Ekonomija

Bezrezervna podrška poljoprivrednicima

Piše: Mihailo Anđušić

Novim setom mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu koju je predstavila Vlada, obezbjeđuju se preduslovi da poljoprivreda u predstojećem, izazovnom periodu za crnogorsku ekonomiju, bude jedan od ključnih faktora njenog oporavka. Početkom godine Vlada je predstavila izdašni Agrobudžet za 2020. godinu koji predstavlja nastavak snažne podrške poljoprivrednim proizvođačima i koji kroz iznos veći od 61 milion eura stvara uslove za nikad dinamičniji razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori.

Posljedice epidemije korona virusa, kao i u ostalim sektorima privrede, nanijele su ozbiljne štete sektoru poljoprivrede i prouzrokovale značajne probleme poljoprivrednim proizvođačima širom Crne Gore. Poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 miliona eura zasigurno predstavlja nemjerljivu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, gazdinstvima, ribarstvu, domaćoj prozvodnji.

Otkup viškova proizvoda i pomoć u plasmanu, kroz ustupanje proizvoda javnim ustanovama predstavlja kreativnu mjeru koja u mnogome reguliše novonastali problem viškova proizvoda i za tu inicijativu izdvojeno je više od tri miliona eura. Ono što će u narednom periodu predstavljati jednu od ključnih aktivnosti oporavka privrede jeste popularizacija otkupa domaćih proizvoda. Raduje činjenica što je Vlada tu potrebu prepoznala već u ovoj fazi i u tom cilju predložila niz kvalitetnih mjera.

Krediti poljoprivrednim proizvođačima po nikad povoljnijim uslovima na tržištu, mjere plaćanja doprinosa osiguranicima, podrška korisnicima staračkih naknada, jednokratne pomoći i niz drugih mjera koje je Vlada predložila, predstavljaju pomoć od više od 60 miliona eura i pored moćnog Agrobudžeta i 100 miliona već pokrenutih i realizovanih investicija, predstavljaju ključnu prvrednu injekciju procesu oporavka ekonomije koji nam predstoji, kao i još jedan dokaz bezrezervne posvećenosti Vlade tom sektoru.

Autor je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mesmer
Gost
Mesmer

Najgore je sto je ovo istina, a sto uopste ne znamo koje su mogucnosti. Nemamo kad pricat o ovome jer se bavimo drugim temama! Tek cemo se okrenut poljoprivredi!

Syloss
Gost
Syloss

Da je srece, da sto vise pricate i pisete o ovakvim temama, a manje o politici…

Dorotej
Gost
Dorotej

Kako se niko ne sjeti da malo analizira realizaciju Agrobudzeta. Svake godine se prsite sa parama a ni pola toga se ne realizuje. I kakva je mjera otkup proizvoda, po kojoj cijeni, što će država sa tim proizvodima?! Kakva je to računica za državu? Dajte jasnu strategiju razvoja poljoprivrede, dajte analizu konkurentnosti i spisak konkurentnih grana, ograničite uvoz vašim prijateljima,… Više »

Crni
Gost
Crni

Zasuci rukave Andjusicu pa razvijaj poljoprivredu

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Što ste je do sad davili na račun privatnih firmi? Dje je fabrika u Mataguže obećana evo 10 godina?

Genije
Gost
Genije

Ne lazite!! Necete ni puteve do sela da im ocistite a ne da ih ponozete!! Mislite sto uplatite 50e da ste pomogli..

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg nema poljoprivredu. Vođenje države, firme je težak zadatak, kod nas je to pljačka resursa. Da bi poljoprivredu imali treba omogućiti ljudima koji hoće taj posao da rade mogućnost zakupa državnog i privatnog zemljišta na javnim licitacijama. Ko ne da imovinu u zakup više poreze treba da plaća. Ove priče i novac koji partiski nude neće problem riješit. Kao i… Više »

Send this to a friend