Ekonomija RADOVI U SVIM OPŠTINAMA ZA POUZDANO NAPAJANJE

CEDIS tokom ljeta intenzivno radio na održavanju mreže

Monteri Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) tokom ljetnjih mjeseci intenzivno su radili na održavanju i unapređenju mreže u cilju stvaranja uslova za pouzdano napajanje električnom energijom u svim opštinama, saopšteno je Dnevnim novinama u toj kompaniji.

Oni su istakli da epidemija korona virusa nije usporila rad ekipa koji je, kako su rekli, usklađen sa mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela.

“Tokom jula i avgusta akcenat je stavljen i na redovan remont dalekovoda 10kV “Bata” na Cetinju, “Dušići” u Tuzima, “Barutana”, “Danilovgrad” i “Vojni logor” u Podgorici, “Višnjica” u Pljevljima, “Bašča” u Rožajama, “Biserna Obala” i “Mrkojevići” u Baru”, naveli su u CEDIS-u.

Kako su dodali, radilo se i na desetinama niskonaponskih mreža u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju, Plužinama, Nikšiću, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, Pljevljima, Bijelom Polju, Kolašinu, Beranama, Budvi, Baru, Ulcinju, Šavniku, Žabljaku, Petnjici, Gusinju, Andrijevici, Tivtu, Kotoru i Perastu.

Osim radova koji su se izvodili u okviru višemilionskog projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, kako su rekli u CEDIS-u, revitalizovali su se i 10 kV dalekovodi “Lipova Ravan” i “Kneževići” u Nikšiću, “Miljkovac” i “Kneževići” u Plužinama, “Cetinje” i “Meterizi” na Cetinju, “Luge” u Beranama, “Šas” u Ulcinju, “Kameno” u Herceg Novom, “Morinj” u Kotoru i “Skrbuša” u Kolašinu.

Predstavnici CEDIS-a su naglasili da nijesu zapostavljene ni trafostanice, te da je fokus bio na trafostanicama 35/10 kilovolti “Bijela” u Herceg Novom i na stubnim trafostanicama “Stožer 4” u Bijelom Polju, “Sukobin 1” i “Draginje 1” u Ulcinju.

“Aktivnosti na revitalizaciji i osavremenjavanju djelova elektrodistributivnog sistema, u cilju dostizanja standarda u toj oblasti, nastaviće se i u narednom periodu. Realizujemo brojne investicije u revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih, kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u crnogorskim opštinama, odlučni da sistem dovedemp do nivoa koji će svim korisnicima obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom”, kazali su u CEDIS-u.

Beznaponska stanja zbog uništavanja mreže

Kada je riječ o čestom nestanku električne energije, u CEDIS-u objašnjavaju da je uzrok tome nesavjesno postupanje pojedinaca koji uništavaju energetsku mrežu i objekte. Na nestanke struje, kako su dodali, nerijetko utiču i atmosferska pražnjenja i loše vremenske prilike.

“Krađa pozicija sa energetskih objekata, prekidi kablova prilikom izvođenja radova, saobraćajne nezgode, požari i slično dovode do višesatnih prekida u napajanju. Tako je 2. avgusta izvođač radova na jednom stambenom objektu prekinuo kabl za napajanje korisnika elektičnom energijom i telekomunikacioni kabl u blizini nekadašnjeg Duvanskog kombinata. Korisnici u tom dijelu grada su duže od dva sata bili bez električne energije, a zbog prekida telekomunikacionog kabla bili su nedostupni brojevi za prijavu kvara u Dežurnoj službi za Podgoricu, Danilovgrad, Cetinje i Tuzi. Naše ekipe u ovakvim situacijama rade sve da bi korisnici što prije dobili napajanje”, ukazali su u CEDIS-u.

Kako su naveli, riječ je o složenim, zahtjevnim i rizičnim poslovima koji se mogu izvoditi samo u situacijama kad nema opasnosti po naše zaposlene, što se posebno odnosi na požare i vremenske nepogode.

“Dakle, i pored svih naših napora da se mreža dovede u stanje koje će omogućiti pouzdanu i kvalitetnu isporuku električne energije, dešavaju se prekidi u napajanju korisnika zbog incidenata na koje mi ne možemo uticati. Nadamo se da će u narednom periodu biti što manje takvih situacija koje ugrožavaju pravo naših korisnika na redovno napajanje električnom energijom”, rekli su u kompaniji.

Požari ugrozili distributivne objekte

U CEDIS-u su naveli da skoro svake godine tokom ljeta distributivna mreža i objekti stradaju u požarima.

“U skladu sa ovlašćenjima preduzimamo preventivne aktivnosti kako bi se takve situacije, koje nanose veliku štetu našoj kompaniji, izbjegle i beznaponska stanja svela na minimum”, naglasili su u kompaniji, dodajući da su požari prošlog mjeseca naročito bili aktuelni u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima i na Cetinju.

U CEDIS-u su podsjetili da je u glavnom gradu izgorio stub na dalekovodu 10kV “Vojni logor”, dok su dalekovodi “Lutovo” i “Medun” bili ozbiljno ugroženi.

“U danilovgradskoj opštini izgorjela su tri stuba na niskonaponskoj mreži “Gornji Zagarač”. Mreža sa koje se napajaju djelovi opštine Tuzi, u poređenju sa ostalim opštinama, bila je daleko najugroženija. Izgorelo je čak sedam stubova na dalekvodima “Vazdušni Tuzi”, “Pikalje” i “Dušići””, precizirali su u CEDIS-u, dodajući da su korisnici na tim područjima ostajali bez napajanja i po nekoliko sati.

Oni upozoravaju da građani moraju biti oprezniji i više voditi računa da ne ugrožavaju i sebe i druge, što doprinosi očuvanju stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Send this to a friend