Ekonomija

Bregu: Zapadni Balkan može nadmašiti sebe ako mu se pruži prilika

Bregu, foto: RCC

Region Zapadnog Balkana je i dalje veoma osjetljiv, ali smo uvjereni da kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe samo ako nam se pruži prilika, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na Forumu “Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu“ britanskog magazina Financial Times danas u Londonu.

Bregu je ukazala da dio Evropske unije u direktnim stranim investicijama i izvozu u regionu premašuje 70 odsto.

“Što se tiče priča o rastućem ekonomskom uticaju Rusije i Kine u šest ekonomija Zapadnog Balkana, na Rusiju je u 2018. godini otpalo samo tri odsto izvoza, a na Kinu manje od 0,6 odsto,“ rekla je Bregu.

Evropska integracija, istakla je, predstavlja pouzdanu snagu za napredak regiona, i to ne samo zbog procesa proširenja.

“Međutim, iako je članstvo u EU krajnji cilj svih šest ekonomija, pred njima je i dalje mukotrpan rad,“ rekla je Bregu.

Dodala je da je dugoročna evropska perspektiva velika prednost i jedinstven kvalitet regiona u poređenju sa drugim tržištima u nastajanju, jer pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi.

„Snažna makroekonomska stabilnost, geostrateški položaj, raznolike ekonomije, povoljni poreski sistemi i niski jedinični troškovi rada, u kombinaciji sa obrazovanim stanovništvom zajedničke su karakteristike cijelog regiona. Prema tome, u cilju približavanja naprednim ekonomijama, ekonomije Zapadnog Balkana trebalo bi da promijene svoju putanju razvoja i umjesto podsticanja akumulacije fizičkog kapitala okrenuti se ka akumulaciji znanja i razvoja vještina”, istakla je.

Kako je ocijenila, vlasti bi trebalo da se oslone na direktna strana ulaganja kao glavni alat za razvoj svoje baze vještina u relativno kratkom vremenskom periodu.

“Radi podrške industrijama koje zahtijevaju visoke nivoe kapitala i znanja, vlasti bi trebalo da se okrenu vodećim međunarodnim firmama koje imaju potencijal da tehnologije i vještine prenesu na domaće radnike i firme”, navela je Bregu, zaključujući da je, kako bi Zapadni Balkan bio atraktivniji za direktna strana ulaganja, regionu potrebna kombinacija domaćih reformi, odgovornosti za reforme koje podstiče EU i regionalne saradnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & Tekila
Gost
So & Tekila

Ja cu nadmasiti tvoja ocekivanja, ako mi das priliku.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Vjerujem ti!

Send this to a friend