Ekonomija

Cijene mobilnog interneta: Crna Gora među najjeftinijima u regionu

Ilustracija

Svjetsko istraživanje o cijeni mobilnog interneta širom svijeta otkrilo je da se od 230 država Crna Gora nalazi na 92. mjestu, i da je među jeftinijima od država biše Jugoslavije. Istraživanje koliko ljudi troše novca za mobilni internet otkrilo je značajne cjenovne razlike, čak i između susjednih zemalja koje su sličnog standarda.

U istraživanju su u obzir uzete pune cijene tarifnih paketa sa internetom svih operatera u datim zemljama. Podaci su dobijeni na osnovu prosječne cijene 1GB u datoj zemlji.

Istraživanje je sproveo portal Cable.co.uk. Najjefniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi imaju Finci koji plaćaju prosječno 1,16 dolara gigabajt podataka. Na istoku su to Ukrajinci (0,51 dolara po gigabajtu), što je ujedno i najmanja cijena mobilnog interneta u Evropi.

Istraživanje je pokazalo da je prosječna svjetska cijena za jedan gigabajt 8,53 dolara. Ovo su najjeftinije i najskuplje države sveta kada je internet u pitanju (cijena je u dolarima):

Najjeftiniji internet na svijetu ima Indija (0,26 dolara), a najskuplji Zimbabve (75,20 dolara).

Postavlja se pitanje zašto su cijene toliko različite? Mnogo toga zavisi od kvaliteta telekomunikacione infrastrukture zemlje. Ako tu stvari stoje dobro, mobilni operater može da ponudi veće internet pakete. U drugim zemljama gdje je cijena niža, nerazvijena infrastruktura “fiksnog” interneta diktira i slaba kupovna moć diktiraju uslove.

Izvor: cable.co.uk

S druge strane skup mobilni internet imaju zemlje gdje infrastruktura nije dobra, dok je potrošnja minimalna. U takvim uslovima potrošači uzimaju internet pakete koji nude desetine megabajta, dok je gigabajt za mnoge finansijski nedostižan.

Crna Gora se, po ovom istraživanju, nalazi na 92. mjestu na svijetu. U Crnoj Gori je prosječna cijena za 1GB 4,26 dolara.

U konkurenciji bivših jugoslovenskih zemalja najskuplja je Hrvatska koja je na 106. a Srbija je na 102. poziciji na svijetu. Slijede Sjeverna Makedonija (78), Bosna i Hercegovina (76), Crna Gora (92) i Slovenija (43).

Slovenija ujedno ima i najjeftiniji internet od svih bivših jugoslovenskih država. To je fantastičan podatak s obzirom na to da imaju i najviši standard.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kripton
Gost
Kripton

Nadam se da je ovo sala i da niste ozbiljni u prenosenju ovakvih neistina. Pa blizu je Srbija tsmo je to sve jeftinije i bolje.

SasaPG
Gost
SasaPG

Zelja ce te biti, CG je najbolje pokrivena zemlja u Evropi sto se tice 4g signala. Moze biti jeftinije, ali ne i bolje…

Hikikomori
Gost
Hikikomori

Iskreno na internet ne mogu da gledam youtube jer mi se odma potrosi vec samo koristim za tekstualne stranice. Za nase sitne plate i ovo je skupo, niko nema dovoljno da youtube upali na telefon..

SasaPG
Gost
SasaPG

Danas ima toliko paketa koji uz npr 3GB Interneta ima jos 20 za YT, Facebook…. tako da ne pije vodu prica…

Cantona777
Gost
Cantona777

Najeftiniji je ali i najsporiji

SasaPG
Gost
SasaPG

Pricamo o mobilnom internetu ne i kucnom. Brzine 4g su vise nego dobre.

Franko
Gost
Franko

Laži, laži, laži meeeee… Ti to radiš najboljeeeee!

Toni
Gost
Toni

U Crnoj Gori za 10€ je moguće dobiti 25GB najbržeg interneta. Iskreno – nije skupo.

Slavko
Gost
Slavko

Finac sa platom od 4000 eura placa 1.16, a Crnogorac sa 350 eura plate placa 4.5 eura… Hvala vi na liderstvu!

SasaPG
Gost
SasaPG

1.16 placa sta?

Milo
Gost
Milo

Ne sprdajte se. No kod naroda sve prolazi

Etotako
Gost
Etotako

Koliko su platili da se objavi ovakav članak?!.ne stigoh pročitat do kraja jer mi nešto internet zabagovao..viđeh samo naslov, dako uspijem komentar postaviti..

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Dizi to odmah ne brukajte Nas, kad vec placamo sve najskuplje neka bude i ovaj internet!!! 😀😀😀

Zeljko
Gost
Zeljko

Kada se uporede sa platama onda smo najskuplji

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Niste upisali sponzorisano.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Naslov CG najeftinija u regionu – na dnu teksta pise da Slovenija ima najeftiniji internet od svih bivsih jugoslovenskih drzava..

Marko
Gost
Marko

e odavno vecu laz ne procitah

Send this to a friend