Ekonomija

Banke odobrile skoro tri milijarde eura kredita

CBCG

Banke su u prva četiri mjeseca ove godine odobrile kredite od ukupno 2,95 milijardi eura, što je pad od 2,7 odsto na mjesečnom nivou, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

Iznos odobrenih kredita, kako se navodi u izvještaju, predstavlja porast od 4,3 odsto u poređenju sa prva četiri mjeseca prošle godine, pišu Dnevne novine.

Kada je riječ o depozitima oni su u aprilu, u odnosu na mart, pali 3,2 odsto i iznosili su 3,32 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli jedan odsto.

“Depoziti bilježe pad na mjesečnom nivou, jer je iz obuhvata ukupnih na kraju aprila isključena Atlas banka u stečaju. Ukoliko se ti depoziti izuzmu iz ukupnih u martu, onda su depoziti ostalih banaka u aprilu zabilježili rast od 2,4 odsto na mjesečnom nivou”, objasnili su u CBCG.

Oni su dodali da bi, ukoliko se depoziti Atlas banke izuzmu iz ukupnih u aprilu, rast ušteđevine na nivou bankarskog sistema na godišnjem nivou iznosio 7,6 odsto.

“Oročeni depoziti činili su 32,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 67,6 odsto. U strukturi oročenih najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 45,4 odsto, dok su depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili 37,3 odsto”, navodi se u izvještaju.

Send this to a friend