Ekonomija

Begović: Poziva iz Vlade još nema, mi smo spremni za pregovore

Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore

Deseti dan je obustave pružanja pravne pomoći advokata na teritoriji Crne Gore, a poziva od Vlade nema uprkos spremnosti advokata u svakom momentu da pregovaraju u cilju očuvanja pravnog sistem i zaštite građana koji najviše trpe, potvrdio je za Dnevne novine predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Advokati su stupili u štrajk, odnosno u obustavu pružanja pravne pomoći u ponedjeljak, 24. maja, jer smatraju da Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ne treba da se primjenjuje na advokaturu iz razloga što je ona Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći a ne za pružanje usluga.

Prethodne sedmice na konferenciji za medije koju je organizovala Advokatska komora istaknuto je da advokati ne traže nešto što im ne pripada.

Inače, Odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore, podrazumijeva se i zabrana ulaska i boravka u prostorije sudova, tužilaštava, policije i/ili organa uprave, po bilo kojem osnovu.

U dopuni Odluke objavljenoj u petak dodaje se da advokati ne mogu pristupati i službama javnih izvršitelja i notara, osim ukoliko se radi o prisustvu u ličnom svojstvu.

Nepoštovanje predmetne Odluke smatra se težom povredom dužnosti advokata što u krajnjem može značiti brisanje iz registra advokata.

U izjavi za Dnevne novine predsjednik Komore Begović potvrdio je da je u prvoj sedmici štrajka pokrenut disciplinski postupak protiv troje advokata, a za prethodna tri dana zvanični podaci još nijesu dostupni.

Međutim, on navodi da je Advokatska komora objektivno zadovoljna poštovanjem Odluke.

“Ogroman broj advokata je ustao, i objektivan stav Komore je da smo zadovoljni poštovanjem Odluke Upravnog odbora” istakao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Manda
Gost
Manda

Da platiš porez! Navikao kao vrli član DPS-a da ne plaća ništa.

Houp
Gost
Houp

Vlada nam je autisticna,dzabe cekate. Nacekacete se

Srecko
Gost
Srecko

Da se fiskalizujete naravno i da platite porez

Serdar
Gost
Serdar

Porez se mora plaćati i tu nema izuzetaka. Vi ljudi od struke debelo kršite zakon a to vi dobro poznajete i svaki vaš zahtjev je neutemeljen.

Gojko
Gost
Gojko

Porez se mora placati,o tome nema izuzetaka ni pregovora!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

A, sad si ,,spreman za pregovore”???
Dosta ste bili endemična vrsta, porez se mora platiti!!!

black_knight
Gost
black_knight

kakvi pregovori druze…dugujete skoro 6 miliona za poreze..svaki papir koji otkucate je minimum 100€, ojadiste ovaj narod sa predlozima za izvrsenje i advokatskom tarifom i jos bi da se ne fiskalizujete da jos izbjegavate placanje pdv i da vam uplate lijegaju na privatne racune a ne na advokatske

Srđo
Gost
Srđo

Nikakvog poziva ni pregovora neće ni biti. Zakon je usvojio DPS još 2019-te, tad se nijesi bunio. Juče je stupio na snagu. Moraćeš poštovati zakon i plaćati porez.

Dusan T
Gost
Dusan T

Zakon mora za sve biti isti. Ako se izuzmu advokati onda treba i druge usluzne djelatnosti

Send this to a friend