Ekonomija

Bespovratna pomoć za 168 proizvođača

Ilustracija

Poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore, većina sa sjevera, njih 168, danas su u Pljevljima potpisali ugovore o bespovratnoj podršci investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD like 1.2 javni poziv. Ukupna investicija ovih projekata iznosi 4,2 miliona eura, za šta je obezbijeđeno 2,4 miliona eura bespovratnih sredstava iz EU fondova i nacionalnog budžeta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Novi investicioni zamah u sektoru poljoprivrede, prema ocjeni potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede mr Milutina Simovića značiće novu vrijednost u sektoru poljoprivrede, dalje podizanje konkuretnosti poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

“Posebno ohrabrenje za Simovića predstavlja činjenica što mladi ljudi čine značajan dio u strukturi korisnika ovog projekta podrške, što pokazuje njihovo interesovanje za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kao šanse za biznis. Posebno ga raduje njihova energija, odlučnost, spremnost na dijalog i partnerstvo u prepoznavanju suštinskih vrijednosti. „To je pokazatelj da smo na dobrom putu daljeg i ubrzanog razvoja poljoprivrede, na kome ćemo biti partneri“, kazao je Simović prilikom obraćanja na svečanom potpisivanju ugovora kroz IPARD like 1.2 javni poziv, kroz koji će bit nabavljeno novih 102 traktora, 157 mašina  sa priključcima i značajan broj grla stoke”, navodi se u saopštenju.

Ministar je, kkao se navodi, ocijenio da je kroz ovaj javni poziv značajno veći bio procenat onih koji su zadovoljili uslove za podršku, što je, kako je kazao, pokazatelj da se povećavaju i apsorpcioni kapaciteti samih poljoprivrednika za korišćenje EU fondova, ali i da daje rezultat uspostavljeni princip angažovanijeg rada stručnih i savjetodavnih službi u pružanju pomoći proizvođačima.

“On je iskoristio priliku da se zahvali EU na sredstvima bespovratne podrške, kao i Svjetskoj banci na partnerstvu u implementaciji projekata, kao doprinosima koji zaslužuju poštovanje i veliku odgovornost. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede podsjetio je danas u Pljevljima da su crnogorskoj poljoprivredi i razvoju sela, osim ovog projekta, na raspolaganju brojni drugi izvori bespovratnih i povoljnih sredstava, koje je Vlada Crne Gore obezbijedila u saradnji sa EU i drugim partnerima koji u zbiru pokazuju značajnu brigu i pažnju države. Saopštio je da je u toku proces obezbjeđivanja novih sredstava iz SB za realizaciju novog MIDAS-a projekta, izdašnijeg i sadržajnijeg od prethodnih, i da se realizuju procedure za korišćenje pravog IPARD programa kroz koji je Crnoj Gori namijenjeno oko 40 miliona eura”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsjetio je i na nedavno potpisan sporazum sa IFAD-om koji će finansirati značajan broj projekata za razvoj poljoprivrede i sela.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora prisutnima se obratio i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Esman Benoa (Esmanne Benoit) koji je čestitao potpisnicima ugovora na spremnosti da investiraju u proizvodnju zdrave hrane i razvoj ruralnh područja. On je izrazio nadu da će do kraja godine sve biti spremno za početak korišćenja novca iz IPARD-a.

“U kontekstu raspoloživih sredstava ministar Simović se osvrnuo i na kritike koje su se ovih dana mogle čuti u javnosti da Vlada nedovoljno ulaže u sektor poljoprivrede. „Ne razumijem mnoge koji u svojim kancelarijama i u umišljenosti visokih naučnih dometa prave neke analize, zbrajaju, oduzimaju, sa željom da dokažu da Vlada ne odvaja dovoljno za razvoj poljoprivrede. Svi bi mi voljeli da je više, ali mislim da su ovi kritičari najbolje demantovani ovogodišnjim Agrobudžetom koji je značajno veći, sa sve izdašnijom podrškom EU, da su demantovani sa IFAD-om, da će biti brzo demantovani sa novim MIDAS projektom. Da su demantovani i dodatnim izdvajanjima iz budžeta za potrebe poljoprivrede. Sve to treba sabrati, ali to pojedini ne žele da vide. Ja i pozivam da batale digitrone, analize, da se oni saberu, i da budu dio ovog tima. Da podare sektoru poljoprivrede ono što bi bilo vrednije i ono što znaju, da negdje u lutanju između naučnih visina i političkih izmaglica, ne izgube sebe kao stručnjaka i naučnika“, poručio je Simović.

Send this to a friend