Ekonomija

Bolje je kupiti obveznice nego novac držati u banci

Ilustracija

Građani i preduzeća imaju interes da investiraju, odnosno kupe državne obveznice koje će biti emitovane 22. i 23. aprila u ukupnom iznosu od 190 miliona eura, sa rokom dospjeća pet i sedam godina i uz kamatnu stopu od tri i 3,5 odsto. Jedan od ključnih razlogaje to što im se nudi kamata neuporedivo veća nego na oročene depozite u bankama i što im je apsolutno sigurno da će im država isplatiti kompletan novac na dan dospjeća obveznica, odnosno za pet ili sedam godina. Uz to, novac im u obveznicama nije zarobljen jer oni mogu da ih prodaju na berzi i prije isteka roka dospjeća, ukoliko odluče, kazao je u intervjuu Pobjedi dr Božo Mihailović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

On kaže da za ulaganje u državne obveznice nema nikakvog rizika osim ukoliko inflacija bude na većem nivou od kamatne stope koja se nudi na ove hartije od vrijednosti.

“Zbog toga je dodatna obaveza Centralne banke i svih subjekata da sve čine na vrijeme, da se drži stopa inflacije na znatno nižem nivou od kamatne stope od tri odsto koja se dobija na državne obveznice”, kaže Mihailović.

Više je, navodi, argumenata koji pokazuju nesumnjiv interes za kupovinu državnih obveznica.

“Postojeća štednja stanovništva je oko 1,3 milijarde eura, od čega su depoziti po viđenju 55 odsto ili 720 miliona eura. To je slobodan novac koji se nalazi u bankama, a građani na njega imaju nikakvu ili bijedno nisku kamatnu stopu. Ovih 190 miliona eura, koje Vlada namjerava da emituje za nekoliko dana je svega 15 odsto štednje građana. Ovih 140 miliona koje će država emitovati u prvom turnusu na pet godina je svega 9 odsto ukupne štednje. Iz ovoga je jasno da građanin može lako da nađe svoj interes, odnosno računicu. Umjesto da drži slobodan novac u banci za nisku kamatnu stopu ili bez kamate, on može da ga uloži u kupovinu državnih obveznica uz tri i 3,5 odsto godišnje i dobije siguran prinos”, objašnjava on.

Interes, ističe Mihailović, mogu naći i pravna lica svih vrsta.

“Ukupni depoziti u bankama su sada 3,4 milijarde eura, a krediti 2,9 milijardi, a odnos koeficijent kredita i depozita je 0,86. Depoziti po viđenju su 65 odsto ukupnih, odnosno 2,2 milijarde eura, što pokazuje da je 190 miliona koje Vlada namjerava da emituje svega 14 odsto toga. Sve ovo pokazuje da treba da bude interesovanje građana i kompanija da investiraju u obveznice. Uostalom, građanin slobodan novac može da potroši, sam da investira u biznis, štedi u banci ili da kupi obveznice. Kod kupovine obveznica ne postoji rizik za povraćaj svog novca jer je država garant”, navodi profesor.

Objašnjava i koji je rizik za ulaganje u obveznice.

“Rizik je jedino u tome što za pet ili sedam godina može stopa inflacije da bude veća od kamatne stope koja se nudi na obveznice. Kamatna stopa je fiksna na obveznice, a inflacija može da je ,,pojede“ u dugom roku. Zato CBCG i svi subjekti na vrijeme treba sve da čine da se drži stopa inflacije na znatno nižem nivou od kamatne stope od tri odsto, koja se dobija na državne obveznice”, kazao je Mihailović.

Nada se da će se sve učiniti da se makar stopa inflacije zaustavi na maksimalnih 1,5 do 2 odsto.

“U tom slučaju građanin bi imao realni prinos na uloženi novac u obveznice. Prema podacima CBCG, januarska inflacija u tekućoj godini je u odnosu na januar 2018. godine 0,4 odsto. Međutim, inflacija u prošloj godini, iako imamo uvijek problema sa različitim podacima zavisno od modela mjereno indeksom potrošačkih cijena ili harmonizovanim je bila 2,2 i 2,9 odsto. Istina, bilo je mjeseci kada smo imali deflaciju”, ističe Mihailović.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu a i po osnovu onog što se može prognozirati do kraja godine, ova kamatna stopa je primamljiva za investiranje u obveznice.

