Ekonomija

CG “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa, imamo 438 miliona barela nafte!

Crna Gora u svom podmorju ima 51 milijardu metara kubnih prirodnog gasa i 144 milion tečnih resursa, odnosno 438 miliona barela nafte. To je pokazao izvještaj nezavisnog procjenitelja o blokovima u crnogorskom podmorju, kojima upravlja kompanija Energean Oil & Gas. Time, kako je CdM-u saopšteno iz ove kompanije, se potvrđuju procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana.

“Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već preko 50 godina i mi držimo da se ista ležista protežu i u podmorju Crne Gore”, kazao je izvršni direktor kompanije Mathios Rigas.

Nakon iskustva stečenog prilikom istraživanja u zapadnoj Grčkoj, društvo Energean steklo je značajna saznanja o geologiji te oblasti.

<<<Energean Oil & Gas završio trodimenzionalno seizmičko istraživanje u Prinosu<<<

“S tim u vezi, posvećeni smo i apsolutno spremni da ostvarimo maksimalne domete razvojnih mogućnosti, obezbijeđujući na taj način korišćenje ugljovodoničnih potencijala ovog područja”, poručio je Rigas.

Foto: energean.com

Izvještaj je sačinila holandska kuća Netherland Sewell & Associates i on sadrži podatke o procjeni gasnih i tečnih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim blokovima društvo posjeduje 100 odsto koncesionog prava.

“Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju (P50) za ova dva bloka, koja su ranije ove godine dodijeljena ovom Društvu, u količini od 1,8 TCF (51 billion m3) prirodnog gasa i 144 mmbbls tečnih resursa (438 mmboe ukupno)”, ističu oni.

Energean je trenutno jedini operator, sa 100 odsto radnim udjelom, na blokovima 4218-30 i 4219-26 u crnogorskom podmorju.

“Ovi blokovi su zvanično dodijeljeni u martu 2017. godine, nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji između ovog Društva i države Crne Gore. Njima je obuhvaćena površina od 338 km2 u plitkim vodama”, objašnjavaju oni.

<<<Istraživanje nafte i gasa: Najbolja ponuda kompanija Eni i Novatek<<<

Dodadaju da je izrada ovog izvještaja sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja, koja podrazumijeva obavezni radni program koji obuhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u 2018. godini kao i geološke i geofizičke (G&G) studije.

“Ukupna investicija ove inicijalne faze istraživanja procjenjuje se na iznos od pet miliona dolara. Izvještaj CPR je važan korak u utvrđivanju potencijala podmorja Crne Gore, koje je u ovom trenutku neistraženo, uprkos činjenici da su raniji operatori tokom vršenja bušotina krajem XX vijeka došli do otkrica nafte i gasa, ali ih nijesu komercijalizovali”, naglasili su oni.

Podsjećamo, Ministarstvo ekonomije je 7. avgusta 2013. godine objavilo poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Pozivom je određeno ukupno 13 blokova, kao i njihovih djelova, ukupne površine 3,1 hiljadu kilometara kvadratnih.

Koncesija će se izdati na 30 godina, a Skupština je prije zaključivanja javnog poziva za istraživanje i eksplotaciju nafte i gasa usvojila Zakon o porezu na ugljovodonike koji iznosi 59 odsto, a od tog prihoda 20 odsto će ići u državni budžet, a 80 odsto u poseban fond za ugljovodonike.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

To je neprocjenjiva vrijednost to je nafta za izvoz a koliko reko ste 20 procenata ide u budžet otprilike ako dodje do toga da se vadi nafta ima glave da padaju oko para ko će da uzme tih 20 procenata iz budžeta mi smo malo tržište za tako veliku eksplotaciju nafte ?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ponovo: I da ima nafte izvukle bi je komšije kroz njihove bušotine ili bi naša vlada dala koncesije nekom strancu koji bi nosio profit, a nama dao procenat.

Saudijac
Gost
Saudijac

Poznato je da gdje ima nafte demokratija cvjeta tako da je ovo super vijest.

milosav
Gost
milosav

Nema izbora da se nafta ne pominje, evo od 90tih godina kad je British petroleum radio procjene kolicina izvora. Al narod kod nas ima selektivnu amneziju, decenijsku.

LakiRu
Gost
LakiRu

Sve i da plivamo u naftu odma bi ovi to privatizovali i prodali za 9 miliona…. to bi nam bio maksimalan prihod od svih tih milijardi nafte

RRR
Gost
RRR

Predizborna nafta….

Ljuta
Gost
Ljuta

imamo i DPS OKG ….a i izbore uskoro..???

Biohazard
Gost
Biohazard

Na koje cu , zbog opozicije koju takvi kao ti gotive , rado zaokruziti onu koju najmanje volis , i onda ces opet uzivati u mazohizmu naredne 4-5 godina dok se ne naucis necemu ( pod uslovom da imas mozak )

cikotić
Gost
cikotić

To je oko 22 milijarde dolara.

Ljuta
Gost
Ljuta

manje ulaganja od45miliona ako si dobro racunao i mogucnost oneciscenja cijele obale

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Dok to nađu svi će preć na struju i solarno. Ali bi bilo dobro, jer bi trećina Crne Gore krepala od muke. Ne znam ni ovaj autoput kako će preživjet.

Ljuta
Gost
Ljuta

eto mozes cak i ti nesto pametno reci…mislis sigurno na dps okg jer oni imaju oko trecinu biraca..

Donja Morača
Gost
Donja Morača

DPS-u bi to bilo super. Pare u kasu a bogomi i za njih. Mislio sam na tebe i tebi slične, koji crkoste od svega dobrog što se učini u Crnoj Gori.

Dragan
Gost
Dragan

pokrali su sve na povrsinu pa sad valja kopat !!!!!

peki
Gost
peki

za obicne ljude u Cg nikakve koristi,mozda neko da se uposli za 300e bez osiguranja,a par familija da uzme koje meleonce

??GOKU??
Gost
??GOKU??

Koliko je to u eurima?

Aleks
Gost
Aleks

Sad će i po nama bombe dok izvuku naftu za dž…

Toni
Gost
Toni

Uh, batalite se ovih priča. Svake 2-3 godine dajete nadu Crnogorcima da mogu živjeti lagodno bez ikakvog rada.

Križan
Gost
Križan

Koji si ti defetista, nevjerovatno.
Pusti nas makar jedan dan da osjetimo da mozemo biti bogati, da imamo prirodni resurs, da imamo potencijal, da smo mozda interesantni nekom stranom investitoru…
Shvatas li znacenje rijeci “nada” …ili “šansa”…?!?
Pravi si partibrejkers 🙁

xyz
Gost
xyz

i Afrika ima jos vise prrodnih bogatstava, ali nije bogata,
vec se na njoj bogate anajvece svetske “investitorske” fukare…

Asa
Gost
Asa

Ali opet ne možeš biti bogat, sve će to pokupiti Aco braco i Brane nepomenik.

Ljuta
Gost
Ljuta

ka sada sto zivite?

Ech
Gost
Ech

Cio svjet ide ka drugim vidovima energije a vi ste nasli naftu sad da vadite za sicu. Ne dirajte nista, ovako je odlicno i ne ugrozavajte turizam koji se krenuo razvijati.

Paljevina
Gost
Paljevina

Ajde malo zaspi i dobro se odmori…

frki
Gost
frki

Tacno tako kad svi picibju dizelase uklanjat mi da vadimo naftu hehehe.trebace jos 30 god da se skroz nafta izbaci iz upotrebe.

Send this to a friend