Ekonomija

Bankarski sektor bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita

Žugić na Klubu guvernera

Bankarski sektor Crne Gore bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić  na Klubu guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana koji se održava od 24. do 26. marta u Istanbulu.

On je dodao da Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika, dok eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska.

“Na skupu je bilo riječi o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima zemalja regiona, sa potencijalnim eksternim rizicima i izazovima, te mehanizmima za njihovo prevazilaženje. Ocijenjeno je da, uprkos rastućem populizmu i protekcionizmu, postoje eksterni izazovi, koji se odnose na usporavanje globalnog rasta (posebno najrazvijenijih ekonomija), zatezanje odnosa u dijelu spoljne trgovine, neizvjesnost izazvanu pronalaženjem rješenja za BREGZIT i slično”, saopšteno je iz CBCG.

U cilju adekvatnog upravljanja ovim rizicima, koji mogu imati negativan uticaj na finansijske institucije i finansijsko tržište, te time i na finansijsku stabilnost, neophodno je obezbijediti nezavisnost centralnih banaka.

“Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način, ocijenjeno je na skupu”, ističu u CBCG.

Klub guvernera zemalja Centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

hahahahahahahaha Naravno da u trenutku kada je izazvao krizu, guverner neće prijaviti kakav je trend kretanja depozita, nego se igra podacima koji su pojava a ne suština. “Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način, ocijenjeno je na skupu”, ističu u CBCG. CB CG ima jedan instrument: obaveznu rezervu i ništa više u setu monetarnih instrumenata. Sasvim… Više »

Send this to a friend