Ekonomija

CBCG: Instistiramo da državni organi utvrde eventualne odgovornosti naših zaposlenih

CBCG

Centralna banka Crne Gore insistira na reakciji nadležnih državnih organa povodom aktuelne situacije u Atlas i Invest banci Montenegro, u smislu pokretanja postupaka za utvrđivanje eventualne odgovornosti zaposlenih u CBCG ukoliko se utvrdi da su djelovali protivzakonito, saopšteno je danas iz te finansijske institucije.

Saopštenje Centralne banke prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu da je očuvanje kredibiliteta i reputacije jedan od fundamentalnih ciljeva CBCG, beskompromisno i odlučno reagujemo na sve aktivnosti pojedinaca koje bi mogle ugroziti institucionalnu vrijednost ove institucije.

S tim u vezi, CBCG ne samo da u potpunosti podržava, već insistira na reakciji nadležnih državnih organa, u smislu pokretanja postupaka za utvrđivanje eventualne odgovornosti zaposlenih u CBCG, ukoliko su utvrdi da su djelovali protivzakonito.

U svom poslovanju, CBCG se vodi načelom nulte tolerancije na korupciju. Stoga će, zbog indicija o koruptivnim aktivnostima bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, CBCG razmotriti dalji status imenovanog, trenutnog člana i predsjednika Odbora direktora Univerzal Banke AD, s obzirom na prethodno izdato odobrenje ovoj banci za njegov izbor za člana Odbora direktora. Istovremeno, iako čvrsto vjerujemo u kredibilitet operativnih lica iz Sektora za kontrolu banaka, CBCG će izvršiti internu provjeru njihovog postupanja u konkretnom slučaju.

Iako laički istraživači, pozivajući se na “povjerljive izvore,” bezuspješno pokušavaju dovesti u vezu sadašnjeg guvernera sa izvještajem Atlas banke iz 2015. godine, ukazujemo da Savjet za finansijsku stabilnost, u sastavu iz 2015. godine, uključujući sadašnjeg guvernera, a tadašnjeg ministra finansija, nikada nije bio upoznat sa bilo kojim izvještajem o Atlas banci, što potvrđuju zapisnici sa sjednica ovog tijela. Takođe, ovo mogu potvrditi i tadašnji članovi Savjeta, kao i lica koja su prisiustvovala sjednicama Savjeta.

S druge strane, ono što je lako provjerljivo i za šta nijesu potrebni „povjerljivi izvori“ je da je sadašnji guverner sa menadžmentom promptno naložio implementaciju supervizorskih akcionih planova prema slabim bankama u 2017. godini. U skladu sa rezultatima imlementacije pomenutih planova, u 2018. godini je uslijedila adekvatna reakcija CBCG.

Vodeći se principima efikasnog i brzog sprvođenja rezolucije banaka, donešene odluke o dokapitalizaciji Atlas Banke i uvođenju stečaja u IBM banci obezbjeđuju kontinuitet finansijske stabilnosti, punu odštetu malih deponenata i vrlo limitiranu izloženost države. Odluka o raspisivanju poziva za dokapitalizaciju Atlas banke i rješenje o uvođenju stečaja u IBM banci su donijeti u rekordno kratkom roku od uvođenja privremene uprave, a na osnovu nalaza i finansijskih izvještaja privremenih upravnika. Važno je napomenuti da CBCG, pozivom za dokapitalizaciju Atlas Banke, “ne kupuje vrijeme”, već implemenira jedini raspoloživi instrument, u skladu sa članom 126 Zakona o bankama. S tim u vezi, poziv za dokapitalizaciju Atlas banke je raspisan na rok od 35 dana.

Finansijska stabilnost sistema je u potpunosti očuvana. Nijedan rani indikator koji se dnevno prati ne upućuje na bilo kakve negativne uticaje po finansijsku stabilnost. Naprotiv, nepromijenjena struktura depozita i njihov rast, u iznosu od 10 miliona eura, od dana uvođenja privremene uprave u dvije nesistemske banke, govori o procjeni tržišta da situaciju u dvije povezane banke smatra izdvojenim slučajem. Štaviše, bankarski sistem će brzom rezolucijom dvije slabe banke (kroz stečaj i/ili dokapitalizaciju) ojačati.

