Ekonomija

Berza struje stvoriće konkurentnije tržište

FOTO: Ilustracija

S početkom operativnog rada Crnogorske berze električne energije, koji je planiran za kraj ove godine, stvoriće se suštinski uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori, saopštili su njeni predstavnici.

Tehnička sekretarka Crnogorske berze električne energije Dragana Radulović kazala je za list Elektroprivreda, da bi trgovina trebalo da počne krajem ove godine.

“Pregovori sa Nord Pool-om uspješno se privode kraju pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine”, rekla je Radulović.

Saradnja, kako je objasnila, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada berze, prethodiće testna faza.

Ona je kazala da je, uzimajući u obzir uporednu praksu iz regiona, prije svega primjere hrvatske berze (CROPEX) i srbijanske (SEEPEX), opravdano očekivati visok stepen interesovanja trgovaca i za crnogorsku berzu.

“Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje našeg tržišta sa evropskim, najviše od trgovaca koji su već prisutni u regionu. Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nijesu radili sa ove strane Jadrana”, rekla je Radulović.

U prilog tome, kako je navela, govori i interesovanje koje iskazuju trgovci kompanija iz regiona, ali i iz čitave Evrope.

“Smatramo da će se početkom operativnog rada stvoriti suštinski uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori, ali je to samo početak”, dodala je Radulović.

Ona smatra da podmorski kabl iz perspektive Crnogorske berze električne energije, ne predstavlja samo fizičko energetsko spajanje Crne Gore i Italije, već daleko više od toga.

“Italijansko tržište je spojeno sa internim evropskim tržištem te spajanje Crne Gore sa njim zapravo predstavlja spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim. To predstavlja proširenje ponude i potražnje, odnosno izlazak crnogorskih ponuda na znatno veće tržište od lokalnog”, rekla je Radulović.

Berzanski tip tržišta koji se planira uvesti u Crnoj Gori omogućiće transparentni pregled tržišta i nove opcije za trgovinu.

“Svako organizovano tržište ima svoju cijenu i jasno je određena prosječna cijena energije na njemu i za koji period. Ta cijena, za određeni proizvod, ista je za sve učesnike na tržištu, poznata je svim učesnicima i tijelima za nadzor tržišta kako bi sve teklo na konkurentan i nepristrasan način za sve”, rekla je Radulović.

Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje našeg tržišta sa evropskim, najviše od trgovaca koji su već prisutni u regionu, rekla je Radulović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kot
Gost
Kot

Nikakva berza nama nije donjela nikakav bolitak pa neće ni ovo.

Nikola
Gost
Nikola

Hoce, isto kao i provajderi mobilne telefonije. Ne zna se kome su vece cijene. Po Evropi dje je plata 100puta vece je jeftinije nego kod nas. U finskoj je prije 15 godina za sve gradjane bio besplatan internet od 2 Mb/s jer su smatrali da imaju pravo na to kao sto imaju na vazdug

Milosh
Gost
Milosh

Svi ce se oni drzati zajedno, za istim stolom. Kao sto je ostalo i sa operaterima mobilne telefonije. Nije to prava konkurencija, vec postoji precizna kapitalisticka odrednica za to.

zvrk
Gost
zvrk

“Berza struje stvorice konkurentnije trziste ” Hoce,kao sto je biĺo sa fiksnim,mobilnim i kablovskim operaterima.

Gluposti
Gost
Gluposti

Priča o berzi struje u Crnoj Gori traje od postanka. Ajde da sledići put pišete o tome kada se dogodi.

Send this to a friend