Ekonomija

Cetinjanka tvrdi da je dobila otkaz preko Vibera dok je bila u samoizolaciji; USS: Tek slijede masovna otpuštanja

Cetinjanka Andrijana Luburić jedna je od mnogih koji su zbog korona-krize ostali bez posla. Međutim, ova samohrana majka za CdM tvrdi da je ostala bez posla dok je bila u obaveznoj samoizolaciji, a rješenje o otkazu nije dobila, već je tu informaciju primila Viber porukom. Iz Unije slobodnih sindikata za CdM navode da postoji opravdani strah i da tek slijedi suočavanje sa masovnim otkazima, posebno u najpogođenijim djelatnostima poput turizma i ugostiteljstva.

Luburić za CdM navodi da je prije otkaza 11 mjeseci radila u firmi na Njegušima.

“Radila sam u firmi na Njegušima 11 mjeseci, imala sam ugovor na neodređeno. Obavijestila sam poslodavca da moram u samoizolaciju i sjutra dan sam putem Viber poruke dobila otkaz, a kao razlog u tome otkazu navodi se izostajanje sa posla, a ne navode se dani kad su bila ta izostajanja”, kaže Luburić.

Naglašava da je njen otkaz nezakonit po više osnova.

“To rješenje o prestanku radnog odnosa je nezakonito iz više razloga što može vidjeti i obični laik za pravo kao što sam i ja, ne samo što nije zakonito nego nije ni ljudski dati nekome na taj način otkaz, a znate da je taj neko u obaveznoj samoizolaciji! Međutim, u toj firmi nikad nisam imala pravo ni na odmor ni na ostala prava koja sam po ugovoru trebala da imam. Takođe i kad sam po zakonu trebala da imam pravo na plaćeno odsustvo tokom situacije sa COVID-om jer su mi djeca mlađa od sedam godina, ja sam morala da dolazim na posao i bila mi je smanjena plata”, navodi Andrijana.

Prvo se obratila advokatici Mileni Iljazi koja joj je pružila besplatnu pravnu pomoć, nakon čega je kontaktirala Inspekciju rada koja je obavijestila da kad je poslodavac donio i uručio odluku o otkazu ugovora o radu u formi rješenja oni više nisu nadležni.

Andrijana Luburić

Da nijesu nadležni kada rješenje o otkazu dođe u ruke zaposlenog iz Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su i CdM-u.

“Upravi za inspekcijske poslove bilo je obraćanja zaposlenih koji su dobili otkaz u vrijeme ove epidemiološke situacije izazvane novim koronavirusom Covid 19 ali Inspekcija rada nije mogla postupati po istim, jer je rješenje o otkazu ugovora o radu konačan akt poslodavca, koji se može osporavati pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, Centrom za alternativno rješavanje sporova i nadležnim sudom. Dakle, Inspekcija rada nije nadležna da preispituje opravdanost i zakonitost otkaznih razloga”, ističu za CdM iz Uprave.

Oni nemaju preciznu evidenciju o broju prijava-inicijativa koje su podnijete Inspekciji rada po osnovu prestanka radnog odnosa, obzirom da postupanje po njima nije relevantno sa aspekta nadležnosti ove inpekcije.

“Bilo je i obraćanja elektronskim i telefonskim putem, pa je postupanje inspektora rada bilo savjetodavnog karaktera sa uputom kome dalje da se obrate, ukoliko smatraju da im je nezakonito dat otkaz”, kazali su za CdM iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pošto odgovor nije dobila od Inspekcije rada, Andrijana je zakucala na vrata Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i trenutno čeka njihov odgovor.

“Svjesna sam da dok čitaju ovaj tekst svaka druga osoba će se pronaći u ovome, i nažalost teško da će se u skorije vrijeme barem nešto promijeniti, jer prvo treba da se promijeni svijest svih nas da ne treba da mislimo da je u redu ako poslodavac ne poštuje naša prava i da trpimo sve. Ja prva se nisam bunila kad su se kršila moja prava jer sam se bojala otkaza jer živim sama sa dvije djevojčice i sve sam trpjela za njihovu dobrobit. Ali se nadam da ćemo nešto promijeniti da nam se više ne dešavaju ovakve stvari, jer ja ovo upravo radim zbog svojih djevojčica i svih majki koje se nalaze u ovoj situaciji, a nažalost sve ih je više”, kazala je Andrijana.

Svima koji su se našli u sličnoj situaciji ova samohrana majka sa Cetinje poručuje da izađu u javnost sa svojim problemom i da prijave svoje poslodavce-da javnost bude upoznata da to nije jedan slučaj nego ih ima na stotine.

