Ekonomija

Brod stigao, Crna Gora nikada bliže otkrivanju nafte i gasa

Crna Gora nikada nije bila bliža otkrivanju nafte i gasa. Sinoć, u 22 sata, u naš dio Jadrana uplovio je norveški brod “Polar Empress”, dug 117 metara, koji treba da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa. U Crnoj Gori ostaće oko mjesec dana.

Brod u Baru, FOTO: CDM

<<<Stigao brod za istraživanje nafte<<<

Brod je usidren na oko kilometar od Luke Bar. Uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geomikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Brod u Baru, FOTO: CDM

Istraživanja su planirana na 1,2 hiljade kilometara kvadratnih morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek. Izvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u podmorju, kojima upravlja grčka kompanija Energean oil gas, potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana. Još ranije je rečeno da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je ekvivalent od 438 miliona barela nafte.

Brodu, koji će se narednih nekoliko dana pripremati za radove, Lučka kapetanija Bar će dozvoliti slobodno saobraćanje da bi mogao da obavlja operacije.

Minimalan broj bušotina italijansko-ruske i grčke kompanije definisan je ugovorima koje su potpisali sa Vladom Crne Gore. Eni i Novatek će bušiti dvije: jedna će biti duboka 6.500 metara, a druga 2.000. Kada se završi snimanje, slijedi očitavanje rezultata snimanja, nakon čega će koncesionar odlučiti gdje će obavljati bušenja. To se očekuje krajem iduće ili početkom 2020. godine.

Ukoliko se utvrdi postojanje nafte i gasa u našem podmorju prihod od 62 do 68 odsto pripašće Crnoj Gori. Taj novac neće se direktno slivati u budžet već će se čuvati i za buduće generacije.

U međuvremenu, Uprava pomorske sigurnosti počela je sa emitovanjem upozorenja za pomorce, koje će trajati do kraja 3D snimanja.

“UPS će vršiti svakodnevno objavljivanje radio oglasa, upozoravati učesnike u saobraćaju o izvođenju aktivnosti i pratiti dešavanja preko svog Pomorsko operativnog centra u cilju sigurnosti svih učesnika u pomorskom saobraćaju”, kazao je CdM-u direktor Uprave Safet Kočan.

Najava dolaska brodova koji će tragati za mogućim izvorima nafte i gasa u Crnoj Gori pokrenula je proteste dijela ekoloških organizacija u zemlji. I dok ekolozi traže uvođenje moratorijuma na istraživanja zbog uticaja na životnu sredinu i mogućeg izazivanja zemljotresa, u crnogorskoj vladi tvrde da će uticaji biti neznatni.

Planirano je da istraživanje traje do 21. decembra. Međutim, ako vremenski uslovi budu pogoršani rok može biti produžen.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alil
Gost
alil

e kad bi nasli jos naftu… pa da vas srbi pokore.. xa..xa..xa..

rasulo
Gost
rasulo

stojo radi ništa. ko plaća ovo sto stoji a ne radi.

NEKO NOVO DOBA
Gost
NEKO NOVO DOBA

Stiglo oruzije bolesnih patriota ,stvaralaca EKOLOSKE DRZAVE. Nije lako reci svojoj bolesnoj pohlepi NE

rdugic
Gost
rdugic
Staxe
Gost
Staxe

Iz tih bušotina će poteći med i mlijeko…ha ha ha…

Eva
Gost
Eva

Zamislite naftne bušotine i platforme kad pogledate sa plaže u Budvi ili sa Kraljičine. Prc, ode turizam u propast, pa nije niko budala da dođe i plati da bi se kupao u naftnoj mrlji, kad može da ode u Bugarsku ili Grčku i kupa se kao čovjek. Wild beuti, vele ovi naši, divlja ljepota, a naftna platforma veličine Budve ti… Više »

Hranja
Gost
Hranja

DPS će novac čuvati za buduće generacije???!!! Hahahhahaha! HAhahhahahaha! Ajahahahahah! Samo ako stignu te pare, biće pokradene i izgubiće im se svaki trag dok si rekao piksla. Pa ako ne znamo Kraljevića Marka znamo DRS, pokrov bi sa mrtve majke ukrali, pokradoše svu Crnu Goru.

Dragan Pelevic
Gost
Dragan Pelevic

Ovo je vrh svih lazi…pokolenjace bit obezbijedjena

Gost
Gost
Gost

Cijena barela sirove nafte sad je oko 68 dolara. Ukupan prihod na tu cijenu neka je 18 dolara po barelu, i od toga 2/3 ide nama. Ako je jača cijena nafte veći su prihodi, ako je niska cijena ili neki drugi problem iskoči prihoda možda i neće biti. Ali vazda su dobre zarade za naftne kompanije koje vrše eksploataciju!

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Ide tebe. 😃👍

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Juuuupppii ,nece se slivati novac direktno u budzet ,nego ce se slivati u dzepove

Selman
Gost
Selman

Prodali smo kopno.
Sad i more.
Trpi stoko!

anoniman
Gost
anoniman

glasali ste za dps za nezavisnu drzavu pa sad cutite i trpite cilj ove vlasti je unistavanje primorja i turizima u njemu

Mileva
Gost
Mileva

Samo neka je nađu, svakako će biti dobro.

C(DPS)M
Gost
C(DPS)M

Cdm stari poltronski portal,budite za promjenu novinari a ne vazda poltroncici!!!!

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne lupajte gluposti.Nafta je davno nadjena,prije skoro 40godina.Pronadjena je juzno od Budve i Lustice.Busotinu je izbusila platforma Shevrona u organizaciji JigopetrolaKotor,a posao je organizovao danas pokojni inzenjer Danilo Grba ,tada direktor oour adriatik JugopetrolaKotor.Zapaljena je baklja na busotini,postojale su fotografije i uzorci te nafte u Jugopetrolu.Ima jos ljudi u Kotoru koji su radili na tom poslu.

Jsjaja
Gost
Jsjaja

Bolje da su uzeli kakav brod da se moze do barija poc hahahah

Send this to a friend