Ekonomija POJEDINAČNI DUGOVI CRNOGORSKIH OPŠTINA

Budva najzaduženija opština, dug narastao na 24,7 miliona eura

Ilustracija

Opština Budva trenutno je najzaduženija crnogorska opština jer duguje ukupno 39,3 miliona eura, pokazuju zvanični podaci.

Od tog iznosa dug na kraju prošle godine je iznosio 24,7 miliona eura, dok su neizmirene obaveze iznosile 14,6 miliona. Budva jeste od 2018. godine drastično smanjila dug, ali i dalje ima finansijskih izazova.

Što se tiče Podgorice, naš glavni grad je u povoljnijem položaju od metropole turizma, jer ukupno duguje 21 milion eura, a ima svega 8.320 eura neizmirenih obaveza.

Tradicionalno među najmanjim dužnicima se našla Opština Plužine koja duguje 138.881 euro, dok su joj neizmirene obaveze iznosile 20.742 eura.

Opštine su godinama nazad, nerado davale i objavljivale podatke o dugovanjima i neizmirenim obavezama. Upravo je to motivisalo Ministarstva finansija Crne Gore, kancelariju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva finansija Republike Slovačke da početkom sedmice predstave portal koji će objavljivati podatke o finansijama lokalnih samouprava, a naročito dugovanja.

“Novi portal koji je dostupan na web adresi https://lokalnefinansije.me, doprinijeće premošćavanju informacijskog jaza koji često postoji između građana i lokalnih samouprava, kada su u pitanju lokalne javne finansije i služiće kao svojevrsna platforma za jednu vrstu monitoringa lokalnih budžeta u Crnoj Gori”, kazano je iz Ministarstva finansija.

Na pomenutom portalu data je vizuelizacija javnih finansija svih opština i bilo koji korisnik može bez problema da vidi sve cifre lokalnih finansija.

Zanimljivo je da lokalna samouprava Nikšić, na čijem čelu je juče došao Milutin Simović, ima nešto više od 13 miliona eura duga, dok su neizmirene obaveze na kraju prošle godine iznosile 62.927 eura.

Za razliku od opštine Bar koji duguje oko dva miliona eura, a ima neizmirenih obaveza u iznosu od 13,7 miliona eura.

Herceg Novi ima ukupno dugovanja 15,2 miliona od čega na ravne časti duga i neizmirenih obaveza na kraju godine.

Andrijevica je na kraju prošle godine dugovala 656.253 eura, a neizmirene obaveze iznosile su 10.102 eura, sudeći prema podacima Ministarstva finansija.

Pljevlja duguju oko 2,5 miliona, neizmirene obaveze, na kraju prošle godine, iznosile su 5,45 miliona eura.

Što se tiče opštine Berane duguju 3,7 miliona eura, dok joj neizmirene obaveze iznose 967.241 euro.

Konsolidovani dug opština iznosi oko 118,51 miliona eura, prema podacima dostavljenim od opština za kraj 2019. godine, kao i prema podacima Ministarstva finansija, što je za oko 32,29 miliona eura manje nego na kraju 2018. godine.

U podacima koje opštine nerado dostavljaju Ministarstvu finansija nijesu se našle neizmirene obaveze, što nije slučaj sa portalom gdje je prikazano baš sve.

Dug lokalnih samouprava prikazan je na dva načina: kroz stanje državnog ino duga uključen je dug opština po ugovorima koje je potpisala Vlada Crne Gore sa ino kreditorima, a sa opštinama podkretidne sporazume, u iznosu od oko 38,11 miliona eura i kroz stanje duga lokalne samouprave, u iznosu od oko 80,4 miliona eura.

To zbirno daje rezultat od 118,51 miliona eura ali bez neizmirenih obaveza.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoka
Gost
Zoka

Budva selendra koliko ima pravih Budvana u nju? Mislite o tome.

King Henry
Gost
King Henry

Spasice je oni vrli strucnjaci.

KLM
Gost
KLM

Svi smo duzni
Drzava
Opstine
Narod
Teska vremena idu
A mi uporno mlatimo praznu slamu
Tesko odje ikad bolje
Za vecinu

Баранин
Gost
Баранин

“Budva jeste od 2018. godine drastično smanjila dug, ali i dalje ima finansijskih izazova”. Ово је најбитније. Значи од кад нема ДПС Будва је смањила дуг. Ове године се повећао што је и било логично.

Neo
Gost
Neo

Nema što no Sveto i dps da se vrnu 😂😂😂

Mario
Gost
Mario

Sad ce to Rukoljub izmisliti toplu vodu.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ima li u budvu za podizvodjaceve tendere …

Bnjj
Gost
Bnjj

Dužni a siromašni to su Cg opštine

Dormeo
Gost
Dormeo

Nisu ovi siromasni bogme,nego medju 5 najbogatijih opstina bivse SFRJ. Dohodak po stanovniku u Budvi 38500 dolara, a u Gusinju 3000 dolara.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Više kukaju budvani za parama, no srbi za kukavnim kosovom.
VAZDA IM MALO BILO!

Send this to a friend