Ekonomija

Bregu: Zajedničko tržište odskočna daska Zapadnog Balkana

Prema nekim pocjenama regionalna ekonomska integracija na Zapadnom Balkanu mogla bi donijeti rast BDP-a od 2,5 odsto ukoliko nivo integracije dostigne nivo članica EFTA-e, a ukoliko dostigne nivo integracije Evropske unije, mogla bi donijeti rast BDP-a od 6,7 odsto. Stoga mi je drago da ćemo do samita u Sofiji 10. novembra imati veoma dobar akcioni plan za zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na panelu pod nazivom „Zapadni Balkan, izlazak iz novih nemira“ održanom danas putem interneta u sklopu 10. Beogradskog sigurnosnog foruma.

“Zajedničko regionalno tržište će ovog puta potvrditi ne samo neophodnost regionalne saradnje, već i veliku potrebu za produbljivanjem ekonomske integracije regiona i usklađivanja sa pravilima jedinstvenog tržišta Evropske unije. U okviru zajedničkog regionalnog tržišta primjenjivat će se pristup četiri slobode koji se primjenjuje i na jedinstvenom evropskom tržištu, sam koncept se zasniva na uspjesima ostvarenim u sklopu akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, dok se pažnja posvećuje i ulaganjima u digitalni sektor, inovacijama, evropskim lancima vrijednosti, i slično. Radujemo se da lideri u Sofiji podrže zajedničko regionalno tržište”, poručila je Bregu.

Kako je istakla, ono je važan korak Zapadnog Balkana ka oporavku u periodu nakon pandemije, ali i odskočna daska za privrednike i preduzeća da se bolje integrišu u lance vrijednosti EU i povećaju svoju konkurentnost na evropskom, ali i svjetskom tržištu.

“U potpunosti je u skladu sa nedavno predstavljenim ekonomskim i investicionim planom Evropske unije za region, koji je važan ne samo zbog 9 milijardi eura grantova i prilike da se privuče još 20 milijardi eura, već je važan i jer Zapadni Balkan direktno povezuje sa procesom oporavka kroz koji će sve zemlje Evropske unije morati proći”, zaključila je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu učestvovala je na panelu posvećenom sigurnosnim pitanjima „neliberalne ravnoteže“ u regionu, budućnosti procesa proširenja EU i mogućnosti regionalne saradnje u vrijeme pandemije COVID-19. Panel je vodio dopisnik The Financial Times za Jugoistočnu Evropu Valerie Hopkins.

Među ostalim panelistima bili su evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi ispred Evropske komisije, ministar vanjskih poslova Češke Republike Tomáš Petříček, direktorica za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA-e u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Susanne Schütz i stalni predstavnik Nizozemske u Evropskoj uniji u Briselu Robert de Groot. Panel je organizovan u saradnji sa ambasadom Nizozemske.

 

Send this to a friend