“I nadam se nakon toga da će nadležni organi češće kontrolisati rad takvih poslodavaca da ne bi novi zaposleni dolazili u istoj situaciji. Napominjem, ima znatno više poslodavaca koji poštuju svoje radnike i njihova prava, i nadam se da ću novi posao pronaći upravo u takvoj firmi”, navodi Luburić.

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore CdM-u je saopšteno da su se na njihovoj evidenciji od 15. marta do jučerašnjeg dana prijavilo 7.628 osoba, kojima je u tom periodu prestao radni odnos.

A najveći broj primjera sa kojima se Unija slobodnih sindikata susrijećala u praksi odnosio se na prestanak radnog odnosa zbog isteka vremena na koji je zaključen, zapravo prestanak ugovora o radu na određeno vrijeme.

“Ova vrsta nesigurnih oblika ugovora o radu koja je, na žalost, u poslednje vrijeme najviše zastupljena u Crnoj Gori, ne uživa gotovo nikakvu zaštitu obzirom da istek vremena na koji su zaključeni ovi ugovori, podrazumijeva prestanak radnog odnosa bez posebnih obaveza poslodavca prema zaposlenima. Činjenica da epidemija u Crnoj Gori ne jenjava, postoji opravdani strah da nas tek čeka suočavanje sa masovnim otkazima, posebno u najpogođenijim djelatnostima poput turizma i ugostiteljstva”, kazali su CdM-u iz USSCG.

Zaposlenima koji smatraju da im je radni odnos prestao na nezakonit način, od USSCG mogu dobiti pravne savjete, pravnu i logističku pomoć u preduzimanju radnji prema poslodavcu, Inspekciji rada ili Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova sa ciljem zaštite povrijeđenih prava.

“Članovi USSCG, osim toga, imaju pravo na besplatnu zaštitu pred nadležnim sudovima preko advokatskih kancelarija sa kojima USSCG ima posebne sporazume o zastupanju”, naveli su iz USSCG.

Crnogorsko tržište rada zapamtiće 2020. kao jednu od težih godina, s obzirom na to da se broj zaposlenih konstantno smanjuje, a kada uporedimo januar i avgust primjetno je da je u svakoj oblasti došlo do smanjenja broja izvršilaca, najviše u sektorima trgovine, građevine, saobraćaja i pružanja ugostiteljskih usluga.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sudija
Gost
Sudija

Kako je mogla dobiti ugovor na neodredjeno, a radila je 11 mjesecni?

Realan
Gost
Realan

Noc vjestica je uvjek u zadnoj sedmici oktobra

Support
Gost
Support

Znala sam da mora bit ovako kad je dozvoljeno da kontakti zarazenih ne dolaze na posao. Njihova imena ne postoje na rjesenju IJZ, svako može da slaže da je kontakt ili zamoli zaraženog da ga kao takvog prijavi. Ako nije donijela Rješenje o samoizolaciji, ćao. Kontakti se šetaju po gradu, a na posao ne dolaze. Ne mere, ne!

Zeljko
Gost
Zeljko

Jeste samohrana majka Ako mislite da moze da podize dvoje djece I placa stan sa 140e koje joj daje bivsi muz bravo za vas objavite komentar ne brisite ga

Realista
Gost
Realista

Otvorite svi privatno da radite pa cu vas pitati kako cete da radite svi misle privatnik puni se para na nasu grbaču a niko se ne pita kad ide u minus to nikoga ne zanima. Ne kazem mozda je gospodja u pravu ali postoji sud a ne novine odma i omalovažava poslodavca isti tren

Darina
Gost
Darina

Ima ona narodna ” drži greotu za svoju sramotu” . Treba čuti i drugu stranu !!!

Maxim.
Gost
Maxim.

Bog Vam pomogao. Ovo Vam je prava istina.

Car
Gost
Car

Gospodjo dobro dosla u kapitalizam! Nece tebe niko da placa ako mu ne donosis + u novcu ili u radnoj atmosferi ili necemu drugom!
Vidim neko podrzava gospodju u komentarima, dobro je da ima takvih jer predpostavljam da ce joj se javit neko od tih da je zaposli kod sebe na posao?!

Wakanda4ever
Gost
Wakanda4ever

Kakvi smo i kakva nam je svijest moze se vidjet po komentarima. Umjesto da se iskritikuje poslodavac koji evidentno nije ispostovao zakon, pa ni proceduru oko otkaza (koji god da je razlog imao ili nemao da doticnu otpusti), pa ni omogucio placeno odsustvo za roditelja djece mladje od 11 god, narodu je najveci trn u oku sto se zena razvela… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Potpisujem

Ivona
Gost
Ivona

Bravo za komentar!Sve tacno,Cetinje je to!

Zemljanin
Gost
Zemljanin

To Vam govori u kakvom drustvu zivimo.Ovo je taj nadaleko poznati narod po cojstvu.

Jack
Gost
Jack

Ja i dalje patim sto me bog ne baci nedje na novi zeland da se rodim

Robin Hood
Gost
Robin Hood

A koliko je samo “Mobinga”… a što će tek sada da ga bude – od početka “Nove Vlade”…

Robin Hood
Gost
Robin Hood

a ima i onih koji nijesu primali platu, 6, 7, 8 mjeseci… pa su u “pat poziciju”… ako traže “pravdu” preko Advokata izgubit će taj posao… a nikada se neće “naplatiti” (tih neisplaćenih dohodaka)…

Pravda
Gost
Pravda

Sramota…koji nedostatak empatije i odgovornosti prema ženama,majkama,djeci…kuda ide ovo društvo.. ni malo savjesti,kako mogu neki ljudi uopšte mirno da spavaju posle svoje neljuckosti, nedjela, koje naprave..uzas jedan..

Kira
Gost
Kira

Znaci kada nam uruce nezakonito otkaz mi nemamo kome da se obratimo?

Cetinje
Gost
Cetinje

Markoza,kakav god da je radnik ne daje se otkaz putem vibera…

Maxim.
Gost
Maxim.

Otvori firmu,zaposli je😂

monty
Gost
monty

Ne vidim ovdje nista smijesno…

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Da li bi ostavio ovakav komentar da je gospođa clan tvoje obitelji?

Markoza
Gost
Markoza

Ovaj slucaj je diskutabilan iz mnogo razloga. Prvo nije samohrana majka drugo treba ne samo poslodavca preisputati nego i nju i njen odnos prema poslu. I drugi rade i uvijek ja ta firma bila fer i korektna prema svojim radnicima. Istina je da ima svakakvih poslodavaca ali ovaj je sasvim ok.

Cetinje
Gost
Cetinje

Kako nije samohrana majka,razvedena je…

Snjeg
Gost
Snjeg

Ako je razvedena ne znaci da je samohrana majka .Mozda otac bez obzira sto ne zive zajedno vodi racuna o djeci.

crna gora
Gost
crna gora

jes ubise se crnogorci placajuci alimentacije ajde molim te

Cetinjski
Gost
Cetinjski

Pa sto ako je razvedena,necemo ulazit u to zasto se razvela ? Jer evo moralise previse …drugo samohrana majka nije jer ta djeca imaju oca koji im daje i pruza kao svaki otac sto bi svojoj djeci. Ona malo vise ide na patetiku neku , nije ispravno sto je dobila odkaz slazem se ali ovo ostalo au gluposti sto prica.… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

Naravno,prica se o poslu i otkazu

Samo gledam
Gost
Samo gledam

Prvo, Samohrana majka je ako je razvedena, ako je ona dobila starateljstvo nad djecom. Bez obzira na to placa li bivsi muz alimentaciju. Drugo, ako javi poslodavcu da je dobila odluku o samoizolaciji, taj poslodavac (bez obzira na to kakav je neko radnik) mora sacekati da od nje dobije potvrdu o samoizolaciji. Sad kad je prebrzo izasla u medije, necemo… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A kako ti znaš o kojoj se firmi radi kad to ne piše u tekstu ? Da joj nisi ti poslodavac ?

Razocarana
Gost
Razocarana

Samohrana,razvedena,zivi sa djecom.Ja sam razvedena al moja djeca deset centi za deset godina nijesu od njihovog oca dobili.Zao mi je ove mrcne zene,zao mi je ako ne dokaze nista protiv firme.Zao mi je sto mi nemamo ni jedan zakon koji stiti radnika,ili onog ko je ispravan a nema nikog da mu ledja cuva.

Radnik
Gost
Radnik

Molim te ne stiti gazdu.Diskutabilan.Sto ne rece da je otkaz putem poruke nevazeci.nemoj im se uvlaciti u ,,,,il ti to sto ce kise i snjegovi pa da ne pokisnes.

