Ekonomija

Beneficije za investitore: Otvorena biznis zona Rudeš u Beranama

Skupština Opštine Berane je na sjednici donijela odluku o proglašenju biznis zone Rudeš.

Biznis zona se u Beranama prostire na 16,6 hektara površine i obuhvata niz privrednih djelatnosti.

Kako je kazao menadžer opštine Vladimir Đaković, privredne oblasti koje su obuhvaćene programom su drvna, agro i prerađivačka industrija, prerada prehrambenih mliječnih proizvoda i drugih bezalkoholnih pića, gotovih jela, proizvoda mesa, mesnih proizvoda, te skadištenje i hladnjače.

“Tu su informacije i komunikacije, stručne i naučne djelatnosti, kao i magacini poluotvorenog i zatvorenog tipa, radni pogoni prerade, dorade, pakovnja i ekspedicije, robno distributivni centri, ako i druge uslužne djelatnosti“, dodao je on.

Zona je prilagođena svim važećim državnim zakonima, ima potrebne saglasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu konkurencije, a na osnovu prilagođavanja potencijalna ponuda u biznis zoni je takva da potencijalni investitori mogu da preuzmu, odnosno zakupe zemljište po simboličnoj cijeni 0,05 centi – što je pet centi na godišnjem nivou, u periodu od pet do trideset godina – u zavisnosti od svoje djelatnosti.

„Olakšice koje se daju korisnicima biznis zone ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu. Takođe, one se u biznis zoni mogu kombinovati sa državnom pomoći tako da potencijalni investitori u nekim slučajevima, na osnovu visine svoje investicije, mogu da ostvare povrat uloženog novca i čak do 70 odsto”, navodi Đaković.

Biznis zona u Beranama ima preko 30 parcela i nekoliko objekata, koji će prema njegovim riječima, rado biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

„Zona ima veoma dobru saobraćajnu infrastrukturu. Opština Berane je ove godine za sva potrebna ulaganja u biznis zoni opredijelila budžet u visini od oko 30.000 eura, tako da će radovi ubrzo početi“, ističe Đaković.

Finansijske olakšice u Biznis zoni odnose se na ulaganja u imovinu, troškove zarada za otvaranje novih radnih mjesta i troškove ulaganja u infrastrukturu.

„Očekujemo da se zahvaljujući olašicama u biznis zoni, u Beranama do kraja 2019. godine otvori najmanje 20 radnih mjesta”, zaključio je Đaković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimljanin
Gost
Budimljanin

Biznis zona a gore komunalno pali smeće koje gore odlazu.Zdravo berane je to !

Bnjj
Gost
Bnjj

Te investitore obavezali da ne daju plate niže od 300e

Send this to a friend