Ekonomija

Bregu: Vijeće za regionalnu saradnju radi usmjereno na poboljšanju života građana regiona

Foto: Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)

Portal European Western Balkans je dodijelio nagradu Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) za njegovu nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti regije, kontinuirano jačanje regionalne saradnje i povezivanje regije kroz podršku ukidanju troškova rominga na Zapadnom Balkanu, kao i principijelno promovisanje i rad na unaprjeđenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz RCC.

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu primila je nagradu u ime ove organizacije na ceremoniji održanoj na marginama Beogradskog sigurnosnog foruma danas u Beogradu.

„Hvala European Western Balkans što ste odlučili ukazati čast RCC-u dodjelom ove nagrade. Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane. RCC djeluje u domenu politika – a to je nešto što obično nije lako vidljivo široj javnosti. Međutim, sve što radimo je usmjereno na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana i njihovo približavanje jedni drugima i Evropi”, navela je Begu na ceremoniji dodjele.

Stoga smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu u uvođenju besplatnog rominga na Zapadni Balkan, poručila je Begu,  dok nastavljamo radeći na smanjenju troškova rominga između EU i naše regije.

“A to nije jedina stavka u našoj Agendi. Tu su i uzajamno priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija u cijeloj regiji, slobodno putovanje za građane unutar Zapadnog Balkana samo s ličnim kartama, aktivnosti koje se odnose na zaštitu okoliša i klimatske promjene u okviru našeg regionalnog zelenog programa, nastavak digitalizacije, osnaživanje žena i mladih da bi se zaustavio odliv kvalifikovane radne snage itd. To je ono što radimo dobro.bolje.regionalno,“ istakla je Bregu.

Svake godine, dodaju iz RCC, portal European Western Balkans (EWB) nagrađuje pojedince i organizacije za njihov doprinos evropskim integracijama regije.

“Nagrada je uvedena 2019. godine, povodom pete godišnjice ovog portala. Prvi dobitnik nagrade bio je tadašnji Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, dok je 2020. godine nagradu dobila evropska parlamentarka Tanja Fajon“, dodaje se u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija poručio je da ovo je prvi put da godišnja nagrada EWB-a ide jednoj organizaciji, odnosno Vijeću za regionalnu saradnju.

“Vjerujemo da su zajednički napori koje je RCC uložio u europeizaciju i ekonomsku integraciju regije od njegovog osnivanja 2008. godine nepovratno oblikovali Zapadni Balkan nabolje. Jedan od najvažnijih uspjeha u ovoj godini bilo je ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu. Zajedno s inicijativama koje je RCC pokrenuo tokom pandemije COVID-19 i njegovim radom na Zajedničkom regionalnom tržištu, ove aktivnosti pokazuju koliko je uloga RCC-a u regiji postala nezamjenjiva. Nadamo se da će ova nagrada predstavljati mali doprinos njihovoj motivaciji da nastave sa svojim važnim poslom”, kazao je on.

EWB je regionalni web portal osnovan 2014. godine i specijaliziran za proces evropskih integracija Zapadnog Balkana.

“Prati i teme vezane za zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, kao što su regionalna saradnja, politička stabilnost i provođenje reformi u ključnim oblastima. Više informacija o EWB-u dostupno je ovdje“, dodaje se u saopštenju.

Kasnije tokom dana, napominju, Bregu će moderirati BSF panel na temu „Podrška Zapadnom Balkanu – prevazilaženje prepreka evropskim integracijama“ u kojem učestvuju šefica Odjela za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu, Christiane Hullman; zamjenik direktora Direkcije za kontinentalnu Evropu francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove, Sylvain Guiaugue; Generalni sekretar Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i vanjske poslove Grčke Tasos Chatzivasileiou; i viši ekspert u Odjelu za Zapadni Balkan Evropske službe za vanjske poslove, Clive Rumbold. Panel će se uživo prenositi ovdje.

Send this to a friend