimo Zakona o pomorskom saobraćaju radi samo do 22 sata.

Nakon što je Morsko dobro 17. februara donijelo konačnu odluku da Pomorski saobraćaj u ponoć obustavi trajektni saobraćaj u Boki, čime je prvog dana Praznika mimoze nastao saobraćajni kolaps u zalivu, premijer u tehničkom mandatu, je za to, svu krivicu svalio na rukovodstvo tog preduzeća.

“Meni je žao što to premijer negdje sa štosevima predstavlja, da smo mi imali 45 dana, pa smo mi to bahato raskinuli”, kazao je Dejan Ban suvlasnik i direktor Pomorskog saobraćaja.

On dalje ističe da u tom dokumentu, stav 2 piše da je odluka konačna i stupa na snagu danom donošenja, a odluka je donijeta 17.02. u petak.

“Prema tome tih 45 dana, premijer reče a ne trepnu”, navodi Ban.

Ban je, u emisiji na Javnom servisu, kao i u ranijim obraćanjima u medijima, upozorio premijera u tehničkom mandatu da trajekt, koji sada, prevozi putnike nije bezbjedan, jer ne ispunjava sigurnosne uslove, te da postoji opasnost tragedije na moru. Abazović je reagovao u svom maniru.

“Ne sjedimo skrštenih ruku i da ne znamo za potencijalne diverzije koje vi pripremate , sa jednom OK grupom. Ja to kažem pred lice javnosti Crne Gore”, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u emisiji Argumenti.

Zbog takvih optužbi, suvlasnik i direktor Pomorskog saobraćaja je o tome obavijestio Specijalno državno tužilaštvo.

“Obavijestio sam SDT da je g-din Dritan Abazović u saznanju da se spremaju specijalne akcije na plovila u Bokokotorskom zalivu i da sam ja prema njegovim saznanjima jedan od takvih učesnika zajedno sa organizovanim kriminalnim grupama, pa da bi ga na tu okolnost trebalo saslušati a nakon pribavljenih i daljih podataka saslušati i ostala lica koja on pomene u svom iskazu”, kazao je za Gradsku RTV Dejan Ban.

Poput lika iz filma „Balkanski špijun“, odlazeći premijer u svakom pitanju vidi diverziju, pa i onom postavljenom od naše televizije.

Gradska RTV: Da li Vlada Crne Gore, možda sada nepromišljeno svojim odlukama, ljudskim faktorom dovodi Crnu Goru u opasnost, kada je riječ o trajektnom saobraćaju Kamenari-Lepetane. Bojite li se da bi Crna Gora mogla imati neku tragediju na moru?

“Crna Gora je već imala tragediju kad je dozvolila mafijašima i tajkunima da upravljaju svim njihovim prirodnim dobrima”, odgovorio je Abazović.

On se pri tom pohvalio da sada prevoz putnika u zalivu besplatno obavlja društveno-odgovorna kompanija BRIV koja nema mrlju u poslovanju, niti je u sprezi sa kriminalom.

“Crna Gora u ovom trenutku radi sa trajektom Vasilije, koji je ustupila društveno odgovorna firma, za razliku od Pomorskog saobraćaja”, navodi Abazović.

Samo par dana kasnije vlasnici kompanije Briv konstrakšn i Briv hotels, koja je ustupila trajekt „Vasilije“ Morskom dobru, Krsto i Vasilije Bujković uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u tuči u jednom elitnom hotelu u Porto Montenegru. Iz Pomorskog saobraćaja navode i da su njihovi trajekti, po zahtjevu Morskog dobra, napustili vezove.

“Nakon što je Morsko dobro dalo naredbu da do juče isplove sa veza, ali nijesu baš voljni da izađu iz teritorijalnih voda. Krajnje je neozbiljno ponašanje prema sopstvenoj privredi , bez obzira čiji ti brodovi bili, to je dio društvenog bogatstva Crne Gore i oni čine dio društvenog proizvoda Crne Gore”, navodi Ban.

Iako su na kraju prošle godine, ugostili nekoliko inspekcija ovih dana najavljuju im se, kaže Ban i znane i neznane.

“Ja nijesam ni znao da postoji toliki broj inspekcija. Kao kuriozitet mogu pomenuti da je dolazila inspekcija arhivna kod nas. Inače, Pomorski saobraćaj inače ima interesantnu arhivsku građu za arhiv Crne Gore. I sada imamo novi talas bijesa. Jako važno je napomenuti da ni jedna od ovih inspekcija nije našla ni jednu primjedbu i svaki zapisnik nam je čist ovih od prošle godine. A sada imamo novi nalet bijesa sada su najavili inspekcija rada, poreska koja je izašla prije 6 mjeseci i kontrolisala pet godina unazad, najavila nam se kao vanredna kontrola i sada u većem broju, jer valjda ne vjeruju onima prethodnima”, objašnjava Ban.

Podsjetimo trajekt “Vasilije”, privatne firme BRIV, nema dozvolu za prevoz putnika i trenutno krši Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe, koji predviđa da se prevoz obavlja bez prekida 24 sata. Vasilije sa guranjem ili bez, prevozi sa jedne strane zaliva na drugu samo do 22 sata, a onda odmara motor za drugi dan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cheese
Gost
Cheese

Znate sto, ne volim Abazovica i jedva cekam Parlamentarne izbore da ga maknemo sa vlasti ALI ALI, gledao sam cijelu emisiju Argumenti i ovaj Ban i onaj Martinovic su toliko izuveni iz cipelica od strane Abazovica da je u jednom momentu bilo mene blam za obojicu da gledam intervju. Covjek ih je tako unistio kontraargumentima da im vjerovatno vise nece… Više »

Novljanin
Gost
Novljanin

Koliko su pošteni ti bujkovići da su im 2auta letjela u vazduha..svi mi znamo čiji su igrači..kontraši

Naroz
Gost
Naroz

Dritan Abazović nije nikakav premijer u tehničkom mandatu, nego nelagalni i neligitimni uzurpator i samozvanac, a jadan smo mi narod i država koja je to dozvolila.

JOCO
Gost
JOCO

Bane dobri, nisi za nista radio nego ti je dato. Sjedi odmori i budi zahvalan..

Send this to a friend