Ekonomija

Milatović: Brzo odluka o Montenegro Airlinesu, o Aerodromima u prvom kvartalu 2020.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da će pad ekonomije u ovoj godini biti vjerovatno iznad 15 odsto. Iako je, kako kaže, ekonomska neizvjesnost velika, smatra da je najgori period iza nas.

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti vjerovatno iznad 15 odsto”, kazao je Milatović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je naveo pad ekonomije je najvećim dijelom prouzrokovan pandemija korona virusa, ali i dijelom greškama prethodne vlade.

“Tu prije svega mislim na upravanje granicama”, kazao je Milatović.

Podsjeća da smo za prvih devet mjeseci zabilježili pad turističke aktivnosti za oko 85 odsto, dok su Hrvatska i Albanija imale značajno manji pad.

“Čini mi se da je najgore iza nas”, ističe Milatović.

Dodaje da duboke posljedica sigurno postoje.

“Ali mislim da će ova Vlada kroz nekoliko poteza pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini onda svakako da se ta aktivnost koja je bila 2019. vrati do kraja 2022.”, naveo je Milatović.

Ipak ministar kaže da je neizvjesnost ogromna.

“Šta god da se desi pokretanje određenih strukturnih reformi je neohodno i one su temelj ne samo brzog oporavka nego i vraćanja zemlje na stazu održivog ekonomskog razvoja” , poručio je Milatović.

Cilj je, kaže. praviti zeleni i inkluzivniji ekonomski razvoj.

Ponovio je da privrednici mogu očekivati subvencije i za decembar.

“Paraleno sa tim radimo sa osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je Milatović i dodao da na tome radi međuresorni tim.

Vjeruje da će nart paketa biti spreman već nakon praznika.

“Nama je ključno da u 2021. vratimo turiste”, kazao je Milatović i dodao da je za 2021. cilj ostvarenja turističke privrede na nivou od 55 i 60 odsto.

“Nama je cilj da vratimo turiste iz regiona”, kazao je Milatović i dodao da u vremenima krize ljudi uglavnom putuju u države koje su im poznate.

“Ja mislim da je Crna Gora destinacija za sve”, ističe ministar i dodaje da ne treba da idemo iz jednog ekstrema u drugi.

Brzo odluka o MA, o Aerodromima u prvom kvartalu 2020

Ministar je naveo da je priča o Montenegro erlajnsu teška, te da riječ o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se MA održi da se nađe bolje rješenje upravo u smislu turista. Vjerujte nama je izbor veoma limitiran”, naveo je Milatović i dodao da postoji nekoliko opcija.

“Odluka mislim da će biti vrlo brzo, ona mora da se donose”, zaključio je Milatović.

Govoreći o Aerodromima CG, Milatović je kazao da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat u koncesije.

“Mislim da je to dobar put, ali mi kao Vlada ćemo bolje izanalizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to se odrediti”, kazao je Milatović i odluku o Aerodromima najavio za prvi kvartal naredne godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Pozdravljam ovu odluku…dosta su poslovali sa gubitcima a plate primali po 5000€….samo treba jos da u edete djeciji dodatak za djecu…vrijeme je

ivana
Gost
ivana

kritikuje NKT; granice i ljetnju sezonu a pogledaj sta napravise od zimske sezone i novogodisnjih praznika

Pg live
Gost
Pg live

Ne razumijem se u detalje i ne znam koliko je finansiski izvodjivo da se M E stavi na noge ali svakako uz investitora moze da privredjuje.A kao turisticka zemlja bez svoje avio komp mi smo slovo na papiru.Treba dat napore jer uz posten rad i racionalni ulog prihoda ta firma ce moci da se odrzi

654321
Gost
654321

U zemlji čiju 1/3 BDP čini turitam izostavite Ministarstvo turizma, objašnjavate da je nacionalna avio kompanija neodrživa (pa će nam turiste dovoziti Serbia airways, pretpostavljam), fali još da zakasnite sa otplatom rate za auto-put, pa da Srbija otkupi dug od Kineza i da nam onda kažete – Crna Gora je ekonomski neodrživa, nama treba Srbija da nas hrani i Rusija… Više »

ccc
Gost
ccc

Sad kad knezevicu daju 500 miliona

vidjecemo

KLM
Gost
KLM

Zaustavite uvoz
Svega i svacega
Nase proizvode na rafove

Boka
Gost
Boka

Kada treba da napravite budžet onda nisjeste u stanju brzo da donesete odluke, ali kad treba uništiti nacionalnog avio-prevoznika tu treba brzo djelovati. Uz sve nedostatke MA, donošenje radikalnih odluka nakon pandemije koja je čitav avio saobraćaj u svijetu poremetila je neodgovarn i neozbiljan. MA je strateški interes Crne Gore i to je jedini razlog što je targetirate… na žalost.

Mne
Gost
Mne

Spojte aetodrome i ma u jednu firmu i bice solventni. I vlada da im ne skida sa racuna kada joj prifali novca.

Tratincica
Gost
Tratincica

Ovakva mladost je potrebna nasoj C.G
Podrska za ovakve studente koji su se znanjem pokazali u inostranstvo
Ovo su prave patriote
Srecno❤

Tito I Milo
Gost
Tito I Milo

Jel ovaj gospodin dobio stipendiju od Japana 300 000 e
Respekt
A znaju li nasi vladari koliko su svojoj djeci na stipendije dali i stolica ih cekala ..A dana staza nijesu imali

Baz
Gost
Baz

Stipendija od 300 000. Kako da ne.

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Respekt ovom moku
Da je seece bilo nasa drzava bi ga davno upotrebila da prenosi znanje mladjim generacijama

Nemanja
Gost
Nemanja

Sve u svemu vidjecemo sto cemo, otom potom ekperti

Niko
Gost
Niko

Od Montenegro Airlinesa napraviti niskobudzetnu avio kompaniju pa ce sva sjedista u avionu biti popunjena, najskuplje sjediste je prazno sjediste

Kuvar
Gost
Kuvar

Pozdravljam !

KLM
Gost
KLM

I smanjiti broj zaposlenih za 5 puta

happy
Gost
happy

Dobro ali ne ide to tek tako, jer troskovi kompanije ostaju iste. Ako ne spustis fiksne troskove i ne smanjis stare dugove nisi nista uradio. Tesko je odrzati niske cijene kad samo imas posla 4 mjeseci. MA je nacionalna avia kompanija i ne leti za malih aerodroma nego na glavnih. Razlika je letiti za Munchen a ne Memmingen, za Charle… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovaj završio oksvord,svaka čast,ali fali mu”balkanska škola”.

Snjeg
Gost
Snjeg

Ovaj od turista iz regiona ocekuje boljitak .A ti iz regiona kad dolaze posebno oni iz Srbije donesu sve sto im je potrebno za 10 dana .Od toalet papira pa nadalje .Da ne pricam o onima koji imaju stanove po primorju koje izdaju na crno i ne placaju cent drzavi .Samo iznose novac odavde .

Mirko
Gost
Mirko

Hvala Jutarnjem programu sto dovede ovoga eksperta da ga cujemo i vidimo koliko je neznaven. Covjek ne zna da prica o struci da ne govorim. Ne zna nas jezik ne moze se sjetiti kako se kaze neka rijec na nasem jeziku. Sve u svemu trla baba lan. Bruka.

Send this to a friend