Imajući u vidu iskustva regiona i najbolje internacionalne prakse, direktni uticaj čak i najgoreg scenarija, tj. stečaja u obje nesistemske banke na javne finansije je minimalan. Direktna izloženost javnog sektora, iako postoji, je izuzetno niska, prema standardima MMF-a, i kreće se u rasponu od 0,2-0,5% BDP-a. Ukupni makroekonomski uticaj je veoma teško procijeniti, ali imajući u vidu veličinu nesistemskih banaka, uticaj nema potencijal da bude makro-fundamentalan. Što se uticaja na ostale banke tiče, one neće, u narednom periodu, izdvajati veću premiju za Fond za zaštitu depozita u odnosu na onu koju su plaćali posljednjih godina. U slučaju najgoreg scenarija, Fond za zaštitu depozita ima dovoljno sredstava za isplatu garantovanih depozita. Ne stoji ni tvrdnja da će Fond biti “isušen” u slučaju najgoreg scenarija, imajući u vidu stečenu aktivu u ove dvije banke. S druge strane, i regionalna praksa potvrđuje da fondovi, u ovakvim situacijama, namire svoja potraživanja iz stečajne mase banaka, u značajnom obimu. Samim tim, ne očekuje se ni potreba za zaduživanjem države po ovom osnovu.

Želimo da naglasimo i da su ocjene i preporuke međunarodnih finansijskih institucija u punom kapacitetu reflektovane u akcijama CBCG. Svjetska banka nikada nije upozoravala na “selektivni pristup i neadekvatnu regulativnu politiku CBCG prema rizičnim bankama,” kako navode laički istraživači. Naprotiv, odobravajući garanciju Vladi (PBG1), Svjetska banka je u 2017. godini utvrdila da je CBCG odobrila odgovarajuće vremenski ograničene Akcione planove kontrole za tri banke koje su imale kvalifikovano mišljenje revizora za 2015. godinu. Postupajući po tim planovima, CBCG zahtijeva punu usaglašenost banaka sa minimalnim regulatornim zahtjevima i odredbama.

Svjetska banka je takođe utvrdila da je, tokom 2017. godine, CBCG napredovala u prilagođavanju bilansa stanja slabih banaka, uključujući dodatne zahtjeve za rezervacijama i procese dokapitalizacije. Rezulate supervizorskih akcionih planova potvrđuje i MMF u svom izvještaju za Crnu Goru iz maja 2018. godine (prije pada garancije Kaspie i blokiranja likvidnosti od strane SDT-a), koji je ocijenio da su mjere iz supervizorskih planova kod tri male banke dovele do poboljšanja stanja u dvijema bankama.

Kao naredni korak, u okviru odobravanja nove garancije Vladi (PBG2), Svjetska banka definiše da CBCG treba da preuzme aktivnosti na sanaciji, restrukturiranju ili likvidaciji banaka koje su materijalno neusklađene sa regulatornim zahtjevima, što CBCG upravo i radi”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

KOJI DRZAVNI ORGANI,ONI KOJI FUNKCIONISU KAO VI?

Blazo
Gost
Blazo

Brzo ce Zugo u Zspu, precrtao je Milo nekolicinu.. Iz povjerljivih izvora inf.

LSCG
Gost
LSCG

Cijenio sam misljenje gdjice Kasalica ,ali posle dvije izjave , da knezevic dodje sa papirima i bude uz svoje zaposlene ( da dodje mećki na rupu) kao da ne vidi sta je posrijedi, i da je Prva banka zadnja banka koja ce propasti u CG , vise bi joj bolje bilo da se strucno ne izrazava

Love Supreme
Gost
Love Supreme

Totalni haos u bankarskom sistemu. Odgovornost je na najodgovornijem, a to je guverner Zugic! Kada ce se pokrenuti njegova odgovornost, to je kljucno pitanje. Svi nemusti pokusaji da se opere od odgovornosti i da je prebaci na svoje saradnice i bivseg guvernera, su mizerni i prosto nevjerovatni. Svaki drugi dan se provlaci negativno kroz medije, losa reklama za DPS i… Više »

Drezik
Gost
Drezik

Kako nas nije sramota da komentarisemo lose za njih, pa ne bi oni uzeli ni centa, to su se zakletve polozile ! 😂😂😂

W C
Gost
W C

Ko koga da istraži? Nije nam ostala ni edna ne korumpirana institucija.

