Ekonomija

Bečić: EPCG da za 60 odsto umanji cijenu struje u mjesecima krize

Imajući u vidu da paraliza društvenog života, izazvana mjerama koje su nadležni uveli zbog novog koronavirusa, prijeti da izazove dramatične ekonomsko-socijalne posledice, potrebno je da konačno Vlada izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi, zaposlenima i građanima, saopštio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

“Vidimo da vlade zemalja u regionu već uveliko realizuju obuhvatne pakete ekonomske podrške, pa je čudno da Vlada Crne Gore koja na svakom koraku ističe da je ne samo regionali, već i evropski lider u ekonomskom rastu, ne nudi niti jednu konkretnu mjeru, pa makar i na nivou regionalnih, a kamoli evropskih okvira. Moguće da gospoda nadležni smatraju, da im je mjera podrške i pomoći to što će građani zbog njihovog modela moratorijuma na kredite, kako smo razotkrili, morati da plate na kraju značajno više bankama nego da koronavirusa i ove krize nije ni bilo”, saopoštio je Bečić.

Situacija se polako približava zoni ključanja, tako da je potrebno da Vlada hitno obezbijedi zarade zaposlenima u mikro, malim i srednjim preduzećima, koji su onemogućeni da posluju, na način što bi se za vrijeme trajanja mjera neto zarade uplatile na žiro račune zaposlenih, a porezi i doprinosi takođe prebacili na teret države.

Takođe, potrebna je hitna finansijska pomoć u iznosu od jedne prosječne neto zarade svim domaćinstvima koja imaju tri i više članova, odnosno u iznosu od jedne minimalne zarade svim domaćinstvima koja imaju jedan ili dva člana, jer će ta sredstva na kraju građani svakako upumpati u sistem, tako da će ova mjera imati multiplikativni efekat, smatra Bečić.

Pored toga, neophodno je garantovati zaposlenima u javnom sektoru, izuzev javnih funkcionera, kao i penzionerima, da im ni u kom slučaju neće biti smanjena primanja i da će ona biti redovna.

S obzirom na to da se EPCG nalazi u većinski državnom vlasništvu, a da su računi za struju jedna od najznačajnih stavki u mjesečnim troškovima domaćinstva, a kako su građani prinuđeni da borave u domovima i stvaraju mnogo veću potrošnju nego obično, solidarno bi bilo da EPCG za 60 odsto umanji cijenu struje u mjesecima trajanja ove krize, kao i da posebno pogođeni korisnici imaju mogućnost otplate na odloženo, nakon završetka epidemije. Svako drugačije postupanje EPCG bilo bi klasičan izdajnički čin prema sopstvenim građanima i želja da na muci građana ostvari ekstra profit subjekt, koji inače značajno profitira na račun građana svih prethodnih godina i decenija, dodaje Bečić.

“Investicioni razvojni fond je neophodno da učini dostupnijim, odnosno da pojednostavi i ubrza kreditne linije, posebno za mikro i mala preduzeća, jer je brzina i efikasnost nužna za očuvanje likvidnosti. Pored toga, smatram da kamatna stopa ne treba da prelazi 1 odsto, da kada su u pitanju mikro i mala preduzeća krediti budu beskamatni, da grejs period bude najmanje dvije godine, a potrebna je puna transparentnost procesa, na način da na dnevnom nivou IRF objavluje zahtjeve koji su pristigli, kao i kredite koji su odobreni sa navođenjem iznosa, uslova i svih drugih značajnih elemenata”, kazao je predsjednik Demokrata.

Takođe, potrebna je transparentnost i u procesu trošnje sredstava sa žiro računa Nacionalnog koordinacionog tijela, na način da NKT svakodnevno pored prihoda, odnosno donacija koje pristižu, objavljuje i podatke o svim isplatama, odnosno izdacima sa pomenutog humanitarnog računa, a ne jednom nedjeljno kako je to Vlada odlučila.

“Naravno, potreba usmjeravanja mnogo većih sredstava Crvenom krstu, rebalansa Budžeta, pomoći majkama sa troje i više djece kojima je ukinuta naknada, fokusiranje na poljoprivredu i podsticaji da ove godine imamo rekord zasadivih površina, kao i sve drugu mjere na lokalnom i državnom nivou koje smo kao Demokrate predložii ranije, afirmišem i ovom prilikom”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Niko nije briga za gradjane…vlada nista ne preduzima da pomogne gradjanima osim stoh je zatvorila u dommove

Pomorac
Gost
Pomorac

Ovaj mali i ovi njegovi sa crvenim kravatama su prikriveni sovinisti…ajd polako.

zoka
Gost
zoka

trebalo bi u ovakvoj situaciji da pokazu solidarnost…kako ce jadni narod ici da im plati struju kad ne smije iz kuce izaci a oni kakvi su ne bi me zacudilo da krenu po kuca da naplate a njihova usluga je 0..malo malo pa struje nema …

Hadnan
Gost
Hadnan

Ok predlog ja sam za.
Ali ajmo ovako bojkotujete skupštinu, aj da se odreknete svih poslanickih plata, da se ukine finansiranje politiclih partija. Lako je davati nešto sto nije tvoje. Kad budeš covjek i kazes ajmo da ukinemo ovo dvoje i onda mozes nesto i da trazis…
Prvo ovo ne zavisi od tebe svakako, daj prijer i odreknite se novca koji primate.

Tu tu , tu tu
Gost
Tu tu , tu tu

Tko je ovaj ?

