Ekonomija

CEDIS: U novembru 350 hiljada eura za održavanje mreže i objekata

ilustracija

Ekipe Sektora za održavanje Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS su u novembru 2.248 puta intervenisale na terenu, a vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 350 hiljada eura.

“Korisnici elektrodistributivnog sistema su u novembru preuzeli ukupno 206.389.490 kWh električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na oktobar”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Najviše električne energije, ili gotovo 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

“Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 357.078 mjernih mjesta, ili 91 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98.2 odsto”, navode u CEDIS-u.

Kako dodaju, na području Nikšića, završeni su 81 hiljadu eura vrijedni radovi, na izgradnji trafostanice 10/0.4kV Gornja Somina 2 sa priključnim 10 kV dalekovodom i uklapanjem u niskonaponsku mrežu.

“U novembru je završena izgradnja i uklapanje trafostanice 10/0.4 kV Jasenovo Polje u vrijednosti od oko 19 hiljada eura. Takođe, na području Nikšića u toku je igradnja trafostanice 10/0.4 kV Klenak Gornji sa priključnim dalekovodom. Vrijednost ove investicije je oko 58 hiljada eura”, ističu u toj kompaniji.

U toku su i 142 hiljade eura vrijedni radovi na rekonstrukciji 10kV dalekovoda Tomaševo u Mojkovcu.

“Prethodnog mjeseca u Šavniku je izgrađena trafostanica Kanjon Nevidio, vrijednosti od oko 21 hiljadu eura, dok je na području beranske opštine izgrađena 72 hiljade vrijedna trafostanica 10/0,4kV Zagrađe II”, dodaju u CEDIS-u.

Tokom novembra na području Crne Gore je ugrađeno 3.747 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 290 hiljada, čime je pokriveno oko 73 odsto konzuma. Na distributivnu mrežu je tokom novembra priključeno 344 novih korisnika”, kazali su iz CEDIS-a.

Send this to a friend