LSCG
Gost
LSCG

Vinka Jr treba da rijesi situaciju

Misko
Gost
Misko

Pitamo se sta se radi u drzavi kada viceguverner CCG organizovano reketira ljude,kako organizovano?Iz snimanog razgovora vidljivo da je trazio novac za sebe i sve kontrolore banaka.Ovdje imamo dokaz jednog slucaja,a pitamo se kolkiko je jos reketirao.Ovo je cist slucaj organizovanog kriminala i pitamo se zasto jos danas nije regovalo tuzilastvo,ili cekaju da utekne pro granice!

NHM
Gost
NHM

Stvarno misliš da je ovaj lik uzimao pare za druge a ne isključivo za sebe? Ada neće svome “šefu” da kaže daj meni pare inače ti zatvorih banku? Zar ti nije logičnije da mu se onako umiljava pričom završiću ti ja to, šefe, samo da plati ove korumpirane radnike koje kontrolišem?

Misko
Gost
Misko

NHM@Definitivno viceguverner je trazo novac za kontrolore i sebe,obicno onaj ko je na jacem polozaju ko ima vecu odgovornost dobija i veci procenat,drugim rijecima da bi se pokrilo koruptivno dijelo svak u nizu mora da dobije neki iznos da bi se zacepila usta i ogovaranja.Poz

mitulin
Gost
mitulin

ne mora okle ti to….jednostavno nema…uzme glava I sto ce sluzbenik…..sedi misko……………………/

Bokelj
Gost
Bokelj

milutin@inteligencijo preslusaj razgovor ponovo da utvrdis gradivo iz kriminala!

ALATRISTE
Gost
ALATRISTE

Pohlepa je cudo…napravis iljadu oces 10, kaf bude 10 onda bi 100…itd do jedno 300 miliona

Rolex
Gost
Rolex

Ovo nevjerovatno da je mogao kriminalac da obavlja posao viceguvernera,jer u onom razgovoru sa Knezevicem nema lazi nema prevare sve je ocigledno.E sada da je srece on ex viceguverner vec bi bio u pritvor,ali ima neko ciji je miljenik i izgleda da je nedodirljiv,pitanje je ciji?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Braca po materi ! Andrija prodaje maglu po Srbiji , a Velibor po Crnoj Gori i to dosta uspesno ….

dedad
Gost
dedad

centralna banka je prva banka od prve familije,eto zarobili nas ljudi,milijarde napravili…..a nece da puste zivi,neverovatno,obican covjek bi rekao ajde dosta je imam dovoljno,ajde da napravim nesto sad od ove drzave,ali ne ovaj se nije zasitio za 30god

limuntus
Gost
limuntus

kako dusko od radoje

Dobro pazi
Gost
Dobro pazi

Koji državni organi? O čemu pričate,jadni ne bili? Sve ste iskompromitovali,cijelu državu,istoriju,tradiciju..Sve je DPS bagatelisao.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

hahahahahahahahaha

Marv
Gost
Marv

Ko da provera? Pa ovo ti je da brat brata proverava, pa treba da vjerujemo u to?

Guver
Gost
Guver

Poznata je ta nulta korupcija u CBCG. Pogotovo kafa je u pita ju Guverner.. Ko mu je platio Doktorat? Njemu, clanu njegove porodice… Ima li Guverner udjela u Firmi Stadion? Ima li Guverner kucu u Krasice? E moj Guverneru… sram te bilo!

Drezik
Gost
Drezik

Ovo ti je ono da utvrdim ja je li moj kum to radio, ili onda kumara da vidi je li njegov prijatelj petlja i onda na kraj majka sina treba da privede…eee kuku sto je ovo

🎃 CBCG
Gost
🎃 CBCG

Šalili smo se!

