Ekonomija

CBCG započela sa pripremama za implemenaciju AQR-a

Centralna banka Crne Gore CBCG

Centralna banka Crne Gore (CBCG) kontinuirano sprovodi nadzor bankarskog sistema koga karakterišu pozitivni trendovi ključnih bilansnih pozicija. Sistem je likvidan, solventan i sa nekvalitetnim kreditima na rekordno niskom nivou u procentu od 4,62 odsto ukupnih kredita.

Stabilnost bankarskog sektora podržana je adekvatnom kapitalizacijom, tako da agregatni koeficijent solventnosti od 17,71 odsto prevazilazi zakonski minimum od 10 odsto, saopšteno je iz CBCG.

“Sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u bankarski sistem, CBCG započela je sa pripremama za implemenaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka. U tom pravcu, danas je formalno započet postupak javne nabavke za izbor konsultanta CBCG koji će biti zadužen za implementaciju procesa AQR-a u skladu sa ECB Priručnikom iz 2018”, dodaje se u saopštenju.

Sa ciljem da obezbijede najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant.

Za ovu namjenu CBCG je obezbijedila sredstva u iznosu od 790.000 eura, što predstavlja cjelokupan iznos specijalnih rezervi CBCG, a što potvrđuje posvećenost institucije kredibilnoj i kvalitetnoj realizaciji ovog značajnog projekta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila K
Gost
Mila K

Obavezno angažovati nekoga koga će viceguverner preko brata platiti u ime guvernera da progleda kroz prste osjetljivoj banci i smanji joj potrebe za kapitalom. I dodatno neka se obavezno angažuje neka guvernerova forenzika koju može platiti iz stečajne mase Atlasa, pa se hvaliti poslanicima kako je on to platio, i to preskupo.

Send this to a friend