Ekonomija

CBCG: Nijesmo ovlašćeni da pregovaramo o sanaciji štete

CBCG

Centralna banka nema nadležnost i ovlašćenja da razmatra i vodi razgovore sa bilo kim o navodnoj “sanaciji štete vlasnicima i klijentima nekadašnje“Atlas banke i Invest banke Montenegro, kazali su Pobjedi iz CBCG.

>>>Početi razgovore o sanaciji štete vlasnicima i klijentima Atlas banke i IBM>>>

Oni su to saopštili komentarišući zahtjev advokata Milovana Miloševića, koji se obratio guverneru Radoju Žugiću sa prijedlogom da počnu razgovori sa većinskim vlasnicima o preuzimanju tih banaka i o sanaciji štete. Vlasnik banaka je biznismen Duško Knežević.

“U toku su stečajni postupci nad ove dvije banke, koji se sprovode u skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka, a u okviru koga njihovi povjerioci mogu da namire svoja potraživanja iz stečajne mase. Naglašavamo da su odluke Centralne banke o uvođenju privremene uprave u navedene dvije banke, a potom i o otvaranju stečajnih postupaka nad njima, donijete po utvrđenju nepravilnosti u poslovanju tih banaka, a protiv kojih su pokrenuti upravni sporovi”, podsjetili su iz CBCG.

Naglašavaju da su okončani sudski postupci pokrenuti tužbama pred Upravnim sudom za poništaj rješenja Centralne banke o uvođenju privremene uprave u ove dvije banke, kao i protiv rješenja kojim je oduzeta dozvola za rad IBM i rješenja kojim su otvoreni stečajni postupci nad ovim bankama.

“Okončani su na način što su tužbe odbačene, kao i da je Vrhovni sud zahtjeve za ispitivanje sudskih odluka odbio kao neosnovane. U toku je jedini preostali upravni spor, od ukupno šest vođenih po tužbi za poništaj rješenja CBCG o oduzimanju dozvole za rad Atlas banci”, kazali su iz CBCG.

Send this to a friend