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Ada citav grad bruji kako Zugic pakuje sa DK da skine odgvornost sa sebe… U CBCG svakako rade ili ce raditi sto im se kaze. Smjene nama trebaju u ovakve institucije

Mili K
Gost
Mili K

Bruji tebi u glavi ocigledno

LSCG
Gost
LSCG

Nezavisni drzavni organi 😂😂😂😂

Radoslav sa R
Gost
Radoslav sa R

Kad je sve u redu-dajte pare narodu iz tih banaka….

NHM
Gost
NHM

Izgleda da je cijela poenta ovoga tekta da se naglasi da Žugić nije bio guverner 2015. Nažalost, iako i ptice na grani znaju da se Žugić pitao za sve u cbcg i za vrijeme svog ministrovanja a da je Dakić tu samo figurirao da bi Žugiću čuvao mjesto dok se ne vrati, na papiru nema dokaza za tako nešto. Da… Više »

apolitičan
Gost
apolitičan

Pa kad je sve tako divno, mogu li ja sjutra da podignem svih 300 000 sa računa u Atlas banki

🎃 Atlas
Gost
🎃 Atlas

Možeš 300, ove nule ti ne trebaju!

lela
Gost
lela

A svi smo znali da je Atlas u problemima 2015, samo Zugic nije znao 🤪

E živa MN
Gost
E živa MN

A ti si znala,Lela? A zašto nisi ta saznanja podijelila sa državnim organima?
To nije patri(j)otski,Lela.

Protiv neznanja
Gost
Protiv neznanja

Ispravna reakcija Centralne banke. Očekujemo laičko istraživačke komentare…

Borko
Gost
Borko

Da li je javnosti poznato da je Velibor Milošević primao viceguvernrsku platu još godinu dana po odlasku iz cbcg, iako na to nije imao pravo jer je odmah dobio posao finansijskog direktora Aman grupe?

bankME
Gost
bankME

Ako je CBCG ovo OK , ond amora da je OK. Ne trba nista sankcionisat i neoga ispitivati externo..
Sve je OK

Zorka
Gost
Zorka

Traze da se ispita odgovornost zaposlenih,a ne traze da se ispita odgovornost Zugica…

Nepoznati
Gost
Nepoznati

lose… Na kraju ce radoje u zatvor… A mogao je na vrijeme dati ostavku, i naravno biti ambasador u turskoj

Ooo
Gost
Ooo

Je li moguce da se iko ozbiljan uopste osvrce na to sto na instagramu?! objavljuje jedan mucenik u izgnanstvu?

Blagoje
Gost
Blagoje

Ili što mlate tri nule?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Imali ste svoju kontrolu pa sto ranije to ne uradiste ,svi na poligraf od prvog do zadnjeg,ali onda tu niko nece ostati ,jer necinjenje ne oslobadja odgovornosti nikog

Komšija
Gost
Komšija

Reklo bi se da im i treba vaša sugladnost.

Dk
Gost
Dk

ĐE NAĐOSTE MILOŠEVIĆA UPRAVO NIJE ZNAO ŠTA ĆE SA PARAMA, TOLIKO SE NAKRAO DA MU NI ĐECA NIŠTA NE MORAJU RADITI DOK SU ŽIVA… NIŠTA MU NE MOŽETE TO SE SVE UNAPRIJED ZNA

Morpheus
Gost
Morpheus

I sad ce Mila K da se ukljuci…20 postova…isti zakljucak

Razor
Gost
Razor

I Gurabija da se pridruzi

Miro
Gost
Miro

Pusti Zenu na miru, sramota je to sto radiš, Mmorpheus, bar se Kasalica ne krije iza anonimnog naloga i zna sto priča. I sve sta je rekla se obistinilo. Vidis da neće isplatiti ljude 22 januara kako je rekao Zugic. Rekao je i da će spasiti i IBM I ATLAS, a stecaj ide i za drugu no nema para da… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Ona zna sta prica? Zasto jer samo napada pa je napad odraz znanja? Nikad jednu cinjenicu ne iznese, sve pausalno iznosi sa puno negativnosti- jeste vi gledali njeno gostovanje na Tv Vijesti? I ono je ekspertska analiza??

Plagistar
Gost
Plagistar

Kakav nesoj ovaj Morpheus

Send this to a friend