“Ona je jednako primamljiva za građane i za preduzeća, banke, osiguravajuće kuće jer je kamatna stopa koju nudi država u odnosu na onu u bankama, zavisno od perioda oročenja, tri do pet puta veća. Kamate u bankama su sada na oročena sredstva od 0,6 do 0,8 odsto. Koliko znam nema ni jedne banke koja daje preko jedan odsto na oročeni novac na šest mjeseci ili godinu. Ova kamata je znatno niža od stope inflacije u prošloj godini. Nekada su kamate na oročen novac bile šest i do osam odsto godišnje, a sad su pale ispod jedan odsto”, kazao je Mihailović.

Svima je, dodaje, poznato da ni od jednog posla nema ništa ako obje strane nijesu zadovoljne.

“Ovdje država treba da bude zadovoljna što rješava svoj problem po manjim troškovima nego što je rješavala prije nekoliko godina na ino tržištu. A građanin dobija znatno veći prinos kroz kamatu nego u bankama. Alternativa građaninu u odnosu na obveznice je da kupi akcije nekog preduzeća, ali u toj situaciji ima dva rizika promjenjivost cijene akcija, što znači da ona može da padne kao što se desilo sa Telekomom prije dvije godine kada su ,,skliznule“ 1,5 puta. Uz to je neizvjesna dividenda. Naravno, može se desiti i da bude obrnuto i da građanin zaradi da cijena akcija poraste i da dividenda bude dobra. Ali, u principu je veći rizik. Što se tiče povraćaja uloženog novca, rizika kod ulaganja u obveznice nema, on je jednak nuli”, uvjerava Mihalović.

Građanin, odnosno pravno lice, naglašava on, može biti sigurno da će na dan dospjeća, odnosno za pet i sedam godina dobiti novac u kompletnom iznosu.

“Apsolutno mogu biti sigurni jer država stoji i garantuje iza ovih obveznica. Ne emituje ih ni banka, ni preduzeće, ni opština, nego država Crna Gora, koja svojim kredibilitetom i autoritetom garantuje građaninu i pravnom licu da će po isteku pet ili sedam godina dobiti nazad svoj novac u nominalnom iznosu. A do tada je za, recimo, pet godina ukupno dobio 15 odsto uloženog novca kroz kamatu, a na sedam godina 24,5 odsto. Kamata se dobija jednom godišnje ili dva puta, kako je Ministarstvo finansija najavilo i uz to nijesu blokirana sredstva kao nekad da on sa njima ništa ne može da čini. On može na tržištu kapitala da proda svoje obveznice kada odluči. Naravno, cijena može biti veća, može i niža. Ali, po pravilu nije niža jer se već skratio rok dospjeća”, kazao je Mihailović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cake
Gost
Cake

Za ovaj život završila sam sa bankarima.Uzeli mi djetnjstvo,djeci mojoj,sad oće unučadima?Popravnoga nema,jer ostah bez novca,djeca u svjet,kao djedovi.Kako vjerovat bankama.Bili su pametni naši očevi,odili su u Amerike,za zaradu,ali zarade su trošili kupujuću zemlju,koju mi prodajemo.

Profesor
Gost
Profesor

Boki, kolega moj dobri, a koliko si ti kupio obveznica…..

Carsme
Gost
Carsme

Zato CBCG i svi subjekti na vrijeme treba sve da čine da se drži stopa inflacije na znatno nižem nivou od kamatne stope od tri odsto, koja se dobija na državne obveznice”,

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Ja držao u Banci i još su tamo(27 godina) samo što nisu moje već njihove. STARA DEVIZNA ŠTEDNJA.

B. D
Gost
B. D

Prodaš stan ili dodjes do nekih para i ostaviš ih na banku u CG pa zaspi ako možeš!

