Ekonomija

Bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima

CBCG

Savjet Centralne banke Crne Gore donio je odluku o izmjeni i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog koronavirusa na finansijski sistem, a prvom mjerom bankama se privremeno zabranjuje isplata dividende akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke.

“Dakle, dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital. Time će se povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove”, objašnjavaju u CBCG.

Drugom mjerom se dozvoljava bankama da, kroz odobravanje kredita ili na drugi način, povećaju izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica preko propisanih limita izloženosti (25 odsto sopstvenih sredstava banke), uz prethodno odobrenje Centralne banke.

“Banka je u obavezi da, uz zahtjev za izdavanje ovog odobrenja, dostavi Centralnoj banci informaciju o razlozima za povećanje izloženosti, sa iznosom prekoračenja i rokom u kojem će banka svesti tu izloženost u prethodno propisane okvire. Na ovaj način se olakšava pribavljanje dodatnih finansijskih sredstava dijelu korisnika kredita koji su pogođeni aktuelnom krizom i daje se podsticaj nastavku njihovog poslovanja”, ističu u CBCG.

Naglašavaju da je riječ o mjerama privremenog karaktera, čija će dužina trajanja zavisiti od daljeg razvoja situacije i finansijskog stanja banaka, koje se pojačano i na dnevnom nivou prati.

U CBCG ističu da je u ovom trenutku velika prednost činjenica da je bankarski sistem u Crnoj Gori visoko likvidan, te je sposoban da pruži potrebnu kreditnu podršku građanima i privredi.

“Ukoliko kriza potraje i ukaže se potreba “upumpavanja“ nove likvidnosti, CBCG raspolaže sredstvima koja mogu biti iskorišćena za tu namjenu”, poručuju u CBCG.

Iz CBCG je CdM-u pojašnjeno da su ove dvije mjere prevashodno u funkciji podrške bankama za kreditnu aktivnost tokom trajanja moratorijuma.

“Visoka likvidnost, kao i ostali izvori kojima raspolaže CBCG, a koja će se staviti u urgentnu funkciju u slučaju potrebe, elementi su koji treba da podrže zdrave klijente, kao i one koje imaju potencijal za oporavak. Zakonom o bankama je propisano da ukupna izloženost banke prema jednom licu ili grupi povezanih lica ne smije biti veća od 25  odsto sopstvenih sredstava banke. Dakle, navedeni limit se ne uspostavlja u nominalnom iznosu, već u odnosu na nivo sopstvenih sredstava”, ističu u CBCG.

Prema njihovim riječima tom privremenom mjerom se u određenim slučajevima, na osnovu prethodne saglasnosti Centralne banke, dobijene na osnovu dokumentovanog i opravdanog zahtjeva, omogućava bankama da svojim klijentima, pravnim licima, čije poslovanje je pogođeno efektima privremenih mjera na suzbijanju i širenju epidemije, obezbjede dodatna kreditna sredstva u cilju ublažavanja navedenih efekata.

“Navedena mjera posebno dobija puni smisao u situaciji kada je poslovanje nekog pravnog lica u dominantnoj mjeri usmjereno ka jednoj banci i kada bi uspostavljanje poslovnog odnosa i dobijanje adekvatne kreditne podrške od strane druge banke zahtjevalo određeni vremenski period, što bi bilo kontraproduktivno u situaciji potrebne urgentne kreditne podršk”, zaključuju u CBCG.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kiki
Gost
kiki

eviva….nikad vise 18 🙂

Talijan
Gost
Talijan

Mirise na bankrot

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Odlicno. Samo da ovo nije najava nekog veceg sra… Treba Zugicu vjerovati sto god kaze, ali raditi suprotno od toga

Komad
Gost
Komad

Čije su moje pare?

Monarch
Gost
Monarch

Jos malo pa zbranite i podizanje uloga gradjana koji zive od toga sto imaju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bankarska država, šema pljačke građana

Nagual
Gost
Nagual

Hahahahahahahahahahahha.. opet Žugić radi u korst banaka a ne građana

Popaj Mornar
Gost
Popaj Mornar

Hocu decentralizovanu banku! Daj mi taj Bitcoin ovamo!

Send this to a friend