Ekonomija

Bečić sa predstavnicima Unije poslodavaca: Uvjerenje da će predložena socijalna zakonska rješenja dovesti do kompromisa

Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore, Predragom Mitrovićem i rukovodstvom ove krovne organizacije poslodavaca. U susret predstojećoj sjednici u okviru koje će biti razmatran set socijalnih zakonskih rješenja, Bečić je zahvalio predstavnicima poslodavačke organizacije na doprinosu ukupnom socijalnom dijalogu, saopšteno je iz Skupštine.

“Osvrnuvši se na složenu zdravstvenu situaciju u zemlji, prouzrokovanu pandemijom koronavirusa, predsjednik Skupštine izrazio je uvjerenje da će izazovi sa kojima se suočavaju poslodavci i zaposleni, kao i svi građani, biti prevaziđeni kompromisnim rješenjima koja će biti plod zajedničkih napora svih društvenih činilaca, među kojima Unija poslodavaca ima značajno mjesto”, dodaje se u saopštenju.

Bečić je naglasio da su zakonska rješenja koja tangiraju pitanja iz nadležnosti Socijalnog savjeta, a koja će biti predmet razmatranja na sjednici Skupštine zakazanoj za 18. februar, dobre početne i polazne pretpostavke za kreiranje dugoročnijeg normativnog okvira iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike. U tom smislu, on je izrazio očekivanje da će takav pravni okvir biti proizvod inkluzivnog i otvorenog dijaloga, koji će, u krajnjem, dovesti do kompromisa, na zadovoljstvo socijalnih partnera i svih građana.

Sa sastanka

“Bečić je posebno afirmisao i pohvalio odnos poslodavaca koji nisu zloupotrijebili pravni vakum koji je nastao kada je predsjednik Crne Gore odbio da proglasi, između ostalih, i Zakon o izmjeni Zakona o radu kojim je rok za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora bio produžen za godinu dana”, navoduži se u saopštenju.

Mitrović je iskazao posebno poštovanje za senzibilnost predsjednika Skupštine u odnosu na izazove sa kojima se poslodavci susrijeću, naročito u uslovima značajne pogođenosti ekonomije Crne Gore poslijedicama virusa Korona.

Sagovornici su izrazili nezadovoljstvo izostankom dijaloga socijalnih partnera, dodaje se, konkretno izostankom konsultovanja mišljenja predstavnika Unije poslodavaca u Socijalnom savjetu, o predlozima zakona čije se usvajanje očekuje na sjednici od 18. februara.

“Predsjednik Unije je ovom prilikom iskazao punu podršku da se intezivnim i otvorenim dijalogom, u skorom periodu, pokušaju prevazići eventualni nesporazumi između socijalnih partnera, što će kako je rekao, biti u najboljem interesu svih građana. Obostrano je zaključeno da je otvoren, širok i inkluzivni, ali konstruktivni dijalog najbolji put do odgovora na sve eventualne nesuglasice”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend