Ekonomija

Centralna banka: U 2018. kontrolisano poslovanje Atlas banke

Centralna banka Crne Gore

Odgovarajući na medijske napise da je CBCG neadekvatno reagovala da bi spriječila izvršavanje krivičnog djela pranje novca, iz CBCG su poričili da na osnovu Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma,  CBCG vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i propisa donijetih na osnovu njega, u odnosu na banke i druge finansijske institucije.

“CBCG je, u skladu sa ovim zakonom, dužna da, prije sprovođenja nadzora, obavijesti Upravu za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (Uprava) o aktivnostima nadzora koji planira da preduzme. U 2018. godini je kontrolisana usklađenost poslovanja Atlas banke AD Podgorica sa propisima iz oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Prije sprovođenja ove kontrole, CBCG je obavijestila Upravu i tražila od nje da dostavi informacije i podatke koje je pribavila u postupku vršenja zakonom propisanih obaveza, a koje bi kontrolori CBCG dodatno provjerili tokom neposredne kontrole na licu mjesta u Banci, saopšteno je iz Centralne banke.

Kako navode, tokom kontrole Banke, ovlašćeni kontrolori su, pored ostalog, kontrolisali poslovanja Banke sa klijentima koji koriste uslugu e-Commerca.

“Detaljnije informacije radi, uzet je reprezentativni uzorak kontrole, koji se sastojao iz 32 pravna lica od ukupno 108 lica koja se bave ili su se bavila e-Commerce servisom, što predstavlja 29,63% ukupnih klijenata koji su otvorili račun u Banci sa namjerom bavljenja e-Commerce uslugama. Od toga, 24 klijenta su sa statusom aktivnih od ukupno 47, što predstavlja uzorak od 51,06%. Banka je prikazala 61 klijenta koji na dan kontrole imaju status neaktivni. Od tog broja, kontrola je odabrala 8 klijenata (13,11%)”, poručuju iz CBCG.

Dakle, kako napominju, CBCG je tokom kontrole Banke, na osnovu Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, provjeravala da li je Banka izvršavala mjere i radnje u skladu sa zakonom, odnosno da li je:

1) identifikovala rizike i vršila procjenu rizika i uspostavila politike, kontrole, procedure i da li je preduzimala radnje za umanjenje rizika od pranja novca i finansiranja terorizma;

2) utvrđivala identitete klijenata i vršila provjeru identiteta klijenata na osnovu vjerodostojnih, nezavisnih i objektivnih izvora i pratila poslovanje klijenta;

3) posjedovala odgovarajući informacioni sistem, i na taj način obezbijedila automatizovanu podršku za procjenu rizika klijenta, stalno praćenje poslovnih odnosa klijenta i kontrolu transakcija, kao i blagovremeno dostavljanje informacija, podataka i dokumentacije Upravi;

4) imenovala ovlašćeno lice za sprovođenje mjera otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma i njegovog zamjenika i da li im je obezbjedila uslove za njihov rad;

5)  organizovala redovno stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih;

6) sačinjavala i redovno inovirala listu indikatora za prepoznavanje sumnjivih klijenata i transakcija;

7) vodila evidenciju i obezbijedila zaštitu i čuvanje podataka i dokumentacije pribavljene u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma;

8) uspostavila i pratila sistem koji omogućava da u potpunosti i blagovremeno odgovori na zahtjeve Uprave i nadležnih državnih organa u skladu sa zakonom.

“Shodno Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ako tokom inspekcijske kontrole CBCG procijeni da, u vezi sa nekom transakcijom ili licem, postoji osnov sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma ili utvrdi činjenice koje mogu biti dovedene u vezu sa pranjem novca ili finansiranjem terorizma, dužna je da odmah, bez odlaganja obavijesti Upravu”, navode iz CBCG.

Takođe, na osnovu Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma,  sve banke su dužne da Upravi dostavljaju izveštaje o gotovinskim transkacijama u iznosu od najmanje 15.000 eura, kao i o klijentima i transakcijama za koje postoji osnov sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranja terorizma.

“U skladu sa navedenim, Izvještaj o kontroli Banke je, po proceduri, dostavljen Upravi, nakon isteka zakonskog roka za dostavljanje primjedbi na izvještaj od strane Banke”, poručuju iz CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kristina
Gost
Kristina

Naravno da Tuzilastvo prvo treba na odgovornost pozvati Radoja Zugica. Da je radio svoj posao, prije pola godine je trebalo uvesti mjere. Klasicna zloupotreba polozaja guvernera!!! Deponenti Atlasa i IBM treba da izadju ispred Centralne banke Crne Gore.

Mina
Gost
Mina

Zugic je nekompetentan covjek za funkcijy guvernera Centralne banke.Logicno bi bilo da se tuzilastvo pozabavi ulogom C.B. u slucaju Atlas banke,jer je jasno da je izostala njena kontrola.Evidentna je odgovornost Zugica,pA cemo vidjeti azurnost tuzilastva u njegovom slucaju.A mogao bi ga upitati i za zloupotrebu Centralne banke,da zaposli sve svoje,bez stida i srama.

llluuu
Gost
llluuu

kako dusko od radoje

Send this to a friend