Ekonomija Na evidenciji PJ Bijelo Polje registrovana 3.553 nezaposlena

Bez posla najviše srednjoškolaca

Na evidenciji Područne jedinice Bijelo Polje nalaze se 3.553 nezaposlenih osoba, što daje stopu nezaposlenosti od 24,12 odsto. Skoro polovina nezaposlenih (48,94 odsto ili 1.741) je sa završenom srednjom školom lll i lV stepen stručne spreme.

Struktura

Više od trećine njih (38,45 odsto ili 1.368) su polukvalifikovani i bez zanimanja i bez stručne spreme. Deset odsto nezaposlenih su visokoškolci: 14 je magistara, 356 lica sa visokom stručnom spremom, sa V i VI stepenom stručne spreme je njih 77. Među visokoškolcima najviše je ekonomista i mendžera svih usmjerenja 97, zatim pravnika različitih smjerova 85 i 51 osoba sa završenim visokim obrazovanjem na studijskim programima za rad u prosvjeti.

Programima aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini obuhvaćeno je 219 lica.

“Početkom maja otpočela je realizacija devet programa javnih radova kroz koje je uključeno 50 nezaposlenih sa evidencije Područne jedinice. Tri programa se bave personalnom asistencijom osobama sa invaliditetom, radi njihovog uključivanja u svakodnevne aktivnosti i poboljšanja njihovog opšteg položaja. Ostalih šest programa javnih radova imaju za cilj poboljšanje statusa marginalizovanih društvenih grupa, zaštitu i uređenje životne sredine, afirmaciju osoba sa invaliditetom i unapređenje pčelarstva”, navodi načelnica Područne jedinice Bijelo Polje Slađana Nedović.

Učesnici javnih radova zaposleni su na period od četiri mjeseca. Kroz javni rad “Neka bude čisto” doo “Komunalno – Lim” iz Bijelog Polja angažovalo je pet osoba sa evidencije nezaposlenih. Ovaj javni rad traje pet mjeseci.

Obuke

Nedović objašnjava da je u 12 programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih uključeno 120 nezaposlenih sa područja Bijelog Polja i Mojkovca. Programe sprovodi osam organizatora obrazovanja odraslih. Realizacija programa sticanja ključnih vještina obuhvata usavršavanje nezaposlenih iz oblasti rada na računaru, učenja engleskog jezika i obuka za vozače B i C kategorije.

Kroz programe sticanja stručnih kvalifikacija, znanja će, kroz prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i stručno osposobljavanje, steći budući kuvari, pomoćni kuvari, muško-ženski frizeri, ženski frizeri, računovodstveni tehničari, zaštitari imovine i lica i rukovaoci građevinskim mašinama.

Programi traju od jednog do tri mjeseca, zavisno od programa obrazovanja odraslih, nakon čega svi polaznici, koji uspješno završe program obrazovanja, dobijaju odgovarajući sertifikat o stečenoj kvalifikaciji.

Radi pružanja podrške u zapošljavanju mladih na problemu suzbijanja sive ekonomije i pružanja tehničke podrške i pomoći službenicima Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije i Uprave carina angažovane su 43 visokoobrazovane osobe sa evidencije nezaposlenih iz Bijelog Polja. Oni su kroz Program “Stop sivoj ekonomiji” zaposleni na period od šest mjeseci.

U podsticaj samozapošljavanja i stimulsanje preduzetništva usmjereno je 30.000 eura, čime je otvoreno šest novih radnih mjesta. Registrovano je zapošljavanje šest osoba sa evidencije i to tri osobe u poljoprivredi, jedna u zanatstvu i dvije u građevinarstvu.

Po riječima načelnice, na sezonskim poslovima od početka godine je angažovano 606 lica sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Bolje je biti bez posla nego raditi za 222 eur. U Austriji je socijalna pomoć 863 eur, a vi hoćete u EU, na koljenima ili kako ??

Send this to a friend