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Dobar si. 😂

Aloalo
Gost
Aloalo

Kako ne.

POJK
Gost
POJK

Posto je i inflacija u rukama države odnosno vlade dobro bi bilo da država ne izigra povjerenje onih koji će uložiti u obveznice . Jer bi na taj način iako je kratko pamćenje kod većine naroda izigrali država i to poverenje pa sledeći put bi ih zaludu emitovala. A plus toga onaj ko ima para neće baš lako zaboraviti kad… Više »

Carsme
Gost
Carsme

Hahah, ko je lud neka im vjeruje. Takvi i treba da ostanu bez centa!

Prešo
Gost
Prešo

Prvo da Ministri daju primjer za kupovinu obveznica pa će mo mi za njima.Ne pročitah da kupiju obveznice već sve u kešu, i u nekretninama.

Kika
Gost
Kika

Mihajlović je dirigovani ekonomista. Svako se odlično sjeća kad nas je taj vajni ekonomista ubjedjivao da treba vaučere dati investicionim fondovima, jer je bolje da drugi brinu o tvojim parama. Danas vidimo gdje su i koliko vrijede vaučeri kod tih fondova, Nula.

Moje ime
Gost
Moje ime

Bolje staviti sve na singl makar u tom slucaju imas sanse da uzmes pare nazad..investiranje u crnu goru je ravno ludilu

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Novac treba trositi na svari koje nas cine srecnim.
Imali na racunu 10e ili milion, na onaj svijet ih ponijet ne mozemo.

Maximillian
Gost
Maximillian

Vazi profane….Taman sam razmisljao sta da uradim za orocenim parama iz Atlasa ako uspijem ikada da ih dobijem na gomilu…Beskrajno Vam hvala na savjetu.

brkoo
Gost
brkoo

Gledajući ukupnu ekonomsku situaciju i da državi (vladi) trebaju pare kao utopljeniku vazduh ovo ubjeđivanje bih shvatio kao uvod u novu prevaru.

Bradonja
Gost
Bradonja

Bolje da narod uloži u državu nego stranci da iznose novac iz države.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ne brini se ti za strance naši domaći iznose da ne mogu postić’.

Mila K
Gost
Mila K

“Zbog toga je dodatna obaveza Centralne banke i svih subjekata da sve čine na vrijeme, da se drži stopa inflacije na znatno nižem nivou…”(citat) Šteta što profesor iz političke ravni ipak nije pogledao suštinu, a to je da CB CG nema nikakve veze sa stopom inflacije. Treba poštovati ako je odbio zadatak da u ovako osjetljivom trenutku finansijskog sektora bude… Više »

E\'o sad cu...
Gost
E\'o sad cu...

Zavrseno ti je to profesore – bar sto se mene tice…
Sve para sto uspijem da podignem sa Atlas banke,
ulozicu u drzavne obveznice!!!
Razmisjam se i da li da prodam jedan, ili i oba bubrega, pa da i njih pametno investiram…

Jovanka
Gost
Jovanka

Bolje je imati para nego nemati para, pa onda kako god ko oce sa njima…

Mister x
Gost
Mister x

Samo nekretnine i to je to

POJK
Gost
POJK

Jes i onda ti neko udari porez na nepokretnosti i smanji cijenu nekretnina. Za sve ima lijek od strane države.

Carsme
Gost
Carsme

Makarne mosh sve izgubit.

Xhej
Gost
Xhej

Za 5 do 7 god je 80% sansa da Cg ode u bankrot i onda nema vracanja novca

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ja mislim da je taj procenat veci da cemo u bankrot posto nas strucnjaci vode evo 3o godina a opozicija radi zajedno sa njima zato na gradjanske proteste bez opozicije

Sova
Gost
Sova

Bankrot kompanije znači gubitak novca, ali kod bankrota države to ide drugačije. To znači odlaganje obaveze, a ne nestanak duga.

mojsilović
Gost
mojsilović

A je li molim te, objasni onda ljudima đe im je stara devizna štednja?

Carsme
Gost
Carsme

Većina nisu ni zivi

Send this to a friend