Ekonomija

Barski srednjoškolci – vrijedni sezonci

Svako ljeta u Baru se, uz mnoštvo postojećih, otvori po nekoliko novih ugostiteljskih i prodajnih objekata, što dovodi do otvaranja novih sezonskih radnih mjesta. Te pozicije najčešće zahtijevaju komunikativnost, poznavanje jezika i pozitivnu energiju, ali se ove godine, za razliku od prethodnih kada su većinu radne snage činili sezonci iz drugih zemalja, na njima najčešće nalaze barski srednjoškolci.

Oni popunjavaju širok spektar profesija. Neki od njih su konobari, šankeri ili kuvari, dok ostali rade na recepciji, u marketima i drugim prodajnim objektima. Pojedini razvijaju i svoj “zanat”, pa se bave fotografijom, izradom nakita i rukotvorina. Glavni razlozi zbog kojih rade su zarada sopstvenog novca i sticanje radnih navika.

Milica Pavlović je učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole (SEUŠ), koja radi na pumpi i kaže da je “za srednjoškolce izuzetno važno da rade“.

“Na jedan način se ispraksiramo za buduće teže i ‘prave’ poslove, te prolazimo kroz malu životnu školu koja će nas pripremiti za dalji rad. Takođe je za nas mlade važno da se oprobamo u što više polja, bilo to ugostiteljstvo, što je za Barane najčešće, ili nešto sasvim drugo. A i time što krećemo relativno rano da radimo pokazujemo i sebi i drugima naše sposobnosti, što je lično za mene ohrabrujuće”, poručuje Milica.

Dodala je i da je počela da radi da bi “olakšala i sebi i porodici spremanje za školu”, a uz to “dopada joj se osjećaj da zna kako ima svoj novac zahvaljujući sopstvenom trudu”.

Većina srednjoškolaca radi u restoranima i ugostiteljskim objekatima. Danilo Lutovac iz Gimnazije “Niko Rolović” zapošljen je u restoranu “Planet” i rad srednjoškolaca naziva “dobrom praksom”. On radi kako bi kvalitetno iskoristio svoj odmor i “bio u mogućnosti da pruži sebi mnogo stvari, a da ne opterećuje roditelje”. Sa njim je saglasan Elsan Škrijelj koji radi u Starom gradu i misli da je sticanje radnih navika veoma važno. Smatra da će mu sezonski posao omogućiti da u budućnosti lakše zarađuje za sebe.

“Novac koji zaradim uglavnom potrošim na sebe i sa prijateljima. Mi, omladina, često volimo da izađemo negdje preko ljeta i mislim da je fer prema porodici da taj dio sami finansiramo”, kaže Škrijelj.

Srednjoškolci radna mjesta pronalaze širom Bara. Od Utjehe, Starog Bara, Šušanja pa sve do Sutomora. Njihovi poslovi često nijesu laki, a neki od njih rade i na najprometnijim mjestima u toj opštini. Jovana Marković iz SEUŠ radi u marketu “Voli” u Sutomoru i kaže da je “na početku svakome teško, ali se vremenom privikneš pa bude lakše”.  Po njenom mišljenju, negativna strana tog sezonskog posla je nedostatak slobodnog vremena, koje bi kao mladi ljudi voljeli da imaju.

Danica Jovićević radi na sladoledima na sutomorskom šetalištu i istog je mišljenja kada je slobodno vrijeme u pitanju. Ona takođe kaže da “i pored toga ima mnogo lijepih strana”, a njoj najdraža je ta što upoznaje nove ljude i stiče nova iskustva.

Neki od problema na koje nailaze su negativni stavovi o zapošljenju mladih ljudi.

U potrazi za poslom mnogi ih ne shvataju ozbiljno, te samim tim propuštaju neke prilike koje bi bile dobre za njih. Nasuprot tome, kažu da ipak pronađu one koji ih sa zadovoljstvom zaposle i neprekidno hvale njihovu angažovanost i trud. Da je takvih poslodavaca sve više, svjedoči upravo veliki broj barskih srednjoškolaca koji je ljeti zapošljen. Ove godine neuporedivo veći.

“Uvijek će neko radno mjesto biti otvoreno, pa ako mislite da ne možete izdržati rad na trenutnom radnom mjestu, potrudite se da ga promijenite i ne štetite sebi”, savjetovala je svoje vršnjake Milica Pavlović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Inače Bar je grad u kome nema posla đe se odlazi masovno đe je težak život

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Браво ђецо! Вриједно радите и не либите се посла па кад скупите за пасош и карту право у ЕУ ђе ће се ваш рад цијенит. Ође нек остају они који могу од зараде уштедит као млади Куљача и купити ауто од 50 000.

ginger
Gost
ginger

mislim da ce prosjecna plata za 10-15 godina biti 800€.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg zemlja đe je osnov ekonomije sezonsko zapošljanje za 300,400e

Send this to a friend