Ekonomija

Biće podržani održivi projekti: Šansa za crnogorska preduzeća i udruženja

Rajko Uskoković

Francuska Razvojna agencija (AFD) dala je Crnoj Gori pod povoljnim uslovima kredit od 50 miliona eura za razvojne projekte plus 400 hiljada eura granta. Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković ocijenio je za Dan da će biti izuzetno važno za Crnu Goru da iskoristi taj kredit kako bi se dobila neophodna ekonomska injekcija.

“Pandemija je definitivno napravila nove mape na planeti. Jedna od njih je svakako i mapa novih ekonomskih uticaja i pozicioniranja. Francuska se kao zemlje koja nosi ideju ujedinjene Evrope i Evropske unije vraća kroz različite projekte na Balkan. Koristeći svoju razvojnu agenciju AFD plasiraće se skoro milijarda eura na prostorima bivše Jugoslavije i Balkana zarazličite aktivnosti”, kazao je on.

On navodi da nedavni kredit u vrijednosti od 50,4 miliona eura koji je dobila Crna Gora biće izuzetno važno iskoristiti da bi se dobila neophodna ekonomska injekci ja u ovom kompleksnom periodu.

“Sredstva će se preko implementicionog partnera u Crnoj Gori Investiciono-razvojnog fonda (IRF) dodjeljivati održivim i rentabilnim projektima. Ovo je jedinstvena šansa za crnogorska preduzeća i udruženja da apliciraju za svoje projekte uz vrlo povoljne uslove”, izjavio je Uskoković.

Prema njegovim riječima, prioritet u korišćenju kredita imaće projekti koji će biti održivi, a najviše takvih je na polju zelene energije.

“Dakle, projekti koji štiteći životnu sredinu stvaraju benefite za društvo i kao takvi trebaju inicijalni kapital. Projekti u poljoprivredi su takođe na listi prioritetnih kao i projekti iz inovativnih tehnologija IT. Crna Gora je bila previše zavisna od turizma, ova kriza nas je tome i naučila i vrijeme je da se okrenemo i drugim privrednim granama koje su „aktivne“ svih 12. mjeseci, a ne samo sezonski. Zato je ovo prilika za sve radne, produktivne i projektno orijentisane firme i pojedince da apliciraju sa svojim projektima za ova sredstva. Cilj ovog kredita i granta je da pomogne razvoju preduzetničke svijesti u Crnoj Gori”, kazao je Uskoković.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog kredita nalaze se sredstva koja podjednako mogu pripasti i javnim kompanijama i privatnim tako da se pojedinci željni izazova sa svojim firmama mogu nadati sredstvima iz ovog kredita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

em ti daju pare na kamatu em ti odredjuju sto ces i kako ces …

Send this to a friend