Ekonomija

Budžet TO Herceg Novog uvećan za više od 200.000 eura

Herceg Novi

Turistička organizacija Herceg Novi ostvarila je pozitivan finansijski rezultat u ovoj godini, konstatovano je na petoj redovnoj sjednici Skupštine Turističke organizacije koja je održana u velikoj sali Skupštine opštine. Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama finansijskog plana za 2019. godinu, koji je uvećan za preko 200.000 eura, sa prvobitno planiranih 1.907.201 eura na realizovanih 2.112.030 eura.

Realizacija osnovnih izvora finansiranja izvršena je skoro 103,67 odsto u odnosu na planirano kada je u pitanju prihod od turističke takse i 98,57 odsto kada je u pitanju članski doprinos.

Realizacija prihoda po osnovu boravišne takse iznosi 106,22% odsto, navedeno je u obrazloženju Odluke koja je usvojena na predlog predsjednika opštine Stevana Katića, koji predsjedava Skupštinom Turističke organizacije.

Kako se moglo čuti tokom sjednice, postignut je značajan rezultat prema pokazateljima Monstata za period od 1. januara do 1. oktobra u kolektivnom smještaju boravilo je 38,77 odsto više turista i ostvareno je 21,13 odsto više noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Statistika Turističke organizacije, urađena prema evidenciji prijave gostiju u turističko-informativnim biroima, pokazuje da je, zaključno sa novembrom, u individualnom smještaju ostvareno preko dva miliona noćenja.

Kada je u pitanju broj ostvarenih noćenja, na sjednici su posebno istaknuti podaci iz februara i marta, kada je ostvareno oko 36.000 noćenja i premašeni rezultati prethodnih godina, a za šta je zaslužan Praznik mimoze.

Na petoj redovnoj Skupštini usvojen je i Program rada i Finansijski plan za 2020. Programom su definisane smjernice za djelovanje, a Finansijski plan za sljedeću godinu utvrđen je na 2.120.000 eura.

Razmatrana je i prihvaćena kao kvalitetna ovogodišnja Anketa turista, koju je sprovela Turistička organizacija Herceg Novi. Izraženo je zadovoljstvo zbog pozitivnih ocjena, ali i zaključeno da je u određenim segmentima potrebno poboljšanje kvaliteta. Jedna od ocjena odnosi se na čistoću plažaj koju je neophodno unaprijediti, te u komunikaciji nadležnih službi, Morskog dobra i zakupaca osigurati da kupališta budu uredna tokom svih dvanaest mjeseci.

Skupština Turističke organizacije je verifikovala mandat Đorđu Kukoljcu, kao članu u ime privatnih izdavalaca smještaja, i zahvalila na radu dosadašnjem članu Nikoli Ćetkoviću, koji je podnio ostavku na tu funkciju iz privatnih razloga

Send this to a friend