Apple 13 6g
Gost
Apple 13 6g

Naslov ovog teksta je istovremeno i najveći razlog za širenje korone.
Ljudi se plaše otkaza i reakcije ljudi inače,
Ćute da imaju koronu ili kontakt sa nekim ko ima, šire bolest, ljudi umiru.
Realnost Cg svijesti

Wabyske
Gost
Wabyske

Teško i sramno je ovo što ti se desilo ali je još sramnije što kažeš da si samohrana majka, kao da je otac te đece mrtav ili još gore da se on i njegova porodica ne okreću put vas

Marko
Gost
Marko

Tako je po zakonu. Onaj kome se dodijele djeca je samohrani roditelj.

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Nema srece u ovu drzavu :((

Roro
Gost
Roro

Zar tako da postupi vlasnik firme iz najCrnogorskijeh Njeguša?Ovome se nisam nada!

Maxim.
Gost
Maxim.

Ovo se zove demokratija. Da jedan lažov,prevarant može da obmanjuje javnost , reketira firmu ,i još dobije medijski prostor.

Olympia
Gost
Olympia

Vlasniku firme zelim isto sto i on njoj. Koja je to firma da se odmah bojkotuje i da se ne kupuju njihovi proivozi/usluge?

MNE
Gost
MNE

Cudo je kad poslodavac osili i misli da mu niko nista ne moze,sad ce da vidi kako musa dere jarca,i treba da plati sve kad se tako ponasa prema radnicima a nije ona jedina i prema drugima je takvi nego ne smiju da kazu strah ih je da ce proci kao i ona

Učo
Gost
Učo

Otkaz putem viber aplikacije je pravno nevaljan,odnosno kao da ga i nije dobila. Prema tome zaposlena je u radnom odnosu sve dok mu se ne uruči otkaz o prestanku radnog odnosa u pisanoj formi,na ravno ne putem aplikakacije.

rekbu
Gost
rekbu

U samoizolaciji je , ne mogu joj ga na ruke uruciti . Njoj ce bas pomoc cinjenica sto nije otpustena danas , nego ce bit za 5 dana kad uzme papir. Ne ulazim u opravdanost otkaza , ali tvoja izjava je isti nivo kao izjava ” ako ti policajac trazi alkotest , ti samo reci da neces , i nista… Više »

Milena Ct
Gost
Milena Ct

Zar vi stvarno vjerujete da je jedna ozbiljna firma koja ima zvanicni ugovor o radu potpisan sa ovom zenom, otkaz “urucila” viberom a ne u pisanoj formi???!!! I to tokom samoizolacije, nakon sto je drzava donijela uredbu da radnicima u samoizolaciji drzava isplacuje punu platu???!!!

Cicoo
Gost
Cicoo

Odma ga tuzi dobijas ga na sud lagano trazi potvrdu o uplacenim doprinosima

Cetinje
Gost
Cetinje

Iznesi ime firme da se zna… Mada mi Cetinjani znamo. Neka im je na cast,eto…

Srećko
Gost
Srećko

Kažu da je ovo kapitalizam.Po meni mi smo na granici između feudalizma i robovlasničkog društva.

Milo
Gost
Milo

A svidja mi se svi daju zelene lajkove a kad se kaze nesto protiv onoga te nas je doveo do ovoga onda pucaju ove crvene. Milo je svetinja

Marko
Gost
Marko

Zamisli milo ima i onih koji su protiv Mila i sistema ali i protiv ovih nazadnih sto su sad dobili zajedno sa crkvom sto zele kameno doba

Robin Hood
Gost
Robin Hood

Tako je: “Robovlasničko Društvo (Sistem)” – a to ti je “Kapitalizam”.

Mirko
Gost
Mirko

e sad da ima drzave pa svaki dan da salje tamo razne inspektore i naplacuju kazne po raznim stavkama, jer se i u najbolje organoizovanim firmama nadje greska, i tako svim takvim poslodavcima pa bi onda oni drugacije

Robin Hood
Gost
Robin Hood

Nema pravne države da zaštiti “radničku klasu”… “poslodavci” ih tretiraju kao životinje… ka potrošni materilal…

Marko
Gost
Marko

Sada drzava treba vlasnika u zatvor. Tako se stite radnici, a ne neradnom nedeljom osim za restorane. Sve to lici kao lezeci policajac na ulici. Ymjesti da rigorozno kazne nesavjesne ili postave kamere oni postave prepreke na putu i maltretiraju sve.

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno. I prije krize radnici su bili diskriminisani u Cg, inspekcije su leglo korupcije. Surova država Cg, đe se brutalno pljačkaju radnici i građani.

Send this to a friend