Ekonomija

Bankarski sistem snažno odgovorio izazovima pandemije COVID-19

Predstavnici Centralne banke Crne Gore, zakonodavne, izvršne vlasti, asocijacije privrednika i Udruženja banaka, jedinstveni su u stavu da je bankarski sistem do sada snažno odgovorio najvećim izazovima uzrokovanim uticajem pandemije COVID – 19 na crnogorsku ekonomiju. To je zaključeno na današnjem sastaku na temu uloge bankarskog sistema u uslovima negativnog uticaja novog koronavirusa na ekonomiju Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali  guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima, potpredsjednik
Skupštine Branimir Gvozdenović, ministar finansija Darko Radunović, savjetnik predsjednika Vlade Radule Raonić, predsjednik Upravnog odbora IRF-a Zoran Vukčević, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, izvršni direktori poslovnih banaka i predstavnici Udruženja banaka Crne Gore.

“Na sastanku su predstavljeni i analizirani dosadašnji efekti Odluke o privremenim mjerama koju je Centralna banka u saradnji sa poslovnim bankama pripremila, a Savjet CBCG usvojio 17. marta 2020 godine. Prvi element Odluke predstavlja moratorijum na otplatu kredita na period od 90 dana, gdje je Crna Gora jedna od rijetkih dvanaest zemalja u svijetu koja je usvojila ovu mjeru, a čiji se obračun kamate tokom trajanja moratorijuma sprovodi na identičan način kao u ostalim jurisdikcijama”, saopšteno je iz CBCG.

Ova odluka omogućava da pravna i fizička lica u ovim izazovnim vremenima povećaju svoj raspoloživi dohodak. Efekti moratorijuma su jasni: za sedam dana primjene moratorijuma, prijavilo se ukupno 61.434 korisnika kredita, odnosno 47 odsto fizičkih lica korisnika kredita i gotovo 75 odsto privrede, dok iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,23 milijarde eura, odnosno 44 odsto ukupnih kredita u sistemu.

“Drugi važan element pomoći građanima i ekonomiji je odobravanje kredita za likvidnost i u periodu moratorijuma, kao i u procesu oporavka nakon njegovog isteka. U martu su banke odobrile 3.486 partija kredita za fizička lica i 282 partije kredita za pravna lica, odnosno 73,4 miliona eura ukupno. Banke su spremne da svoju raspoloživu likvidnost usmjere prema klijentima, privredi i građanima, kako sada, tako i u daljem periodu oporavka ekonomije”, napominju u CBCG.

Kreditna podrška će biti obezbijeđena pod objektivno najpovoljnijim mogućim uslovima u ovom trenutku. Uz podršku likvidnosti banke su se obavezale da će aktivno raditi na fleksibilnom restrukturiranju kredita, u skladu sa novim očekivanim novčanim tokovima privrede i građana.

Takođe, kriza je ujedno i šansa da radeći na distanci banke dodatno razviju kartičarstvo i e-banking za svoje klijente i time da utiču na smanjivanje gotovine u opticaju.

“Zajednički zaključak je da neophodno raditi na svemu navedenom, uz obavezu očuvanja stabilnosti bankarskog sistema, jer ovaj sistem predstavlja osnovnu polugu oporavka naše ekonomije u izazovnom periodu koji je ispred nas”, zaključuju u CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jokman
Gost
jokman

E sram vas bilo sto i ovoj muci pravite pare na muci naroda

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Je li ovo placeni markering???

Hju
Gost
Hju

Kako, tako sto je zaradio ??? !!!!

Aoo
Gost
Aoo

Elektrosko placanje! A cutite i tu derete. Nema gdje ne uzimate novac! A moratorijum cista prevara. Ukapirace narod kad prodju ova tri mjeseca sta ste uradili!

Micko
Gost
Micko

Slazem se sa Nikolom… Ali ko…!!!???

Micko
Gost
Micko

Slazem se sa Nikolom… Tako treba… Ali ko…!!!???

POJK
Gost
POJK

A da neće investirati te pare od rata za ova tri mjeseca kad je sve stalo. Nisu oni to zbog naroda, nego oni se prave pošteni kao i mnogi danas slično Radosavu iz Djekne kad će da trpi dok jaše a Ljeposava neka ide pjeske.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Nismo ni sumnjali da će banke izać sa minusom, no ako se ikako mogne odraće nas u sve ovu gorku situaciju

Ljeba gospodare
Gost
Ljeba gospodare

Snazno snazno…4 milijarde dug ili ako vam je lakse za pracenje ovoliko 4.000.000.000,00 😂😂😂

nebitno
Gost
nebitno

ne znam koga mislite da lazete… iskreno

Nikola
Gost
Nikola

Ono sto na pricam godinama, vlast treba da uvede porez na luksuz. Tako ce se punit budzet. Ako neka porodica ima 5 kola za jedna normalna cijena registracije za druga veca cijena, ako neko ima 4-5 stanova ili kuca e oni na svaku kucu extra porez. Pa da vidimo funkcionere i privatnike. Kupujmo domace, crnogorsko, jos jedan nacin da se… Više »

POJK
Gost
POJK

A tih 5 kola mogu da ne vrijede koliko jedno prosječno a kamoli iznad proseka. I već se plaća porez ako nisi znao i na kola i na stanove i kuće.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

snažno, snažno.
prije sam čekao u redu 10-20 minuta da završe sa strankom ispred mene.
sad čekam po 30-40.
ne kapiram.

Mikavica
Gost
Mikavica

Snažno ce i pare da klepe!

Tako je kako je
Gost
Tako je kako je

Hahahaha e pa..

Bule
Gost
Bule

Jesu li puštali Bojana Delića dok je trajao sastanak? Čisto da mala ne brine za kamate

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Tri milijarde duguje narod i privreda, još toliko država. Kukala nam čapra!!!! Nama nema spasa ako prva familja ne vrati makar ovo jedno. Bankari vidjeli da je vrag odnio šalu i došli da traže obveznice. A njih više nema. Vazduh ne vrijedi pišljiva boba.

Spica
Gost
Spica

Zato nosi masku

Taxi
Gost
Taxi

E sram vas bilo!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Da,da.Bankarski sistem je tako snažno odgovorio da će koristeći ovu pandemiju na račun ovog stanovništva i od firmi samo na dodatne kamate po svim procjenama zaraditi dodatno nekoliko miliona eura i još očekuju da im se narod zahvali.Baš snažan odgovor.

Majkl
Gost
Majkl

Snažno nema što, samo što nije saopšteno koliko će da nas, kojima se pomaze, da košta ta snaga. Restrukturiranje je za sad samo priča, a novi zahtjevi se uzimaju, ali niko ne zna da kaže kada će biti obradjeni, takav odgovor se dobija u praksi, ovako teoretski sve ovo lijepo zvuči. Nema nikakvih povoljnijih uslova ,ako ima saopštite u čemu… Više »

Poludjeh
Gost
Poludjeh

Pisi
Propalo

Humanost
Gost
Humanost

Cijeli svijet se o jadu zabavio a ovi jos o bajkama

Vojo
Gost
Vojo

Ahahahah to je tacnooo novinare… Naplatili su to sto su mogli 😊

Send this to a friend