Ekonomija

Bregu: Skoro polovina turističkih agencija i turoperatora u regionu otpušta radnike

Jedno od pet rezervisanih turističkih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih za ovu godinu, je otkazano a turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji sprovodi Savjet za regionalnu saradnju a finansira Evropska unija, sproveo je istraživanje turističkih agencija i turoperatora sa Zapadnog Balkana, koje će uskoro biti dostupno.

Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i turoperatora već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 odsto njih je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca.

S obzirom da bi se sami teško mogli izboriti sa ovakvim okolnostima, 72 odsto agencija i operatora u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa COVID 19.

Uticaj pandemije virusa korona je ogroman u svijetu, a Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 odsto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao „izgubiti“ oko sedam godina svog rasta, s obzirom da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.

“Šta će vlasti uraditi da umanje negativan uticaj krize, podrže turizam i privuku posjetioce u naš region? Da li će finansijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Šta mi možemo uraditi da im olakšamo? Regionu je potrebno više turista. Šta je sa sistemom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih? Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora”, zaključuje Bregu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Java
Gost
Java

Od turizma u celini neće ostati ništa. Činjenica da bez vakcine se neći moći ni prelaziti granica. A kad je proizvedu neće biti za svakoga jer će biti skupa i biće samo za odabrane.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Vi se ništa ne brinite , sad će turisti iz NATO prijteljskih država da navale u Crnu Goru …

Mica opajdara
Gost
Mica opajdara

ha, ha, ha, ha

Send this to a friend