Ekonomija

Budite zdravi, kupujte domaće

Privredna komora Crne Gore poziva građane da, naročito u vremenu pandemije, prioritet u kupovini daju domaćim proizvodima.

“Iako su u prvom planu mjere usmjerene na zdravlje stanovništva, ekonomski aspekt pandemije opominje na vrijeme pred nama. Hoćemo li uspjeti da sačuvamo dostignuti nivo razvoja? Jesmo li dovoljno svjesni koliko je sada prilika da kupovinom domaćih proizvoda podstaknemo sopstvenu ekonomiju?”, saopšteno je iz Komore.

Naglašava se da su, u aktuelnoj situaciji pandemije koronavirusa, proizvođači u nezavidnoj situaciji
kada treba obezbijediti kontinuitet proizvodnje.

“Pomoć njima i posredno svima nama, bila bi intenzivnija kupovina domaćih proizvoda, povoljniji tretman u trgovinama i redovno izmirivanje novčanih obaveza. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo ekonomskom oporavku naše ekonomije u ovoj situaciji, čuvamo radna mjesta i unapređujemo prerađivačku industriju”, ističe se u saopštenju.

Podsjeća se da sve zemlje u ovim uslovima zatvaraju granice za promet ljudi, ali i roba koje čuvaju za sopstvene potrebe. U razvijenim zemljama domaći proizvodi imaju poseban status i cijenu u odnosu na istovjetne uvezene, a prate ih razne vrste podsticaja i nacionalna svijest da se njihovom kupovinom pomaže sopstvena ekonomija.

“Kupovinom domaćih, potrošači dobijaju svježe i kvalitetne proizvode, koji ih sjećaju na rodni kraj i porodične tradicije“, saopšteno je iz Komore.

Otvorenost tržišta i izobilje najraznovrsnijih proizvoda učinilo je da Crna Gora ima visok deficit robne razmjene sa inostranstvom, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja hrane. Pored uvoza proizvoda za koje ne postoje prirodne mogućnosti za uzgoj, svjedoci smo uvoza i onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama i sa izuzetno dobrim kvalitetom.

Polazeći od izuzetno dobrih resursa, više puta je inicirano da Crna Gora bude proglašena za zemlju voda, vina, te domaćih zaštićenih proizvoda izuzetnog kvaliteta, kao što su njeguški i crnogorski pršut, kolašinski i pljevaljski sir, durmitorski kajmak…

“I najnovije istraživanje o navikama, ponašanju i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, koje je za potreba Privredne komore Crne Gore realizovala agencija IPSOS, pokazuje da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača. Istovremeno, u oštroj konkurenciji sa inostranim proizvodima, od domaćih proizvođača se očekuju pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima”, navode iz Privredne komore.

Vodeći ekonomisti, koji budno prate kretanja u svijetu, ukazuju da svaka zemlja mora razvijati domaću proizvodnju. Na donosiocima odluka, spremnosti proizvođača, lojalnosti potrošača i svih u stvaranju lanca vrijednosti je da doprinesu njenom rastu. Krizne situacije, kao što je aktuelna, prouzrokovana pandemijom novog virusa korona, dodatno naglašavaju važnost i ispravnost snažnijeg usmjeravanja ekonomije ka unapređivanju proizvodnih djelatnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Treba da pomognemo domaće kompanije i kupujemo domaće prozvode kad god je to moguće. Time pomažemo i ljude koji rade u tim preduzećima, naše građane, prijatelje i familiju, a pomažemo indirektno i sebi i drugima da imamo uredno i zdrastvo i školstvo i za opšte potrebe. Za ovo ne treba biti ekonomista. već običan čovjek domaćin.

Tu tu tuuuu
Gost
Tu tu tuuuu

Jos malo pa necu uopste ista kupovati, niti strano niti domace polako ustedjevina nestaje necu imati ni centa. Pozz

Serdar
Gost
Serdar

Da li je domaći proizvod čajna kobasica Goranović koja nema trunke našeg mesa ?

