Ekonomija

CBCG ne planira uvođenje novog sistema, instant plaćanja su skupa

Ilustracija

Instant plaćanje, koje se može obavljati 24 časa dnevno 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija izvršava za nekoliko sekundi, skup je sistem i u Centralnoj banci još ne planiraju njegovo uvođenje, saopštili su Pobjedi iz ove institucije.

Privrednici su nedavno pitali premijera Duška Markovića kada će Crna Gora uvesti ovu vrstu plaćanja. Iz CBCG su kazali da je Srbija prva zemlja regiona koja je nedavno pustila u rad instant platni sistem, tako da je još rano govoriti o uticaju na tržište plaćanja.

“Pratimo razvoj instant plaćanja na globalnom nivou i sagledavamo mogućnosti uvođenja tog servisa. Treba imati u vidu to još nije masovan servis, jer se radi o veoma skupim platnim sistemima”, kazali su iz CBCG.

Tarifnu politiku kod pružanja platnih usluga, Centralna banka formira po troškovnom principu.

“Strogo se vodi računa da novi servisi budu pristupačni svim korisnicima”, ističu u CBCG i dodaju da industrija plaćanja doživljava značajne transformacije, koje vode inovacijama, zahvaljujući digitalizaciji.

Dodaju da banke u Crnoj Gori korisnicima omogućavaju pristup novcu 24 časa dnevno 365 dana u godini putem onlajn servisa, platnih kartica, mobilnih aplikacija, bankomata kažu u regulatoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Minki
Gost
Minki

Nije mi bas jasno, kazu li da oni ne planiraju online placanje karticom iako cijeli svijet decenijama to koristi?

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ne placanje karticom nego instant placanje. Do sada kada platis nekom nesto treba da prodje proces kroz banki koji zavisno kada si platio moze da potraje i do sutra. Ovo je kada ti platis ovo stigne na drugi racun u roku od par sekundi. Sto je za biznis krucijalno.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Koliko ste stručni, najviše bi vam odgovaralo da se vratite u SDK, pa fino papir i indigo…

Marv
Gost
Marv

Sta? Srbija? Pa zar nisi najgori u regionu a mi lideri?

repulzija
Gost
repulzija

Vazno je da Zugic ima preporuku o plasticnim kesama I da za to uposli kadar. O modernim sistemima plaxanja koje recimo u Aziji I’ma svaka trafika je Jos rano govoriti.

alo
Gost
alo

I vi u cbcg ste skupi, uzimate dobru proviziju od svakog naloga u cg bankama. A cemu sluzite – nicemu

Toni
Gost
Toni

Instant plaćanje je jedan od faktora koji utiču na ekonomski razvoj države. U CBCG-u očigledno misle da je dobro ako to uvedemo za 20 godina.

Zaista
Gost
Zaista

Dajte nam vi paypal, pa cemo lako.

jork
Gost
jork

sto cini radoje ccc

Send this to a friend