Ekonomija

CBCG: Uskoro procjena kvaliteta aktive svih banaka

Nezavisne revizorske institucije će, u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda, uskoro započeti procjenu kvaliteta aktive svih banaka, najavio je guverner Centralne banke Radoje Žugić na današnjem sastanku sa predstavnicima MMF-a za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz CBCG, posjeta MMF-a upriličena je povodom primopredaje dužnosti šefa Misije MMF-a za Crnu Goru sa Martina Petrija na Srikanta Sešadrija.

“Žugić se zahvalio Petriju na dosadašnjoj saradnji i čestitao Sešadriju na imenovanju, izrazivši očekivanje da će Centralna banka Crne Gore i MMF nastaviti sa uspješnom i plodonosnom saradnjom”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji, kao i o stanju u bankarskom sektoru, a guverner je predstavnicima MMF-a kazao da banke u Crnoj Gori posluju stabilno i da ih karakteriše visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost, te da su pozitivni trendovi svih ključnih bilansnih pozicija, na nivou sistema, nastavljeni i u 2019. godini.

“Tako je, na kraju januara 2019. godine, u odnosu na uporedni period prošle godine, zabilježen rast aktive banaka za 6,4 odsto, kreditne aktivnosti za 10,2 odsto, depozita za 5,6 odsto, kapitala 7,1 odsto i profita za 5,4 odsto”, istakao je Žugić.

Send this to a friend