Ekonomija UNAPREĐENJE SISTEMA MJERENJA U TRAFO-STANICAMA

Brže lociranje problema, manji prekidi u napajanju

CEDIS konstantno radi na osavremenjavanju mreže i energetskih objekata kako bi odgovorio svim izazovima sa kojima se suočavaju moderni energetski sistemi današnjice. Jedan od krupnih koraka ka budućim “pametnim mrežama” je i uvođenje SCADA sistema za daljinsko upravljanje 35 kV i 10 kV mrežom.

Prethodnica tom važnom koraku bilo je uvođenje AMM sistema (sistem daljinske kontrole i očitavanja brojila) u svim srednjenaponskim objektima u Crnoj Gori.

Sve trafo-stanice srednjeg napona (35 kV) u našoj državi opremljene su najsavremenijim mjernim uređajima. AMM sistem obezbjeđuje potpuno praćenje tokova energije i snage na čitavoj distributivnoj mreži, a ima i funkciju nadzora nad srednjenaponskom mrežom CEDIS-a putem evidencije ispada prekidača u realnom vremenu.

Ovo će, kako kažu u CEDIS-u, u krajnjem rezultirati bržim lociranjem problema na mreži, što za posljedicu ima znatno smanjenje vremena trajanja prekida u napajanju korisnika.

“Sva obračunska mjerna mjesta korisnika i proizvođača uključena su u novi sistem kojim se daljinski prikupljaju obračunska stanja registara i dijagrami potrošnje koji su i zakonska obaveza CEDIS-a. Pored toga, realizovan je i alarmni sistem za kontrolu pristupa svim obračunskim mjernim mjestima na 10kV i 35kV naponskom nivou. Realizacija daljinske komunikacije sa brojilima je ostvarena preko mobilne mreže ili mrežnih (LAN) modula zavisno od raspoloživosti računarske mreže CEDISa”, kazali su iz kompanije.

Oni dodaju i da je Centralni sistem integrisan u postojeća i buduća MDM (meter data management) rješenja za validaciju i isporuku mjernih podataka, kao i softvere za vizualizaciju uklopnih stanja na srednjenaponskoj mreži u dispečerskom centru za upravljanje mrežom, objašnjavaju u CEDIS-u.

AMM sistemom za mjerna mjesta na srednjem naponu obuhvaćeno je njih 492, koja se odnose na obračunska mjerna mjesta korisnika i proizvođača.

Na niskom naponu takvih mjernih mjesta ima 166, a takođe i 1.218 kontrolnih mjernih mjesta na 10 kV i 35 kV naponskom nivou.

Sistem je realizovan po sistemu “ključ u ruke”. Izvođač radova i isporučilac mjerne opreme za komunikaciju i softvere bio je konzorcijum “MezonEnerdat-S” iz Danilovgrada, a zaposleni u Sektoru za mjerenje su vršili obezbjeđivanje uslova za bezbjedan i efikasan rad, nadzor i kontrolu izvršenih radova.

Projekat je počeo u novembru 2018. godine inspekcijama elektroenergetskih objekata u kojima se izvode radovi, dok je sama instalacija brojila i opreme počela sredinom marta 2019.

Pandemija COVID-19 donekle je usporila radove, ali su i pored toga do 1. decembra 2020. godine opremljena sva mjerna mjesta na srednjem i niskom naponu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TRRRRRRTTT
Gost
TRRRRRRTTT

Imate li kakvo rjesenje za katastrofalan kvalitet napajanja el. energijom u G.Gorici? Na nivou Indije smo, sa sve naprednim rjesenjima.

Send this to a friend