Ekonomija

Bankarski sektor u 2017. godini karakterisali pozitivni trendovi

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocijenio je danas, na sastanku ambasadora zemalja članica Evropske unije u Crnoj Gori, da su u prošloj godini bankarski sektor karakterisali pozitivni trendovi.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je, tokom sastanka održanog na poziv šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadora Aiva Orava, kazao da je poslovanje banaka obilježio rast svih ključnih bilansnih pozicija – aktive, kredita i potraživanja, depozita i kapital.

Kako je dodao, sa druge strane, proteklu godinu karakterisao je dalji pad učešća loših u ukupnim kreditima NLP i kamatnih stopa.

Visok nivo likvidnosti i solventnosti bankarskog sektora, uz navedene tendencije, zaključio je Žugić, doprinose njegovom nesmetanom funkcionisanju, a time i očuvanju i jačanju finansijske stabilnosti.

On je upoznao ambasadore i sa intenzivnim aktivnostima koje CBCG provodi u pravcu snaženja regulatornog okvira, a koje za cilj imaju usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, uvođenje najbolje bankarske prakse i snaženje supervizorske funkcije.

„Unapređenje regulatornog okvira doprinijeće očuvanju zdravlja bankarskog sistema, ali i efikasnijem sprovođenju fiskalne konsolidacije, koju CBCG podržava i ocijenjuje neophodnom“, istakao je guverner.

U drugom dijelu sastanka, uslijedila su pitanja ambasadora i diskusija, a Orav se zahvalio guverneru na održanoj prezentaciji, ističući da će Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nastaviti da prati rad i pruža podršku Centralnoj banci Crne Gore.

Ž.N.

Send this to a friend