Slavko
Gost
Slavko

Sasvim realan i svugdje u svijetu normalan zahtjev. Ne samo EPCG nego i svi ostali. Nazalost ovdje nema drzave, u doba krize kod nas cijene rastu a nadlezni cute.

blavor
Gost
blavor

Idi u bolju drzavu, tamo đe ti nece dati da je olajavaš

sjever
Gost
sjever

Kakav licemjer.

Narcis Zgubida
Gost
Narcis Zgubida

Ti što bježiš od “megdana” bolje bi ti bilo da ćutiš,samo se posipaš pepelom!

S.A.
Gost
S.A.

Kako je ovaj pametan i sve zna…a dana radnog nema za 4 godine u skupštini.Dozovite se pameti i ponudite pomoć a ne na svoju ruku idete i obilazite narod da skupite koji jeftini politicki pojen…sramite se

Arena
Gost
Arena

Velikodušno od tebe, hvala ti do neba…..samo dajte primjer, pomognite NKT donacijama od poslaničkih plata koje nijeste zaradili od izbora na ovamo…..da pojednostavimo: oteli iz džepova građana Crne Gore, ne radeči ništa u njihovom interesu.

Jež
Gost
Jež

Politikanstvo na djelu….dok je DF, otvoreno protiv crnogorske državnosti; Demokrate se služe mimikrijom, a jednako misle.

Haris
Gost
Haris

Zašto ovim parazitima koji četiri godine uzimaju mjesečno po 2.000,oo€ za NErad ne ukinete davanja, a taj novac preusmjeriti kome je potrebno??!!

Dževdet
Gost
Dževdet

A ti ne bi volio da ti smanje račun za struju?
Polako jadan, sagore od mržnje.

Tivat
Gost
Tivat

Ako radi isto ono što i oni koje brani, sigurno krade struju

Tivat
Gost
Tivat

To se zove da drže riječ, lako je bilo ući u Skupštinu i lupetati sat vremena

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Harise, taj novac sto primaju to je njihovo pravo. Narod ih je glasao, dao im povjerenje. Oni mogu da rade ili nerade. Brzo ce izbori i pitanje je oce li uspjeti da sakupe od naroda novi mandat. Ako ne sakupe, gube poslanicko mjesto i cao, nema vise bojkota.

UBISE SE
Gost
UBISE SE

Treba narodu hleba I ogara .

Majko sveta
Gost
Majko sveta

STOP SVIM KOMUNALIJAMA

Elektra
Gost
Elektra

Ti bi ka i do sad na račun drugoga da živiš?

Lovac
Gost
Lovac

Da se skroz iskuce placanja

Elektra
Gost
Elektra

A da ostaviš telefon u fioku mjesec dana i da se latis malo motike?

Glava
Gost
Glava

Kumim ta bogom ne predlazi nista.ovo su gluposti,al mozda se sjetis i necega pametnog pa ni to nece usvojiti jer ce biti u moru gluposti.

Goran
Gost
Goran

Citam komentare i ne mogu vjerovati.Ovo je stvarno postao uzas(ili BRUKA) dje i kako zivimo!
I tuzno je sto ce biti samo jos gore,jer sadasnju vlast nema ko zamijeniti jer nam je opozicija 1.000.000 puta crnja.
Zamislite: Medo-pred.parlamenta,Mandic-premijer i Pipun-prefsjednik 😂😂😂😢😢😢

Goran
Gost
Goran

Zasto me objavite nijedan moj komentar?
Ne vrijedjam,samo sam apolitican. Lose nam se pise,vlast ovakva,a tek opozicija. Svaka cast gospodinu predsjedniku,i bice dozivotni predsjednik dok je ovakve opozije.
Zamislite,Pipun predsjednik

Sendvič nikakav
Gost
Sendvič nikakav

Bolje no luk.

Jelena
Gost
Jelena

Zakonom da OSNUJETE partiju POTREBNO VAM JE 25.000 POTPISA U Crnoj Gori 500 i eto ga becic&co Opozicija u Crnoj Gori je corona

Lango
Gost
Lango

Magistre, pušti politiku, dobro znaš da to ne bi bilo održivo za el. energetski sistem. Znaće EPCG i bez tebe donijeti prave odluke shodno situaciji.

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Donjeli su oni davno.Lupezaju,ne prestaju.Nego,ovome narodu treba jos samara.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

U opštinama đe ste vlast ne radite ništa a ovđe se nađete da druge učite. Bježi tamo

Bokez
Gost
Bokez

Rade, rade u HN raskopali trg ispred zgrade Opštine i prave biznis pod okriljem korone. Dno dna

Boka
Gost
Boka

Ajde miči se, sram vas bilo s vašim politikanstvom.

Svjefol
Gost
Svjefol

Bravo plagijator, nek si se i ti javio. A kao i uvijek, prosto briljantan, sa narodom i uz narod, prvi na braniku…. Sprdnja

Skorpion
Gost
Skorpion

Śedi đesi i za đesi nijesi !!!

epcg
Gost
epcg

Bankrotirali bi za 3 mjeseca, zajedno sa distribucijom i prenosom… srecom, ne pitas se.

Jasarko
Gost
Jasarko

Sto bi bankrotirali? Obrazlozi? Bnkrotirali smo mnogi..

Ljubo
Gost
Ljubo

Ovo treba iz olova ti iz. Javnog života da ne trguje prirodu

Send this to a friend