Nikola
Gost
Nikola

pa to. njeguske presute iz holandije a cuo sam da sir prave od mlijeka u prahu jer nemaju dje da kupe. Da bi se zvala njeguska prsuta, njegusk, pljevaljski, kolasinski sir onda mlijeko iz CG pa onda obavezan otkup mlike po normalnim cijenama. Tako i za voce i povrce. Treba da podstaknete domace farmere i poljoprivrednike. To ce da dovede… Više »

Maxim.
Gost
Maxim.

Nazovi kako hoćeš. Da li je domaca kobasica od istog mesa iz Srbije,Hrvatske,Slovenije ,??? Sirovina je jedno,gotov proizvod nesto drugo. Mislim da je to svima jasno,samo se malo prave pametni. Takodje su jedino domace firme te koje ce otkupiti i svinje,i jagnjad,i telad od domacih farmera. Što budu stabilnije nase proizvodne kompanije sigurno cemo podici i uzgoj u Crnoj Gori… Više »

460
Gost
460

Probaj, nije Gora od carnexa,.

Snajperista 34
Gost
Snajperista 34

Pxaxa Carrnex. Iskreno najbolja je NASA hrana na svijetu

Somic
Gost
Somic

Alo ti znas ima li ili nema,goranovic otkupljuje od svih sela u cg zivotinje licno znam jer saradjujemo ..tako da ako ne znate ne pisite

Somic
Gost
Somic

Ja licno znam da goranovic kupuje domace mezo po selima otkupljuje zivotinje po csvim selima u cg

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Evo po 3 put pisem komentar jer ga ne objavljujete. Kako da kupujemo domace prozivode kad u marketima forsirate strane prozivode. U Voli npr ja jutros da kupim mlijeko domaceg crnogorskog proizvodjaca nema. Uvozimo sir i skorup pored naseg koje je najbolje. U kafice ne mozes narucit niksicko pivo ni domacu vodu, uz caj dobijas med ko zna odakle. Meso… Više »

Vojo
Gost
Vojo

Domaći proizvodi su prerađivački a ne proizvođački jer sirovina malo ima tako da se svodi na promovisanje nečega što ne može biti 100% domaće a onda i nema tu svrhu a uz to se i ne kontrolišu kao oni koji kao gotovi dolaze preko granice i koji su sigurni i bezbikedni

Pivo
Gost
Pivo

Ok.ali je skupo

Pjer
Gost
Pjer

Naravno kupovacemo
No smanjite malo uvoz svega i svacega
Podjite do Rumunije Grcke Turske
Prvo domace na rafove pa tek tamo nedje u cosak nesto strano
Kod nas naravno obratno
Mada je nase domace malo skupo realno gledano

Dile
Gost
Dile

Okle cemo kupit, ja nemam centa vise

Pesso
Gost
Pesso

Pored čokolade iz cetinja,sad može da se kupi i cetinjska(indijska)konoplja

cetinje
Gost
cetinje

Imam kritiku na medije a bogami i na Privrednu komoru. Na svim sajtovima i stranicama u ovoj ili prethodnim kampanjama se ističe kupujmo domaće a nikako da naprave pravu internet prezentaciju po sektorima (Voda, Kafa, Meso, Mlijeko…) kompanija da znamo koji su to proizvodi. Nedavno sam se iznenadio, kupih mozzarellu Montebianco i po pakovanju i imenu proizvoda siguran sam bio… Više »

Jež
Gost
Jež

Bojkotovati robu iz Srbije.

Maxim.
Gost
Maxim.

Ovakve komentare ne dozvoljavajte! Ima 33% u CG koji se izjasnjavaju Srbi. Tako da domacim proizvodjacima pravite medvjedju uslugu.

Nikola
Gost
Nikola

Ti sto se izjasnjavaju da su srbi ili su dosli kao izbjeglice ili pojma nemaju ko su

Serdar
Gost
Serdar

Pa šta ćeš jesti onda jado? Mi samo imamo mljekare koje prerađuju domaće proizvode ali nedovoljno za cijelo crnogorsko tržište. Mesari preko osamdeset posto uvoze.Brašno bema niko u okruženju osim Srbije i Mađarske ,samo što je mađarsko mnogo skuplje zbog dalheg prevoza.Razmisli malo da li treba lupati glavom o zid.

Maki
Gost
Maki

Ne truni srece ti….oni nas hrane….

