Ekonomija Promovisana digitalna platforma Tourism Insight

Crna Gora će koristiti prednost pametnih turističkih destinacija

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i kompanija Mastercard održali su danas prezentacju digitalne platforme ’Tourism Insight’, specijalizovanu za praćenje i predviđanje trendova u turizmu. Pristup ovoj turističkoj platformi će omogućiti analizu i korišćenje potencijala podataka kako bi se, u skladu sa novim tendencijama u ovoj industriji, unaprijedila turistička ponuda jedne od najatraktivnijih destinacija za odmor u regionu, a i šire, ali i kako bi se stvorile nove poslovne mogućnosti i povećala ulaganja u turizam.

Situacija izazvana pandemijom Covid-19 ubrzala je digitalizaciju u raznim aspektima socijalnog, društvenog i privrednog života, pa je korišćenje resursa turističke platforme najava uvođenja novih standarda kroz koriščenje digitalnih alata i jačanje digitalnih vještina.

Po prvi put jedna zemlja sa područja Balkana ima priliku da koristi prednosti pametnih turističkih destinacija. Digitalnom platformom ’Tourism Insight’ želi se postići unapređenje resursa, praćenje trendova i adekvatno promovisanje raznovrsne ponude.

Cilj saradnje Ministarstva i kompanije Mastercard je stvaranje prepoznatljive i konkurentne turističke destinacije, a referentni primjeri poznatih turistički atraktivnih lokaliteta koje koriste slične resurse su vrlo razvijene turističke destinacije poput Grčke, Španije, Češke i ostalih tržišta koja godinama svoju ponudu unapređuju putem ove platforme.

“Ono što je za nas od izuzetne važnosti je i to što ćemo pored uvida u veoma vrijedne i korisne podatke, dobiti i ekspertsku podršku Mastercard tima, na osnovu koje ćemo imati i preporuke za najbolje korišćenje onoga što kao zemlja možemo da ponudimo. Prednosti digitalizacije su postale posebno vidljive tokom pandemije, ali mi od digitalizacije želimo još više, odnosno da shvatimo na najbolji način kakvi su i kakvi će biti trendovi ponašanja turista koji su naša ciljna grupa“, izjavio je Damir Davidović, državni sekretar  Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Zahvaljujući digitalnoj platformi ’Tourism Insight’ će biti moguće analizirati kako se potencijalni turisti ponašaju prije posjete Crnoj Gori, odakle zainteresovani turisti dolaze, odnosno šta oni pretražuju na internetu, na koji način i šta rezervišu od smještajnih kapaciteta, zatim ponašanje tokom boravka u Crnoj Gori, što podrazumijeva agregatne, ali ne i individualne podatke o turističkoj potrošnji, navikama tokom odmora i različitih lokacija koje posjećuju.

Na kraju, jedna od takođe veoma korisnih funkcija platforme je i ta da može da pomogne u razumijevanju ponašanja posijetilaca nakon što se vrate u svoju zemlju prebivališta, pa je tako moguće analizirati šta dijele od podataka i utisaka o destinaciji na kojoj su bili na odmoru.

Praćenje trendova će biti obezbijeđeno kroz tri segmentirane prirodne cjeline Crne Gore: sjever, centralni dio i južni pojas, dok će posebnost predstavljati praćenje prometa i fluktuacije domaćih i stranih gostiju na oba crnogorska aerodroma, Aerodorom Podgorica i Aerdorom Tivat.

Važno je napomenuti da se sve analize, predviđanja i trendovi zasnivaju na analizi podataka koji su usklađeni sa GDPR standardom (General Data Protection) koji predstavlja prihvaćeni standard u pogledu zaštite ličnih podataka.

“Solidarnost i podrška lokalnim inicijativama na tržištima na kojima poslujemo, su jedni od glavnih stubova našeg poslovanja, a u vremenima u kojima je razvoj različitih industrija neizvjesniji nego prije, vidimo posebnu važnost u tome da pomognemo da se digitalnim rješenjima koja razvijamo i posjedujemo, najbolje odgovori izazovima kroz koje prolazimo i koji su pred nama“, dodala je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Crne Gore, Srbije i Bosne & Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Ministarstvo će platformu početi da koristi već od ove jeseni kako bi se u narednih godinu dana analizirali važni podaci i formirale preporuke koje će moći i praktično da se implementiraju kako bi se postigli turistički ciljevi Crne Gore i diferencijacija u odnosu na druge popularne destinacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BabaIzSomine
Gost
BabaIzSomine

Za razliku od premijera koji se prije izbora pojavljivao svakodnevno a poslije nestao… ovaj se bar pojavljuje i poslije izbora…

Send this to a friend