Ekonomija

Bulajć na konferenciji – Odskočna daska ka jedinstvenim tržištima EU

Sa konferncije

V.d. direktora Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić predvodi delegaciju UPC, koja u Briselu 8. i 9. decembra učestvuje na SEED+ sastanku na visokom nivou na temu „Dostignuća, izazovi i put naprijed“ i na konferenciji „Odskočna daska ka jedinstvenim tržištima EU“, koju Sekretarijat CEFTA organizuje u okviru CEFTA nedjelje.

Konferencija okuplja učesnike visokog ranga iz državnih uprava, biznis sektora i međunarodnih organizacija, kako bi razgovarali o najboljim globalnim, EU i regionalnim praksama kada je u pitanju funkcionisanje carinskog sistema i kako bi razmotrili mogućnosti za unaprjeđenje trgovinskih olakšica u regionu u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

V.d. direktora Uprave Vladimir Bulajić istakao je višestruke benefite potpune integracije SEED sistema u IT infrastrukturu i informacione sisteme UPC.

“Ne upotrebljavamo SEED samo kao alat za razmjenu podataka, već koristimo brojne SEED module da podržimo naše redovne poslovne procese u mnogim carinskim oblastima. Jedno od najvećih dostignuća u 2022. godini bilo je uspostavljanje Plavih koridora sa italijanskom Carinskom agencijom i pokretanje razmjene podataka od Luke Bar do Luke Bari, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Rimu 9. septembra ove godine”, saopšteno je na konferenciji.

Tokom CEFTA nedjelje biće potpisan sličan memorandum o elektronskoj razmjeni podataka i sa Carinskom upravom Republike Hrvatske.

V.d. direktora Bulajić najavio je da će, nakon jednostranog slanja podataka iz Crne Gore u Republiku Italiju i Republiku Hrvatsku, shodno memorandumima, razmjena podataka ići obostrano.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
prkosi
Gost
prkosi

znaci ipak evropa nema nista od balkana open…evopa zaklopen

Send this to a friend