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Vazda kupujem proizvod bilo koji , koji je proizveden u CG prije nego strani. Osim stvari koje ne proizvodimo naravno a sve ostalo od cackalice ili salvete do prsute ili ormara vala. To je patriota u moderna vremena, kupuj svoje proizvode, trosi pare u svoju drzavu i placi porez. Jedna je majka Crna Gora.

Markoza
Gost
Markoza

Od cega kupiti???????????

Istina
Gost
Istina

Samo domace u sluCaju da hvali samo iz EU.

Ana
Gost
Ana

Treba se odazvati pozivu Privredne komore, posebno u ovoj situaciji.
Narode, kupujmo domace!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Morace kupovati i plasirati domace proizvode a vise je i vrijeme, nego ne znam kako ce sad ovi biznismeni, kumovi i prijatelji ove nasa vlasti sto nece da uzimaju ove nasa proizvode nego im je milije tude uvesti i pobiti cijenu ovih nasih proizvoda, nego uzece oni ove kredite od drzave a ko zna oce li ih vratiti isto kao… Više »

Mostor
Gost
Mostor

Ljudi kupujte domace proizvode time pojacavate nasu ekonomiju i pomazete nasim porodicama koje su zaposlene u toj proizvodjnji,jer samo tako mozemo stimulisati ljude da sami oforme svoje proizvodnje sto pogotovo u ovakim situacijama znace a kupovinom iz uvoza plus sto platimo mogu da nam se nabiju na nos kao da smo dzabe dobili.to sto mozete sto imamo kupujete domace nadam… Više »

ABC
Gost
ABC

Osim mesa i mlijeka ne znam šta ima da se kupi domaće?
Domaće “proizvođače” koji vrše prepakovanje u maloprodajne ambalaže ne računam!

AMAN
Gost
AMAN

Voli vas voli A cijene ne smanjuje

Nezavisna boka
Gost
Nezavisna boka

Sve je poskupilo bar 20%..prodo sve zalihe na isteku roka.sve sto ne ide inace..i to po vecim cijenama 20% najmanje

Miso
Gost
Miso

Koji crnogorski prsut? Od holandskih prasadi? 🤣 Uvezu,prodime ga na brzaka sa svom hemijom i onda crnogorski prsut??? Ko je odje lud?

Maxim.
Gost
Maxim.

Miso, kako bi nazvao pršutu u Hrvatskoj i Italiji od tih istih svinja? To je berzanska roba .90% mesnih proizvoda u Evropi se snadbijeva tim robom. Takodje je tačno da su ove godine firme iz Cetinjske opštine Turo doo i Martex otkupili dosta domacih svinja iz Danilovgradskih sela, pokušavajuci da pomognu malim farmerima u uzgoju.

Maxim.
Gost
Maxim.

Ako je morska so hemikalija,onda se stavlja hemikalija😂

Serdar
Gost
Serdar

Kad bi znao koliko je dobra ondmah bi smanjio potrošnju. Treba ali ne koliko se koristi i upotrebljava za pršute.

Maxim.
Gost
Maxim.

Ovakvih textova sto više. Ako stane prodaja mliječnih proizvoda,direktno ce biti pogodjeni svi mali farmeri koji zive isključivo od toga! To je samo jedan od primjera. Tu su takodje proizvodjači mesnih proizvoda,maslinari,vinarije,pčelari.. Koliko znam mljekare su vec počele otkazivati kooperantima,nijesu u mogucnosti da im placaju mlijeko. Bice velikih problema ako ovakvo stanje potraje!!!

moodo
Gost
moodo

kupujte čokolade sa Cetinja

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Tako je i ja sam za to da se kupuje cokolada sa cetinja i plasira preko nasih firmi u nase prodavnice a ne je uvozite, kako ne znate to vi je ona cokolada sto vam je obacao onaj strucnjak od onog Bogdanovoca, ma nije mi jasno zasto prijevremena objavljuju neke gluposti kao ovo sa fabrikom cokolade i lazu ovaj narod… Više »

Navijač
Gost
Navijač

Budite zdravi, proizvodite domaće. Ko ima uslova, naravno.

Send this to a friend