Ekonomija

CEDIS: Na održavanje objekata u januaru potrošeno skoro 32.000 eura

Ilustracija

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS u januaru je potrošio 31.828 eura na održavanje elektroenergetskih objekata, saopšteno je iz kompanije.

Ekipe Sektora za održavanje su, kako dodaju, intervenisale na terenu 1.648 puta.

“Na distributivnu mrežu su tokom januara priključena 343 nova korisnika. Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 329 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 335.000, čime je pokriveno više od 80 odsto konzuma”, naveli su u CEDIS-u.

Prema zvaničnim podacima, u januaru su najviše struje potrošila domaćinstva iz Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

“Korisnici elektrodistributivnog sistema su preuzeli ukupno 270.365.177 kilovatsati električne energije, što je za oko devet odsto više nego u decembru. Očitano je ukupno 383.909 brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, precizirali su u CEDIS-u.

Kako dodaju, na nivou sekundarne mreže radilo se na realizaciji 12 investicionih projekata, vrijednih oko 1,23 miliona eura.

“Na području Podgorice aktuelna je realizacija projekata izgradnje tri trafostanice 10/0,4 kilovolti, prema DUP-u Pobrežje – zone A,B,C, prema DUP-u Konik – Stari Aerodrom III i Beri 4 čija je vrijednost oko 430.000 eura. U toku su i aktivnosti na prikupljanju dokumentacije neophodne za izgradnju dva kablovska voda Jadran Perast – TS Dražin Vrt i TS Dražin Vrt – Orahovac, za koje je neophodno izdvojiti oko 273.000 eura”, rekli su u CEDIS-u.

Predstavnici kompanije ukazuju i da je tokom januara pribavljen i značajan dio projektne dokumentacije za rekonstrukciju dalekovoda “Žabljak – Borje – Vrela”, čija je vrijednost oko 183.000 eura.

Send this to a friend